Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

BOEK EN FILM OVER VERZETSMAN MARTIEN VAN DE WEIJER VERSCHENEN

In aanwezigheid van ruim 300 aanwezigen vond op 5 mei jl. in Tiliander in Oisterwijk de première plaats van de door Oisterwijk in Beeld gemaakte documentaire over verzetsman Martien van de Weijer. Na de vertoning van deze film reikte Ad van de Oord het eerste exemplaar van de in druk verschenen oorlogsdagboeken van Martien van de Weijer aan hem uit. Na afloop van de bijeenkomst kochten velen het boek.
Van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek, want zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hij over het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen.
In de film vertelt Martien van de Weijer zelf over de oorlogstijd.
Het 416 pagina’s dikke boek bevat de bijzondere verhalen uit het dagboek dat Martien tijdens zijn onderduikperiode in onder meer Udenhout, Haaren, Oisterwijk en Heeswijk-Dinther bijhield en waarin hij zijn dagelijkse belevenissen optekende.
Samen vormen film en boek een uniek naslagwerk. De documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben” van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd. De film is te zien op www.oisterwijkinbeeld.nl
Het boek ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ is op een plezierig leesbare wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk.
Het boek is onder meer verkrijgbaar in Haaren bij museum Gedenkplaats ’40-’45 te Haaren en bij Henk van Helvert, Plataanlaan 6 ; in Oisterwijk bij het Heemcentrum van De Kleine Meijerij, Boekhandel Oisterwijk en Bruna; in Berkel-Enschot bij Boekhandel Verrijt en ook te bestellen via www.kwartiervanoisterwijk.nl.
De prijs is slechts € 22,50 en het ISBN is 978-90-824154-6-9.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.