Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

MUSEUM BOXTEL (MUBO) EN HEEMKUNDEKRING
DE KLEINE MEIERIJ 
BIEDEN CANONBORD AAN
AAN BASISSCHOOL SINT WILLIBRORDUS.

 Dinsdag 20 september heeft Museum Boxtel (MUBO) samen met de Heemkundekring De Kleine Meierij de fysieke canon van Esch geschonken aan directeur Annelies Jacobs van de basisschool Sint Willibrordus (Esch) , samen met groep 7 en groep 8.
Canon 307737510 514865887312883 1628915311682411260 n
De canon is een bord van 220x110 cm, waarop in een tijdlijn 35 onderwerpen zijn gepresenteerd waar Esch bekend om is geworden en daarmee de geschiedenis van Esch in beeld brengt.
Het canonbord is gemaakt voor de expositie ‘De Historie van Esch’, die heeft gelopen van 2 april tot en met 17 juli 2022 in Museum Boxtel. Nu de expositie is afgelopen schenken wij het canonbord met liefde en plezier aan de Willibrordusschool. Het canonbord is door ons gebracht en direct door onze bouwploeg ter plekke in school geïnstalleerd op een door de school aangewezen plaats in de aula.Op deze wijze levert het een bijdrage aan de cultuurhistorische bewustwording van de jeugd van Esch.

 image
De trotse betrokkenen bij dit mooie project.
V.l.n.r. :Theo van Dooren, bestuurslid namens Esch van de
Heemkundekring De Kleine Meijerij, Willem van Vossen, directeur
MUBO (Museum Boxtel), Wim Tiellemans, medewerker MUBO, 
Henk van Sambeek, ex-bestuurslid De Kleine Meijerij, Albert van
de Kamp, medewerker MUBO, Annelies Jacobs,directeur
St. Willibrordusschool, Esch.

 

Ledenvergadering en lezing Over Udenhout van Kees van Kempen en Luud de Brouwer op 23 maart gaan niet door

Onlangs is een uitnodiging verstuurd voor de Algemene Leden Vergadering van onze Heemkundekring op maandag 23 maart aanstaande.
Aansluitend zouden Kees van Kempen en Luud de Brouwer een lezing verzorgen over de ontstaansgeschiedenis van Udenhout.

In het licht van de ontwikkelingen betreffende het coronavirus en de daaraan gekoppelde adviezen van de regering en het RIVM, heeft het bestuur besloten deze vergadering en lezing NIET door te laten gaan.

De vergadering en lezing zullen uitgesteld worden tot een nader te bepalen datum.
Hierover zult u tijdig geïnformeerd worden.

Met vriendelijke groet,

Anton van Dorp                                   Henk van Helvert
wnd-voorzitter                                     secretaris

App 'Wandelroute Oorlog in Oisterwijk"

Op zaterdag 25 mei 2019 lanceerde de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) officieel de door haar ontwikkelde app ‘Wandelroute Oorlog in Oisterwijk’. Deze app biedt een wandeling langs historische plekken in het centrum van Oisterwijk. Plekken die van betekenis zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. De app laat de geschiedenis van deze plekken tot leven komen door informatie, foto’s en zelfs bewegende beelden uit de speelfilm Schaduwspel.
De route van ca. 7 kilometer door het hart van Oisterwijk en de groene zoom richting Heisteeg begint bij hotel "Bos en Ven" aan het Klompven.
De aanwezigheid van de verhullende bossen, de gunstige ligging aan het spoornet en de aanwezigheid van de vele hotels en villa’s maakten Oisterwijk een voor de Duitsers strategisch belangrijke plaats. Er zijn dan ook, in het dorp maar ook daarbuiten, talloze sporen terug te vinden van de aanwezigheid van de Duitse bezetters en van het verzet (klein- zowel als grootschalig) tegen hun aanwezigheid.

Oisterwijk Verbeeld(t) heeft onder meer met ondersteuning van heemkundekring De Kleine Meijerij een groot aantal van die sporen in kaart gebracht en voor de geïnteresseerde wandelaar samengebracht. Middels deze wandelroute die voert door de karakteristieke kom van Oisterwijk én haar groene bosrand gaat u op zoek naar die sporen van oorlog en verzet.
De wandeling is ook in een geïllustreerd tekstboekje uitgebracht, verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Tiliander en bij hotel "Bos en Ven. Met deze papieren uitgave hebt u geen smartphone nodig om de route te lopen.

De app wordt uitgebracht door de Stichting Oisterwijk Verbeeld(t) en is vrij te downloaden via de Appstore.
 
Meer zien of lezen over de Tweede Wereldoorlog in Oisterwijk in beeld of boek?
Speelfilm Schaduwspel
De samenstellers van deze wandelroute brachten in 2014 een speelfilm uit over oorlog en verzet in Oisterwijk. Deze film, ‘Schaduwspel’, loopt als een rode draad door de wandeling. Bij sommige objecten wordt verwezen naar de rol ervan in de film. 
Verzetsstrijders van de Straat
Serie DVD's van Oisterwijk in Beeld met filmdocumentaires over Oisterwijkse verzetsstrijder
 
Publicaties van de Stichting Het Kwartier van Oisterwijk
 

BOMENWANDELING RAADHUISPARK VUGHT OP ZATERDAG 25 MEI
door Mart van den Oever , aanvang 10.00 uur.

Parkeren is mogelijk in de omgeving van het Raadhuis.

Het raadhuis is omgeven door een mooie, parkachtige tuin van ruim anderhalve hectare groot. De Bussumse tuinarchitect D.F. Tersteeg tekende voor het ontwerp. De aanleg van de parktuin was een geschenk aan de gemeente van mevrouw Ch. E. van Beuningen-Fenterer van Vlissingen Bijzondere aandacht verdient de fontein in de vijver. Deze maakt een bloemfiguur op het wateroppervlak en zorgt voor een prachtige entourage bij het maken van trouwfoto’s. Veel van de bomen zijn in 1936 door de grootvader van Mart geleverd en op zijn aanwijzingen geplant. Een opmerkelijke boom is de Quercus palustris die werd geplant ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Een grote kei met de inscriptie J & B 1937 herinnert aan deze gebeurtenis.

Deelname voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.