Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

De Kleine Meijerij aanwezig bij opening Duurzaamheidsvallei te Heukelom op 14 september om 13.00 uur

Op 14 september aanstaande wordt de Duurzaamheidsvallei, het fraaie kleinschalige stroomgebied van de Leije / Voorste Stroom, geopend door het voltallige college van burgemeester en wethouders van Oisterwijk en een delegatie van wethouders van de gemeente Tilburg. Een en ander gebeurt op het terrein van de familie Verhulst-de Rooij aan de Laag Heukelomseweg 11 in Heukelom.

Dit terrein is gelegen naast het welbekende café Mie Pieters. Tijdstip van de openingshandeling is om 13.00 uur wanneer de oerbewoners van dit gebied om toestemming zal worden gevraagd. Zij worden opgeroepen vanuit het Heksenbos en de Helleputten. Dat dit met het nodige spektakel zal gebeuren moge duidelijk zijn.

Na de opening zal de visie van het stichtingsbestuur op duurzaamheid en op de Duurzaamheidsvallei worden gepresenteerd. De visie wordt in elk geval gericht op het realiseren van een maatschappelijk gedragen balans op het gebied van duurzame energie, ecologie, natuurontwikkeling, streekproducten en recreatie en toerisme, waarbij het (basis)onderwijs zoveel mogelijk zal worden betrokken.

Het was de initiatiefnemers van het eerste uur in elk geval duidelijk dat er breed moest worden samengewerkt met de bewoners en gebiedspartijen. Om die reden werden er een tweetal informatieavonden belegd (november 2013 en februari 2014). De belangstelling op die avonden was zodanig groot dat het stichtingsbestuur gesterkt werd in de gedachte op de goede weg te zijn. De opening van de Duurzaamheidsvallei op 14 september is dan ook een mooi moment om te laten zien waar we nu staan.

Na de opening en presentatie van de visie zal door in ieder geval Helicon Opleidingen en de Duurzaamheidsvallei en mogelijk ook door andere partijen een intentieverklaring worden ondertekend over een structurele inzet van stagiaires bij duurzaamheidsprojecten in het gebied.
Op deze middag kunt u verschillende informatiestands bezoeken met informatie over:
Duurzame energie: met onder andere de DEC (Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk), Homestroom, MKB Energie, Windenenergie.nl en Helicon opleidingen. Zij geven informatie over inkoop en opwekking van duurzame energie, waaronder zonne- en windenergie (met een efficiënte kleine windmolen), biogas, biovergisting en algentechnologie.
Natuur en biodiversiteit: met onder andere een de Uilenwerkgroep Oisterwijk, het B-team van Oisterwijk en een imker die alles laat zien over bijen,
Recreatie en Landschap en Cultuur: met onder andere een stand van het Brabants Landschap, Het Groene Woud en Heemkundekring De Kleine Meijerij.

Overige activiteiten:
Voor kinderen zijn er een springkussen, een botsauto op zonne-energie en een auto op houtverbranding aanwezig en ook kunnen zij meedoen aan een wedstrijd: Het ontwerpen van een windmolen met een zo hoog mogelijke stroomopbrengst. 
Op deze middag kan ook een bezoek gebracht worden aan het Valkenbos. Na een korte wandeling van 5 min. deelt een gepassioneerde natuurliefhebber zijn kennis over roofvogels, zoogdieren en planten met de belangstellenden. Aan deze excursie kunnen telkens ongeveer 12 personen deelnemen. De eerste excursie is gepland om 14.00 u en zal daarna nog twee keer worden herhaald.
De menvereniging zal een aantal keren een rondrit maken met een aantal rijtuigen. Per rijtuig kunnen telkens 3 á 4 mensen het gebied op een andere manier beleven.
De Stichting Duurzaamheidsvallei zal, in samenwerking met de wandelclub uit Moergestel, de nieuwe wandelroute presenteren, die loopt van Huize Moerenburg in Tilburg tot de plaats in Oisterwijk waar eens Kasteel Durendael heeft gestaan. Deze wandelroute is in totaal 14 km. lang. De wandelkaart van deze route is deze middag verkrijgbaar.
Zoals u kunt zien een middag met veel leuke activiteiten en veel informatie over het gebied, duurzaamheid, ecologie, natuur en onderwijsmogelijkheden. Wij nodigen u dan ook van harte uit om deze middag te bezoeken.

Meer informatie op de website www.duurzaamheidsvallei.nl

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.