Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

ONDERDUIKERS ZETTEN HAAREN OP STELTEN
Onder deze titel verzorgt Ad van den Oord op verzoek van heemkundekring De Kleine Meijerij op woensdag 19 september in Haaren een lezing over de broers Martien en Frans van de Weijer en hun onderduikperiode in Haaren.
Locatie: Den Domp, Kerkstraat 26 te Haaren
Aanvang: 20.00 uur

Deze avond wordt gehouden naar aanleiding van het recent verschenen boek “Wij sloegen waar wij raken konden” waarin de oorlogsdagboeken van verzetsman Martien van de Weijer uit de periode 1943-1945 in druk zijn verschenen.

Om te ontkomen aan de ‘Arbeitseinsatz’ waren Martien en Frans van de Weijer ondergedoken in Haaren en namen daar ook deel aan het verzet. Zij waren zoons van een welgestelde katholieke familie uit Haarlem.
Martien van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek. Zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hoe hij het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren ervaarde, op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen. Bekende Haarense inwoners komen in zijn dagboek voor zoals bijvoorbeeld: To Vermeer, Janus van de Ven,  boer Merkx, André Vissers en Marius van den Wildenberg.
De avond bestaat uit twee delen. Voor de pauze zal de indrukwekkende documentaire “Ik wilde die Duitsers weg hebben” worden vertoond. Deze film is gemaakt door  Joost van den Berg van Oisterwijk in Beeld. Martien van de Weijer vertelt over zijn onderduiktijd en verzetswerk.
Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scènes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd.
Na de pauze zal Ad van den
Oord op boeiende wijze ingaan op hoe een katholieke jongen van ruim 19 jaar uit een welgesteld stadsgezin uit Holland zijn verblijf in het toch overwegend agrarische Haaren uit die tijd beleefde. Daarmee schetst hij ook een beeld van Haaren en zijn inwoners in oorlogstijd en hoe die de komst van onderduikers ervaarden. De Oisterwijkse historisch onderzoeker en publicist Ad van den Oord heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorlogstijd in Oisterwijk en omstreken en in het bijzonder de verzetsgroep Oisterwijk waarvan ook Martien van de Weijer deel uitmaakte.
Na afloop zal het boek te koop zijn voor € 22,50.

Woensdag 19 september om 20.00 uur in Den Domp in Haaren Kerkstraat 26, 5076 AW Haaren, tel. 0411-622048. We vragen een eigen bijdrage van € 2,00 per persoon aan niet leden. Leden hebben gratis toegang.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur