Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

LEZING OVER DE EERSTE WERELDOORLOG EN DE NASLEEP DAARVAN
21 november, 20.00 uur Den Boogaard, Moergestel 

Op verzoek van Heemkundekring De Kleine Meijerij verzorgt Tom Sas op 21 november een lezing over de Eerste Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

 AdWolfs scannen0017

Foto: Achterzijde van café ’t Puijke met Adriana Smits en enkele militairen. (coll. Ad. Wolfs. Adr. Zn)

 

Zoals velen weten was het op 11 november jl. honderd jaar geleden dat de Grote Oorlog 1914-1918 stopte. Er werd een wapenstilstand gesloten. Velen konden opgelucht adem halen. Nederland bleef verschoond van de zware en vernietigende oorlogshandelingen, maar hij is ook hier niet onopgemerkt gebleven. Nederland neutraal betekent alleen maar, dat wij niet in het vechten betrokken zijn geraakt. Ook in ons land waren de gevolgen groot en dan met name in de zuidelijke provincies. Denk aan de opvang van de Belgische vluchtelingen, de ingekwartierde militairen en de dodendraad.
Wat had Brabant meegekregen van die oorlog en hoe stond Brabant erbij na de wapenstilstand? Tom Sas komt het vertellen.
Tom Sas (36 jaar), geboren en getogen in Oirschot, streek na een studie geschiedenis in Nijmegen neer in ‘s-Hertogenbosch. Hij is docent geschiedenis aan het Ds Pierson College te Den Bosch en secretaris  van het Studiecentrum Eerste Wereldoorlog. Hij was co-auteur van het in 2016 verschenen boek ‘Brabant en de Eerste Wereldoorlog’, en van het recent uitgebrachte boek ’s-Hertogenbosch en de Eerste Wereldoorlog’.Tom Sas verzorgt ook excursies naar voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog in onder meer de Belgische Westhoek. Kortom een deskundige en gedreven spreker over deze ‘Grote Oorlog’.

Wilt u deze lezing bijwonen, kom woensdag 21 november om 20.00u naar Den Boogaard in Moergestel  Sint Jansplein 5, 5066 AR Moergestel, tel.  013- 2073444.
We vragen een eigen bijdrage van € 2,00 per persoon aan niet leden.     Leden hebben gratis toegang.

ONDERDUIKERS ZETTEN HAAREN OP STELTEN
Onder deze titel verzorgt Ad van den Oord op verzoek van heemkundekring De Kleine Meijerij op woensdag 19 september in Haaren een lezing over de broers Martien en Frans van de Weijer en hun onderduikperiode in Haaren.
Locatie: Den Domp, Kerkstraat 26 te Haaren
Aanvang: 20.00 uur

Deze avond wordt gehouden naar aanleiding van het recent verschenen boek “Wij sloegen waar wij raken konden” waarin de oorlogsdagboeken van verzetsman Martien van de Weijer uit de periode 1943-1945 in druk zijn verschenen.

Om te ontkomen aan de ‘Arbeitseinsatz’ waren Martien en Frans van de Weijer ondergedoken in Haaren en namen daar ook deel aan het verzet. Zij waren zoons van een welgestelde katholieke familie uit Haarlem.
Martien van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek. Zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hoe hij het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren ervaarde, op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen. Bekende Haarense inwoners komen in zijn dagboek voor zoals bijvoorbeeld: To Vermeer, Janus van de Ven,  boer Merkx, André Vissers en Marius van den Wildenberg.
De avond bestaat uit twee delen. Voor de pauze zal de indrukwekkende documentaire “Ik wilde die Duitsers weg hebben” worden vertoond. Deze film is gemaakt door  Joost van den Berg van Oisterwijk in Beeld. Martien van de Weijer vertelt over zijn onderduiktijd en verzetswerk.
Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scènes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.
Na de pauze zal Ad van den
Oord op boeiende wijze ingaan op hoe een katholieke jongen van ruim 19 jaar uit een welgesteld stadsgezin uit Holland zijn verblijf in het toch overwegend agrarische Haaren uit die tijd beleefde. Daarmee schetst hij ook een beeld van Haaren en zijn inwoners in oorlogstijd en hoe die de komst van onderduikers ervaarden. De Oisterwijkse historisch onderzoeker en publicist Ad van den Oord heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorlogstijd in Oisterwijk en omstreken en in het bijzonder de verzetsgroep Oisterwijk waarvan ook Martien van de Weijer deel uitmaakte.
Na afloop zal het boek te koop zijn voor € 22,50.

Woensdag 19 september om 20.00 uur in Den Domp in Haaren Kerkstraat 26, 5076 AW Haaren, tel. 0411-622048. We vragen een eigen bijdrage van € 2,00 per persoon aan niet leden. Leden hebben gratis toegang.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur