NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
75 Jaar jong, Kerkhovense bevrijdingsverhalen, wateroverlast, Eligius van den Aker uit Esch en het Boxtelse H. Bloedwonder en de fabriek van Larsen
Het nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van de redactie waarin zij reflecteert op 75 jaargangen van haar “clubblad” dat in de loop der jaren tot een fraai en kleurrijk periodiek uitgroeide. Dat de ontwikkeling vanaf het begin tot het huidige blad niet zonder slag of stoot is verlopen wordt hierin duidelijk gemaakt.
Dit nieuwe en zoals gebruikelijk rijk geïllustreerde nummer gaat verder met een artikel van de hand van Karel van den Aker en Nettie van de Langenberg-Scheepers. Zij verhalen over de ‘wonderbaarlijke’ Eligius van den Aker, die in de 14e eeuw rector van het H. Geestaltaar in de kerk van het dorp Esch is geweest. Deze bijzondere bijdrage gaat met name over de verbintenis van zijn naam met het wonder van het H. Bloed te Boxtel. Het artikel bevat ook stamboomoverzichten van de familie Van den Aker.
Devotieprentje Eligius van den Aker.
Jan van Leest breng in zijn artikel de schoenfabriek van Larsen onder de aandacht. Dit bedrijf was ooit actief aan de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Een intrigerende bedrijfs- en familiegeschiedenis!
Fabriek van Larsen met woonhuis aan de spoorlijn in Oisterwijk. (coll. RAT)
De Kerkhovense molen is het onderwerp van een kort artikel van Paul Terwindt. Door een scheur in de molenas stond de molen de afgelopen maanden steeds stil. Hoe werd die gerepareerd?
Reparatie van de molenas.
De afgelopen tijd is er vaak sprake geweest van overvloedige regenval, met de daarbij behorende overlast. Dat wateroverlast niet van vandaag of gisteren, maar daarentegen van alle tijden is, wordt aangetoond in een bijdrage van Anton van Dorp. Als illustratie ondermeer de ondergelopen Burgemeester Canterslaan ter hoogte van Lange Weide en de ondergelopen weilanden in de driehoek Hoog Heukelom.
Wateroverlast Hoog Heukelom 1988 (coll. R. van der Loo)
Als slot van deze nieuwe aflevering geeft Koos Vermuë een inkijk in de gebeurtenissen rondom de bevrijding van het deel van Oisterwijk dat de naam Kerkhoven draagt, waarbij verschillende families zoals Wolfs, Hartveld, Pijnenburg en Van den Koedijk, die daar destijds woonden, ten tonele worden gebracht.
Foto van de familie Pijnenburg ca. 1950.
Tot besluit enkele literatuursignalementen zoals het artikel ’Van winkelkrukke, zaag en hamer. Neogotiek in Vught, Cromvoirt en Helvoirt’ van Wies van Leeuwen dat in Schatten van Vught verscheen en de 21ste uitgave van Unentse Sprokkels.
Als webtip is in deze uitgave opgenomen: Het Nationaal Archief, www.nationaalarchief.nl
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, W. van Pinxteren, Markt 2 te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.
BOMENWANDELING MET MART VAN DEN OEVER
op zaterdag 15 juni Stadspark Vught. Gemeentehuis Vught.
Start: 10.00 uur bij het monumentale gemeentehuis van Vught Leeuwensteinplein 5 5261 EV Vught
(Foto: Marco Kuijpers www.dutchcastles.blogspot.com)
Wandeling langs een aantal historische bomen in Vught We starten onze wandeling in het park rond Reinier van Arkel in Vught bij het mooie witte monumentale gemeentehuis. De tocht zal gaan langs een aantal bijzondere (oude) bomen in het park en rond Renier van Arkel in Vught. Gedurende de wandeling zal dhr. Mart van de Oever, oud boomkweker, lid van de Nederlandse Dendrologievereniging en bomenkenner bij uitstek op aangename wijze van alles vertellen over de bomen die we in het park zien en de omgeving. Zaken waar je normaal niet bij stil staat of we gewoonweg niet kennen. Vele van deze prachtige bomen hebben al vele van onze generaties mensen overleeft. Aan het einde van de wandeling praten we mogelijk nog wat na in een lokale horecagelegenheid onder genot van een kop koffie of iets anders. De kosten van de consumpties zijn voor eigen rekening.
Voor leden is de excursie gratis, aan niet-leden vragen we een bijdrage van € 5,00.
