Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ

De nieuwe lente van 2024 brengt weer een nieuw nummer van het kwartaalblad van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Een bijzondere grenspaal uit 1806 tussen Oisterwijk en de Beerzen, met de naam ‘Beeksbergsken’,  is het onderwerp van de bijdrage van de in Oost-West- en Middelbeers woonachtige oud-Oisterwijker Charles Boissevain. Het stuk is voorzien van mooie illustraties.

1 Paal Bekersberg geheel 
De grenspaal (coll. HHK Heerlijkheid Oirschot)

Frans Goris brengt in dit nieuwe nummer het tweede deel van zijn artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos die vanuit hun ‘onderduik’ in Moergestel tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd om te gaan werken als dwangarbeiders.

In het vorige nummer van De Kleine Meijerij verscheen een artikel over de uit Oisterwijk afkomstige Theo Cornelissen die intrad bij de Fraters van Tilburg. Theo was de heeroom van Helène Groenland. Zij zond de redactie een interessante aanvulling op dit artikel.

Jos de Kort (Oisterwijk 1908-1996) vertrouwde ooit zijn ervaringen als militair in de periode 1939-1940 toe aan het papier, van Moergestel naar Calais en terug. Gerard Willems werpt in zijn artikel hierover nieuw licht op deze bijzondere man en zijn belevenissen.

Foto 1 familie De Kort 1928 bij KleinBrierke
(Gezin Lambertus de Kort en Cornelia Smetsers, coll. Fam. De Kort)

Harrie van Iersel verhaalt in zijn mooi geïllustreerde bijdrage over het Helvoirtse landhuis Mariënhof dat omstreeks 1812 gebouwd werd aan de Rijksweg. De verschillende eigenaren van dit markante pand waaronder Des Tombe, jonkheer De Jonge van Zwijnsbergen en Martinus van Iersel passeren daarbij de revue.

foto 5 MBW de jonge
(Jonkheer M. de Jonge van Zwijnsbergen)

Een bijzonder gedichtje in dialect over het klimaat verscheen in januari 1966 in het Haarens Klokje. Een onbekende dichter belicht hierin de toenmalige toestand en opmerkelijk zijn daarbij (o.a. qua hoeveelheden ‘nattigheid’) de overeenkomsten met onze huidige regenachtige tijden.

Als nieuwe uitgaven worden een drietal boeken vermeld:De Midden-Brabantse familie van de Voort 1490-2023’ van Jan P. van de Voort., ‘Brabants Gerij. Agrarische voertuigen en hun makers in historisch perspectief’ van Geert de Bruijn en ’Over het stroomgebied van de Dommel. Een landschapsbiografie’ van Ger van den Oetelaar, Jan van der Straaten en Jan Timmers (Red.)

De webtip gaat over de website www.erfgoedkloosterleven.nl over het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven in St. Agatha.

Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, SPAR te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.