Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Foto Peter Timmermans Deze herinneringssteen is gelukkig bij de sloop van het Winkelcentrum Eikenbosch gered. Op donderdag 23 juli 2020 heeft sloopbedrijf Jan van Esch uit Cromvoirt de Steen ongeschonden afgeleverd bij het museum van Berkel-Enschot aan ’t Hoekske 6-6A. Zie hiervoor  bijgaande foto van Peter Timmermans. Deze historische Steen staat voorlopig op de binnenplaats van het museum “Onder d’n Hooizolder” van de familie Koenen. Hij behoort tot een stukje geschiedenis van Berkel-Enschot en herinnert aan de “eerste groeispurt” van ons dorp in de jaren ‘70 van de vorige eeuw.

In 1966 werd door de zusters Trappistinnen van de Abdij Koningsoord een stuk grond van twee hectare aan de gemeente Berkel-Enschot verkocht voor het realiseren van het bestemmingsplan “Eikenbosch “ ten behoeve van woningbouw  en winkelcentrum. De Eerste Steen voor dit winkelcentrum werd gelegd op 16 december 1971 door burgemeester Harry Aarts met de tekst:

“ Op 16 dec. 1971 werd door drs. H.J.B. Aarts burgemeester van Berkel-Enschot deze steen gelegd voor winkelcentrum “Eikenbosch “

( Voormalig burgemeester drs. H.J.B. Aarts is op 25 maart 2020 te Tilburg overleden als gevolg van het coronavirus.)

De donkergrijze hardstenen gedenksteen was ingemetseld in de muur bij brood en banket Leo Geerts. Maten van de Steen: lengte 85 cm., breedte 30 cm. Het is een mooie “stenen “ herinnering aan dit winkelcentrum en een stukje geschiedenis van Berkel-Enschot. Deze winkellocatie is intussen gesloopt en lag op historische grond van de Trappistinnen. Ook het nieuwe winkelcentrum Koningsoord ligt op de voormalige grond van de Abdij  Onze Lieve Vrouw van Koningsoord.

Anno 1972 bestond het winkelcentrum Eikenbosch uit 12 winkels, geflankeerd door Cultureel Centrum De Schalm, de Boerenleenbank en het Postkantoor. In die tijd werd het eerste carillon geplaatst, gegoten door de firma Petit en Fritsen. Het klokkenspel opgehangen aan bielzen werd geschonken door project-ontwikkelingsbureau Amro. Later is dit carillon opgehangen aan aluminium palen. Intussen heeft het klokkenspel een nieuwe plaats gekregen op de rotonde van Koningsoord aan de Koningsoordlaan. In de loop der jaren is dit oude winkelcentrum uitgebreid tot 28 winkels met voldoende parkeergelegenheid. In 1980 werd een nieuwe bibliotheek gebouwd naast Cultureel Centrum De Schalm. Dit beeldbepalend gebouw met architectonische en monumentale waarde van architect Renz Pijnenborgh werd officieel geopend op 31 oktober 1981. In juli 2020 is dit waardevolle gebouw ook gesloopt. Gelukkig heeft de bibliotheek een mooie nieuwe plek gekregen in de abdijkerk van het voormalige klooster van de Trappistinnen.

De Eerste Steen van winkelcentrum Eikenbosch is een blijvende herinnering aan deze periode. De historische Steen is nu te bewonderen bij het museum van Mart Koenen aan ’t Hoekske 6-6A. In het museum vindt U ook allerlei gereedschappen en gebruiksvoorwerpen uit grootmoeders tijd. Spullen die  op de boerderij en bij de burgerij gebruikt werden en intussen verleden tijd zijn. Ook zijn er verschillende voorwerpen van de zusters Trappistinnen te bekijken. De Eerste Steen van Eikenbosch past prima in deze verzameling over de historie van Berkel-Enschot.

Namens de Heemkundekring  De Kleine Meijerij,

Jack van der Sanden

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.