ZATERDAG 20 APRIL, ESCH EN DE ROMEINEN. ROMEINSE LEZING EN WANDELING
In Esch,10.00 - ca. 15.30 uur
Als we kijken naar de rijke historie van Esch, dan is Esch uniek te noemen in de Brabantse geschiedenis. Rond het begin van onze jaartelling was er al bewoning in Esch. Kort daarna zijn de Romeinen zich ook in dit gebied gaan vestigen. In Esch, maar ook de omgeving van Halder. Zij hadden “goede” banden met de plaatselijke bevolking. In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw zijn er een aantal archeologische opgravingen en belangrijke vondsten geweest in Esch. Hierdoor werd Esch in een keer wereldnieuws. Dat had allemaal te maken met de vroege bewoning van dit gebied. |
Wilt u hier meer weten over ons Romeinse verleden? Ga mee met een unieke, Romeinse wandeling door Esch met voorafgaand een lezing door deskundigen over de romeinen en hun betekenis in en om Esch. Voor velen is dit verleden nauwelijks bekend. Dit om meer bekendheid geven aan “Ons” Romeins & Esch verleden en de betekenis ervan voor nu en deze streek in zijn algemeenheid. Samen pakken wij als heemkundekring De Kleine Meijerij dit op samen met Museum Boxtel (MUBO) dit op. Mede in het kader van het 10-jarig bestaan en jubileumjaar van MUBO.
Het programma op zaterdag 20 April, aanvang 10.00 uur. (einde circa 15.30 uur): Samenkomst, lezing en lunch in Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5c in Esch.
Max. aantal deelnemers 40 personen. ( Wie het eerst komt, het eerst maalt.)
Deze dag is een coproductie tussen MuBo en De Kleine Meijerij Dit arrangement kunnen wij inclusief lunch u aanbieden voor een eigen bijdrage van de deelnemers voor € 17,50 per persoon.
Aanmelden: Stuur een mail, of bel even. Geef uw naam, adres, en aantal personen dat komt door.
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Marktplein 2 Esch of bel tel. 0641648688
Betaling kan contant bij start van de bijeenkomst, of per vooruitbetaling op rekeningnummer RABO NL92 RABO 0118 1042 41 tnv. W.F.C. van Pinxteren onder vermelding deelname Romeinse wandeling 20 april aantal personen en naam.
NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
De nieuwe lente van 2024 brengt weer een nieuw nummer van het kwartaalblad van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Een bijzondere grenspaal uit 1806 tussen Oisterwijk en de Beerzen, met de naam ‘Beeksbergsken’, is het onderwerp van de bijdrage van de in Oost-West- en Middelbeers woonachtige oud-Oisterwijker Charles Boissevain. Het stuk is voorzien van mooie illustraties.
De grenspaal (coll. HHK Heerlijkheid Oirschot)
Frans Goris brengt in dit nieuwe nummer het tweede deel van zijn artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos die vanuit hun ‘onderduik’ in Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om te gaan werken als dwangarbeiders.
In het vorige nummer van De Kleine Meijerij verscheen een artikel over de uit Oisterwijk afkomstige Theo Cornelissen die intrad bij de Fraters van Tilburg. Theo was de heeroom van Helène Groenland. Zij zond de redactie een interessante aanvulling op dit artikel.
Jos de Kort (Oisterwijk 1908-1996) vertrouwde ooit zijn ervaringen als militair in de periode 1939-1940 toe aan het papier, van Moergestel naar Calais en terug. Gerard Willems werpt in zijn artikel hierover nieuw licht op deze bijzondere man en zijn belevenissen.
(Gezin Lambertus de Kort en Cornelia Smetsers, coll. Fam. De Kort)
Harrie van Iersel verhaalt in zijn mooi geïllustreerde bijdrage over het Helvoirtse landhuis Mariënhof dat omstreeks 1812 gebouwd werd aan de Rijksweg. De verschillende eigenaren van dit markante pand waaronder Des Tombe, jonkheer De Jonge van Zwijnsbergen en Martinus van Iersel passeren daarbij de revue.
(Jonkheer M. de Jonge van Zwijnsbergen)
Een bijzonder gedichtje in dialect over het klimaat verscheen in januari 1966 in het Haarens Klokje. Een onbekende dichter belicht hierin de toenmalige toestand en opmerkelijk zijn daarbij (o.a. qua hoeveelheden ‘nattigheid’) de overeenkomsten met onze huidige regenachtige tijden.
Als nieuwe uitgaven worden een drietal boeken vermeld: ‘ De Midden-Brabantse familie van de Voort 1490-2023’ van Jan P. van de Voort., ‘Brabants Gerij. Agrarische voertuigen en hun makers in historisch perspectief’ van Geert de Bruijn en ’Over het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie’ van Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers (Red.)
De webtip gaat over de website www.erfgoedkloosterleven.nl over het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, SPAR te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.
Heemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.
De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.
Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15
Openingstijden
Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur
of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.
U bent er van harte welkom.
Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.
Webmaster: Nu mijn eigen website