Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Esch ijvert voor beeld voor Zusters van de Goddelijke Verlosser

Het initiatief van een aantal inwoners van Esch om een herdenkingsbeeld te maken voor de Zusters van de Goddelijke Verlosser is opgepakt door het Platform Esch’ Perspectief (PEP). De dorpelingen willen dit eerbetoon realiseren omdat de deze ‘Zwarte Zusters’ zestig jaar lang onder meer zieken- en ouderenzorg en kleuteronderwijs in Esch hebben opgezet en uitgevoerd. Hun betekenis voor het dorp is daarmee groot. 
PEP heeft een werkgroep ingesteld die geld voor het beeld bijeen moet krijgen; er is minimaal 20.000 euro nodig, vertelt voorzitter Theo van Dooren. Hij hoopt dat het herdenkingsbeeld rond 9 september dit jaar onthuld kan worden, want op die dag vorig jaar werd de stichtster van de congregatie zalig verklaard. De locatie hebben ze al op het oog: de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland, vlakbij de plek waar vroeger huize Sint Jozef van de zusters stond. 

Soeurs du Très Saint Sauveur 

   1967 esch zusters goddelijke verlosser20180720 15523514 40    De kloosterorganisatie Zusters van de Goddelijke Verlosser is     gesticht in 1849 in Niederbronn-les-Bains in de Franse Elzas,
  door Elisabeth Eppinger (1814-1867).
  De congregatie breidde zich uit over Duitsland, Frankrijk, met     dochtervestigingen in Wenen en Boedapest.
  Volgens documentatie van het Brabants Historisch Informatie     Centrum (BHIC)  verzocht ‘begin jaren twintig een priester van
  het bisdom Haarlem de provinciaal overste van Beieren om         zusters, van wie de eerste vier zusters in 1923 naar           
 Beverwijk kwamen. 
   

Drie huizen in Esch
In 1936 vestigden de zusters Filii divini Salvatoris of Soeurs du Très Saint Sauveur  zich in Esch, waarna ze ook wel de Zusters van de Allerheiligste Verlosser (Esch) genoemd werden.’
De zusters kwamen op verzoek van de toenmalige pastoor Van Duuren naar Esch, omdat er te weinig zorg voor zieken en ouderen was. Hij plaatste een oproep in de Volkskrant waarin hij bijstand van een congregatie verzocht. Vier zusters van de congregatie boden zich daarop aan. 
In Esch heeft de congregatie drie huizen gehad: huize Sint Jozef, klooster Bethanië en een huis aan de Dorpsstraat.  Behalve een bejaardenhuis, verzorgden ze ook kleuteronderwijs en wijk- en kraamverpleging. In 2008 vertrokken de laatste twee zusters van deze congregatie uit Esch.  
Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in Aerdenhout, Anna-Paulowna, Beverwijk, De Cocksdorp, Den Burg, Den Haag, Heemskerk, Uitgeest en ’t Zand. De congregatie is nog actief in Argentinië, Angola, Duitsland, Frankrijk, India, Kameroen en Oostenrijk en telt wereldwijd zo’n 2.000 leden.

Bijdrage
Wie een bijdrage wil leveren aan het beeld, kan contact opnemen met Theo van Dooren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Donaties storten kan op het banknummer van Heemkundekring De Kleine Meijerij IBAN  NL 48 RABO 0138 9802 09 t.b.v. Zwarte Zusters Esch. Op de door Van Dooren gemaakte website ‘De canon van Esch’ is meer informatie te vinden over de Zusters van de Goddelijke Verlosser. 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.