Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

2020 11 Omslag gastjes

Image by Freepik

Over enkele maanden verschijnt er weer een mooi boek over een stukje Oisterwijkse geschiedenis. Dit maal niet over hoge heren en dames, maar over de bewoners van het Oisterwijkse achterbuurtje 'De Gastjes', die soms letterlijk en figuurlijk moesten knokken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Ad van den Oord schrijft het. Hij heeft er twintig jaar onderzoek aan gewijd. Het was niet altijd even gemakkelijk, want hoe schrijf je een verhaal over je voorouders als die niet eens een handtekening onder hun huwelijksakte konden plaatsen? Welke bronnen boor je aan als er geen brieven, dagboeken of memoires zijn? Van den Oord reconstrueert op persoonlijke, beeldende en pakkende wijze met behulp van rechtbankarchieven, kranten en interviews het leven van zijn oma Janske Rokven en haar familie in het Oisterwijkse achterbuurtje 'De Gastjes'. Deze bezembinders, mattenventers en steenovenarbeiders leiden een zwervend bestaan dat gekenmerkt wordt door armoede, wildstropen en drankgebruik. De oppassende vaklui uit de familie van zijn opa Dorus Diepens werken zich daarentegen omhoog in het industrialiserende en katholieke Oisterwijk.

Twee families, twee gescheiden werelden. Totdat in de milde februaridagen van 1914 soldaat Dorus Diepens de dan net negentienjarige Janske Rokven zwanger maakt. Wat voor haar een verlossing lijkt uit armoede en krotwoningen, dreigt voor hem een belemmering te vormen voor zijn aspiraties in deze ‘nieuwe tijd’. Dat alles in een onthullend, heel leesbaar en rijk geïllustreerd boek over de dagelijkse beslommeringen en ellende van mensen die op of onder de armoedegrens leefden in een Brabants dorp uit de eerste helft van de vorige eeuw. Van een groep mensen over wie in de geschiedenisboeken veel minder te vinden is dan over de (invloed)rijken. De Brabantse versie van ‘Het Pauperparadijs’? Lees het boek en oordeel zelf.

Het boek met de intrigerende titel De Gastjes. De schaamte van mijn oma. Overleven in armoede wordt uitgegeven door de Stichting Het Kwartier van Oisterwijk.

Op 6 november 2020 verschijnt het boek maar vanaf nu kunt u tot 1 oktober intekenen voor de speciale prijs van 15 euro per stuk. Daarna wordt de prijs 19 euro. Intekenen kan via de website van de uitgever.

Meer informatie:

Ad van den Oord (auteur): 013-5288564
Anton van Dorp (Kwartier van Oisterwijk): 013-5334278

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.