Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Opgraving aan de Udenhoutseweg / Foto Archol Leiden

In het weekend van 19 en 20 juni 2021 zijn de Nationale Archeologiedagen. In samenwerking met de gemeente Tilburg heeft de AWN-afdeling Midden-Brabant enkele activiteiten georganiseerd. Zo vindt er op vrijdagavond 18 juni de al enkele malen uitgestelde lezing door Joris Brattinga plaats. Hij had de leiding over de opgraving van het grote en bijzondere urnenveld op de grens van Udenhout en Berkel-Enschot (gemeente Tilburg). De lezing vindt plaats in het voormalige Raadhuis aan de Slimstraat 2, 5071 EJ Udenhout.

Er mogen maximaal 50 bezoekers worden ontvangen en om dat overzichtelijk te houden dient u zich vooraf aan te melden. Doe dat rechtstreeks bij Paul Taminiau: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U bent die avond welkom vanaf 19.15 uur. We beginnen rond 19.30 met een kort welkomstwoord door de voorzitter en een korte introductie door Guido van den Eynde, gemeentelijk archeoloog van Tilburg. De lezing begint om 19.45 uur. 

In de AWN-nieuwsbrief van juni kunt u lezen over de Nationale Archeologiedagen met een verhaal over de prehistorische graven bij Berkel-Enschot, een bezoek met uitleg aan de grafheuvels op de Regte Heide bij Goirle, voor kinderen de mogelijkheid om zelf een opgraving te doen en een fietstocht van Tilburg naar de Regte Heide. Klik hier voor meer informatie.Archol Leiden

2021 05 23 facebook 2000In december 2020 had Heemcentrum De Kleine Meijerij meer dan 1.000 vrienden op Facebook. Nog geen half jaar later zijn er ruim duizend bijgekomen. ‘Dat is verwonderlijk’, zo stel ik aan de Facebookmaster Philo IJpelaar die benadrukt dat zij weliswaar degene is die alles uitzoekt,  samenstelt en foto’s erbij verzamelt, maar zeker dankbaar gebruik maakt van stukken verhalen, informatie die zij vaak uit oude vlugschriften van de Heemkundekring haalt, geschreven door de leden van De Kleine Meijerij.

De Facebookaccount Heemcentrum De Kleine Meijerij is dus eigenlijk een groepsaccount van de tien dorpen Haaren, Moergestel, Udenhout, Esch, Oisterwijk, Berkel-Enschot, Heukelom, Boxtel, Biezenmortel, Helvoirt. Het succes van deze Facebookgroep is te danken aan het brede netwerk van de leden en meerdere personen die die Facebookmaster voorzien van erfgoed- en heemkundeweetjes uit de dorpen. ‘Vrijwel iedere dag lukt het om een bericht te plaatsen,’ zo vertelt de Facebookmaster. ‘Ik probeer van ieder dorp steeds iets te vinden in de rijke bron van vlugschriften. Daarbij zijn heemkundige weetjes, natuurweetjes, tradities en rituelen, alle kleine verhalen van harte welkom.’

Enkele tips voor andere organisaties, groepsaccounts en Facebookmasters? De informatie moet kort zijn, hoeft niet heel diepgaand te zijn qua informatie. Daarbij zijn leuke afbeeldingen ‘verplicht’. Anders lezen de mensen het niet, zo is de ervaring. Op Facebook zorg je voor actuele onderwerpen, zoals in de meimaand over Pinksteren, Mariamaand, IJsheiligen en kinderspelletjes met meikevers. En bovenal, je moet het samen doen. Lever content aan, dan hoeft de Facebookmaster het alleen maar te plaatsen.

2.000 vrienden bereikt op 12 mei 2021, een voorbeeld van digitale groepsdynamiek op sociale media. Toen op Facebook het blijde bericht verscheen dat deze mijlpaal bereikt was volgden lovende reacties van de digitale vrienden onderling. ‘Wat een ontzettend mooi resultaat. Duidelijk dat heel wat mensen plezier beleven aan deze Facebookpagina en de heemkundestukjes erg waarderen. Goed werk van De Kleine Meijerij en haar Facebookmaster!! Complimenten. Op naar de 2.500 of wellicht wel de 3.000!!’

Onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau, deze eer viel toe aan twee leden van Heemkundekring De Kleine Meijerij, namelijk Lia Clement en Theo Wiegeraad. Beiden van harte gefeliciteerd!

