Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud.
Op ontdekkingsreis in eigen dorp, in Esch!
Altijd al archeoloog willen worden? Wie doet er mee?

  Careimage001      

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft zich aangemeld om met Esch mee te doen.
Lees hieronder wat de bedoeling is. Nadere informatie volgt.

Op vrijdag 1 februari j.l. is het project: Community Archaeology Rural Excavations (CARE) van de Universiteit van Amsterdam van start gegaan.
Samen met de bewoners van enkele dorpen in het Groene Woud o.a. Best (Aarle) Liempde, Woensel, Boxtel gaan we op zoek naar onze geschiedenis.
Natuurlijk is over Esch al veel bekend vanwege de Romeinse vondsten. Toch zijn er nog genoeg vragen voor nader onderzoek.
In een gemeenschappelijk archeologisch onderzoek zullen we een reeks kleine proefputjes graven op verschillende locaties in en om het dorp.
Aan de hand van het vondst materiaal dat wordt verzameld, kunnen we ons een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd.
De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud, in het dorp of zelfs vanuit de achtertuin. Deskundige archeologen zullen dit proces begeleiden en uiteindelijk samenbrengen tot een nieuw verhaal.
Het onderzoek in Het Groene Woud staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechiƫ, Polen en Nederland.. Daarmee zullen we niet alleen nieuwe dinge leren over de geschiedenis van het eigen dorp, maar ook horen over ontdekkingen van gemeenschappen over de grens.
Altijd al een archeoloog willen zijn? Of benieuwd wat er in je achtertuin onder de grond zit? Kun je graven, wassen, tekenen, fotograferen koffie zetten of ons aanmoedigen? En heb je zin om mee te gaan op ontdekkingsreis?

Zie ook de website van CARE  https://gemeenschapsarcheologie.nl/ of  Facebook: www.facebook.com/CARE.netherlands 

Heb je interesse? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-15131107.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoƶrdinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.