Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

ARCHEOLOON: Nationale Archeologiedagen TILBURG, UDENHOUT EN LOON OP ZAND OP 11, 12 en 13 oktober 2019
Archeologiedagen

 

Voor de liefhebber van archeologie en iedereen die eens kennis wil maken met archeologie zijn er in de regio activiteiten tijdens de Nationale Archeologiedagen van 11-13 oktober 2019.

Heemkundekring Loon op 't Sandt, Heemkundekring De Kleine Meijerij en heemcentrum 't Schoor organiseren ondersteund door Brabants heem en de Archeologische Werkgemeenschap Nederland op zondag 13 oktober van 13.00  (in de flyer staat abusievelijk 11.00 uur) tot 17.00 uur het archeologisch evenement Archeoloon 2019.

Waar: In den Uilenhoek, Weteringstraat 17A te Loon Zand. Er kan worden geparkeerd bij de winkels op het Oranjeplein of bij de Wetering aan de Ecliptica.
Wat: Een expositie van archeologische vondsten uit ondermeer Udenhout, Berkel-Enschot en Moergestel, lezingen en andere activiteiten.

Ook op 11 en 12 oktober zijn er activiteiten in het kader van de Nationale Archeologiedagen.

Op 11 oktober zijn er lezingen in het Brabants Natuurmuseum te Tilburg en op zaterdag 12 november een buitendag met wandelingen en activiteiten bij Bosch en Duin, Schoorstraat 50 te Udenhout.
Zie voor meer informatie: Flyer Nationale Acheologiedagen Tilburg, Udenhout, Loon op Zand

Activiteiten georganiseerd door de gemeente Tilburg

Vrijdag 11 oktober, 19.00 – 21.30 uur

Lezingenavond, Archeologie en het Tilburgs Landschap, Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434, Tilburg

Zaterdag 12 oktober, 11.00 – 17.00 uur

Buitendag, met verschillende archeologische wandelingen en kinderactiviteiten in het Landschapspark Pauwels en de Loonse- en Drunense duinen

Vertrek vanuit Landgoed Bosch en Duin, Schoorstraat 50, Udenhout (Tilburg) 

Activiteit georganiseerd door de gezamenlijke heemkundekringen van Midden-Brabant en de AWN-afdeling Midden-Brabant

Zondag 13 oktober, 13.00 – 17.00 uur

ArcheoLoon 2019

Het evenement ArcheoLoon 2019 is vooral bedoeld voor jong en oud die kennis willen maken met archeologie. Een overzicht van de activiteiten:

  • Voor de jeugd is een archeologe aanwezig die de jeugd vraagt haar te helpen bij het opgraven en het identificeren van gevonden voorwerpen.
  • Onder voorbehoud is het voor de jeugd ook mogelijk om zelf een Romeins portemonneetje te maken, dat mee naar huis mag worden genomen.
  • Lezing door dr. Mirjam Kars over amateurarcheologie.
  • Lezing door Paul Faes over de opgravingen op het M.A.St.-terrein (een grote Duitse munitieopslag tijdens de Tweede Wereldoorlog) tussen Loon op Zand en Kaatsheuvel
  • Enkele liefhebbers uit Loon op Zand, Nieuwkuijk, Oisterwijk (Heemkundekring De Kleine Meijerij), Berkel-Enschot en Udenhout stellen een deel van hun archeologische collectie ten toon.
  • Twee metaaldetectoramateurs tonen hun vondsten uit de directe omgeving.
  • Bezoekers kunnen eigen archeologische vondsten meenemen en voorleggen aan deskundigen. De heren Van Vern (PAN-vondstenmeldingen) en Anton van der Lee zijn aanwezig om vondsten te beoordelen.
  • Expositie van vondsten uit ondermeer Loon op Zand, udenhout,  Berkel-Enschot, Moergestel, 
  • De landelijke organisatie AWN is aanwezig met literatuur.
 

Heroprichting regionale AWN-afdeling

De afdeling Midden-Brabant van AWN – de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie – is al geruime tijd niet meer actief, helaas. De heemkundekringen, waaronder die van Loon op Zand , De Kleine Meijerij en Heemcentrum ‘t Schoor die initiatief hebben genomen tot ArcheoLoon 2019 zijn van plan deze afdeling nieuw leven in te blazen. Geïnteresseerden zijn dus van harte welkom en worden verzocht zich tijdens ArcheoLoon 2019 aan te melden. Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.