Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

'Als stenen konden spreken Rotterdam Oisterwijk Gedenkboek 1940-1945'

Dinsdag 16 september, 70 jaar na de ontploffing van de munitietrein op het Oisterwijkse station, presenteerde Heemkundekring De Kleine Meijerij een nieuwe uitgave in boekvorm: 'Als stenen konden spreken'.

De auteur van het boek, Bob Keasberry uit Oisterwijk heeft op verrassende wijze de geschiedenis in beeld gebracht die Oisterwijk verbindt met Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het boek vertelt niet alleen de geschiedenis van enkele families die hun weg vonden van Rotterdam naar Oisterwijk, maar ook hoe met puin van het gebombardeerde Rotterdam enkele zandwegen in de Oisterwijkse bossen werden verhard. Die wegen waren voor de Duitsers nodig om munitie naar en van het in de bossen aangelegde munitiedepot te transporteren. De puinpaden vinden we ondermeer rond het Goorven nabij boshuis Venkraai.

boek alsstenenkondensprekenHet gedenkboek schetst aan de hand van foto's en kaarten een globaal beeld van de gebeurtenissen in Rotterdam tijdens en na het bombardement van de stad in mei 1940 en besteedt aandacht aan de bezettingsjaren in Oisterwijk. Om te herinneren en te gedenken zijn twee wandelroutes in dit boek opgenomen. een loopt in Oisterwijk langs oorlogsmonumenten, oorlogsgraven en over het 'Hart van Rotterdam' via de puinverharde paden rond het Goorvan. De andere wandeling loopt in Rotterdam en gaat langs de Brandgrens van 'De verwoeste stad'. De puinstenen vertellen het verhaal en wandelend door de voormalige oorlogsgebieden in Oisterwijk en Rotterdam kunnen we de herinnering aan de vreselijke gebeurtenissen van toen levend houden en de slachtoffers herdenken.

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan burgemeester H. Janssen van Oisterwijk.

Een beeldverslag is te zien op Oisterwijk Nieuws: Munitietrein ontploft op station Oisterwijk.
het boek is verkijgbaar bij de VVV Oisterwijk en Heemkundekring De Kleine Meijerij. De prijs bedraagt ‚ā¨ 8,00.

 

Foto: Joris van der Pijll

 

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.