Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

WOENSDAG 25 OKTOBER LEZING PIET PRUISSERS OVER ‘MOEDIGE MENSEN IN OORLOGSTIJD’
Dorpshuis De Es, Dorpsstraat 5C te Esch, aanvang 20.00 uur

Piet Pruijssers uit Sprang-Capelle neemt ons in zijn lezing over ‘Moedige mensen in oorlogstijd’ in woord en beeld mee naar een vrij onbekende Brabantse geschiedenis.

APP  

 Groep André was een Nederlandse 
 verzetsgroep in de Tweede
 Wereldoorlog, actief in het midden
 van de provincie Noord-Brabant. De 
 eerste leden van deze verzetsgroep 
 kwamen met name uit Sprang-Capelle
 en Waalwijk. In de loop van de oorlog
 groeide de verzetsgroep André uit tot
 één van de grootste en belangrijkste
 verzetsorganisaties in Zuid-
 Nederland.  

 

Het is een verhaal (met originele beelden) over moedige mensen die niet toekeken. Over hulp aan Joodse onderduikers, piloten, studenten en anderen die hulp nodig hadden. Over de Biesbosch-crossings, sabotagedaden, overvallen op distributiekantoren en naastenhulp.Maar ook over een vete tussen twee verzetsgroepen, een eigenzinnige dominee, die hoofd was van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (LO). Kortom veel wetenswaardigheden van een belangrijke verzetsgroep, met een breed scala aan activiteiten en met de roots in Noord-Brabant.Verhalen van gewone, moedige mensen die geen omstanders waren en toekeken, maar handelden uit naastenliefde omdat zij onrecht zagen. Een jonge huisarts die de spil in het web was bij het onderbrengen van Joodse onderduikers. En wiens handelen zo in het geheim gebeurde dat het vele jaren na de oorlog pas in kleine kring bekend werd. Hij blijkt vele tientallen Joden het leven te hebben gered!  Of het verhaal van een onderduikgever die werd verraden, opgepakt en samen met het Joodse onderduikersechtpaar gevangen werd gezet in het SS-concentratiekamp in Vught. Vervolgens werd hij naar nog drie andere Duitse concentratiekampen gestuurd en als een wonder overleefde hij de oorlog. Helaas werd het Joodse echtpaar via Kamp Vught naar het vernietigingskamp in Sobibor gestuurd en daar direct na aankomst vermoord.

Kortom een presentatie over moed, naastenliefde en tragiek. Helaas heeft de mensheid niet geleerd van de geschiedenis.

Piet Pruijssers, ex-voorzitter van Heemkundevereniging Sprang-Capelle, is (mede) auteur van het boek ‘Zoveel Verhalen’ over oorlogsslachtoffers in de gemeente Waalwijk en auteur van het boek ‘Joodse onderduikers en moedige mensen in Sprang-Capelle’. Tevens is hij als rondleider/vrijwilliger verbonden aan Nationaal Monument Kamp Vught.

Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.