Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

De Kleine Meijerij ondersteunt het manifest 'Brabants Landelijk Erfgoed'

Erfgoedorganisatie Brabants Heem heeft informateur mevrouw Huijbregts-Schiedon  het manifest ‘Brabants Landelijk Erfgoed’ aangeboden. Mevrouw Huijbregts leidt de gesprekken over de vorming van een nieuw College van Gedeputeerde Staten in de provincie.  Het Manifest is opgesteld door acht organisaties die in Brabant op het gebied van erfgoed actief zijn. Het is een oproep om meer aandacht te schenken aan het landelijk erfgoed. Zonder nadere maatregelen zal veel waardevol erfgoed verdwijnen.

Oproep
Het Brabants erfgoed wordt bedreigd. Dat geldt met name voor het landelijk erfgoed: boerderijen, molens, buitenplaatsen, landgoederen en het landschap in het algemeen. De ondertekenaars van het manifest roepen de provinciale beleidsmakers op om de verdere aantasting van het Brabants landelijk erfgoed te voorkomen. Zij hebben daarvoor vier concrete actiepunten: van het bewustmaken van de waarde van het erfgoed tot maatregelen op het gebied van planning en bescherming. Onze heemkundekring ondersteunt dit initiatief van Brabants Heem van harte en hoopt dat velen kennis nemen van dit manifest.

Brabants Erfgoed
Het manifest wijst op het belang van bewustwording van de rijke Brabantse geschiedenis. En Brabant is meer dan Noord-Brabant: van Zoutleeuw tot Zevenbergen en van Nijvel tot Den Bosch. Die rijke  geschiedenis is terug te zien in het erfgoed dat nog aanwezig is.  Het Brabants erfgoed is niet alleen in steden – zoals Den Bosch en Breda – aanwezig, maar ook in het landelijk gebied. Als het landelijk erfgoed te weinig erkend wordt, dreigt dat te verdwijnen: er wordt een weg aangelegd door een traditioneel cultuurlandschap of een loods gebouwd vlak naast een molen. Soms is dat onvermijdelijk, maar meestal zijn er andere oplossingen mogelijk die de aantasting van het erfgoed voorkomen. Een beleid dat duidelijk daarop gericht is, zal dus de welvaart en het welzijn in onze provincie ten goede komen.

De ondertekenaars van het manifest zijn: Brabants Heem,  De MolenStichting Noord-Brabant, Erfgoedvereniging Bond Heemschut Brabant, Monumentenhuis Brabant, Stichting de Brabantse Boerderij, Stichting het Noordbrabants Landschap, Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen en Werkgroep Immaterieel Erfgoed Brabant  

Het manifest doorbladeren? Klik hier

Voor het manifest in pdf, klik op: Manifest Brabants landelijk Erfgoed

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.