Esch ijvert voor beeld voor Zusters van de Goddelijke Verlosser
Het initiatief van een aantal inwoners van Esch om een herdenkingsbeeld te maken voor de Zusters van de Goddelijke Verlosser is opgepakt door het Platform Esch’ Perspectief (PEP). De dorpelingen willen dit eerbetoon realiseren omdat de deze ‘Zwarte Zusters’ zestig jaar lang onder meer zieken- en ouderenzorg en kleuteronderwijs in Esch hebben opgezet en uitgevoerd. Hun betekenis voor het dorp is daarmee groot.
PEP heeft een werkgroep ingesteld die geld voor het beeld bijeen moet krijgen; er is minimaal 20.000 euro nodig, vertelt voorzitter Theo van Dooren. Hij hoopt dat het herdenkingsbeeld rond 9 september dit jaar onthuld kan worden, want op die dag vorig jaar werd de stichtster van de congregatie zalig verklaard. De locatie hebben ze al op het oog: de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland, vlakbij de plek waar vroeger huize Sint Jozef van de zusters stond.
Soeurs du Très Saint Sauveur
![]() |
De kloosterorganisatie Zusters van de Goddelijke Verlosser is gesticht in 1849 in Niederbronn-les-Bains in de Franse Elzas, door Elisabeth Eppinger (1814-1867). De congregatie breidde zich uit over Duitsland, Frankrijk, met dochtervestigingen in Wenen en Boedapest. Volgens documentatie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) verzocht ‘begin jaren twintig een priester van het bisdom Haarlem de provinciaal overste van Beieren om zusters, van wie de eerste vier zusters in 1923 naar Beverwijk kwamen. |
Drie huizen in Esch
In 1936 vestigden de zusters Filii divini Salvatoris of Soeurs du Très Saint Sauveur zich in Esch, waarna ze ook wel de Zusters van de Allerheiligste Verlosser (Esch) genoemd werden.’
De zusters kwamen op verzoek van de toenmalige pastoor Van Duuren naar Esch, omdat er te weinig zorg voor zieken en ouderen was. Hij plaatste een oproep in de Volkskrant waarin hij bijstand van een congregatie verzocht. Vier zusters van de congregatie boden zich daarop aan.
In Esch heeft de congregatie drie huizen gehad: huize Sint Jozef, klooster Bethanië en een huis aan de Dorpsstraat. Behalve een bejaardenhuis, verzorgden ze ook kleuteronderwijs en wijk- en kraamverpleging. In 2008 vertrokken de laatste twee zusters van deze congregatie uit Esch.
Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in Aerdenhout, Anna-Paulowna, Beverwijk, De Cocksdorp, Den Burg, Den Haag, Heemskerk, Uitgeest en ’t Zand. De congregatie is nog actief in Argentinië, Angola, Duitsland, Frankrijk, India, Kameroen en Oostenrijk en telt wereldwijd zo’n 2.000 leden.
Bijdrage
Wie een bijdrage wil leveren aan het beeld, kan contact opnemen met Theo van Dooren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Donaties storten kan op het banknummer van Heemkundekring De Kleine Meijerij IBAN NL 48 RABO 0138 9802 09 t.b.v. Zwarte Zusters Esch. Op de door Van Dooren gemaakte website ‘De canon van Esch’ is meer informatie te vinden over de Zusters van de Goddelijke Verlosser.