L ClementLia Clement-Verhoeven

Sinds het midden van de jaren zeventig is Lia Clement-Verhoeven actief als vrijwilliger in diverse functies bij diverse organisaties. Zo was zij tot 2018 wekelijks actief voor voetbalvereniging SvSSS in Udenhout. Ook was zij 11 jaar lang bestuurslid bij Stichting Udenhouts Volwassenen Onderwijs. Tussen 2004 en 2012 was zij elk jaar voor de werkgroep Koninklijk gedecoreerden bezig met de voorbereiding en het verzorgen van de bijeenkomst voor gedecoreerden in Udenhout. Voor Heemcentrum ’t Schoor is Lia Clement sinds 15 jaar actief als lid van het Schrijversteam en heeft zij hier sinds 2007 de functie van secretaris. Daarnaast is ze sinds 1998 lid en vrijwilliger van het Andantinokoor en neemt vanaf haar jeugd mantelzorgtaken op zich. 

 

Wiegeraad M VlaminckxTheo Wiegeraad

Vanaf 1980 is Theo Wiegeraad actief voor de EHBO-vereniging Oisterwijk. Zo ondersteunde hij mede de financiële administratie, zorgde hij voor de aanpassingen van de verenigingsstatuten en is altijd aanwezig bij vergaderingen. Kortom, hij zet zich al meer dan 40 jaar in. Van 2000 tot 2016 was Wiegeraad penningmeester bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging, regiobestuur Noord-Brabant/Zeeland, waar diverse activiteiten werden georganiseerd zoals glutenvrije markten, glutenvrije diners en baklessen. Naast Wiegeraads eigen werkzaamheden als penningmeester, stond hij altijd klaar om mede-penningmeesters te helpen. Hij werkte onder andere mee aan een nieuw financieel administratiesysteem, ter vereenvoudiging van de boekhoudkundige administratie. Vanaf 2006 is Wiegeraad actief als stadsgidsvoor Stadsgidsen Oisterwijk “Heemkundekring De Kleine Meierij”. Daarnaast is hij betrokken bij de organisatie van fietstochten, geeft hij rondleidingen tijdens het Sculptuurevenement, bomentochten in het kader van Oisterwijk 800, Open Monumentendag etc. Daarnaast is Wiegeraad ook gids in de Petrus-Banden kerk in Oisterwijk. Foto M. Vlaminckx, Oisterwijk. 

 

Van de Wouw & Partners bedrijfshuisvesting

 

Na een maandenlange zoektocht heeft Heemkundekring De Kleine Meijerij uiteindelijk een nieuw verenigingsonderkomen gevonden in het oude gemeentehuis van Haaren. Een hele opluchting! Per 1 juli aanstaande is het Heemcentrum van De Kleine Meijerij voortaan dus in Haaren te vinden. De verhuizing van de Spoorlaan 70 naar Haaren zal plaats gaan vinden in de maanden mei en juni. Een hele klus met een lange voorbereiding, die al veel tijd en energie van de betrokken heemkunde-vrijwilligers heeft gevraagd en ook de komende maanden nog zal vragen.
Het bestuur is blij dat onze heemkundecollectie, bibliotheek- en vergaderruimte op één plaats kunnen worden ondergebracht op de begane grond links van de hoofdingang. Het zal best even wennen zijn nu we geen eigen home meer in Oisterwijk hebben, maar daar was helaas geen adequate en betaalbare ruimte te vinden. De gemeente Oisterwijk, eigenaar van het voormalige Haarense gemeentehuis, is verheugd dat ze naast enkele commerciële huurders nu ook een waardevolle maatschappelijke organisatie aan onderdak heeft kunnen helpen in het ’Huis van Haaren‘.
De duur van de huisvesting is tijdelijk en afhankelijk van de besluitvorming over de bestemming die het pand uiteindelijk gaat krijgen. Dat betekent dat wij nog steeds uitkijken naar een alternatief onderkomen waar ook invulling kan worden gegeven aan een openbaar toegankelijke museale functie. Wij zijn dan wel hoeders van erfgoed, maar dat betekent niet dat de collectie in ons depot en in de kasten moet blijven liggen. Het erfgoed is immers van ons allen en moet daarom ook getoond kunnen worden, het liefst in een echt museum.

In verband met werkzaamheden in het kader van de verhuizing (inpakken, kasten uit elkaar halen e.d.) heeft het bestuur besloten om het heemcentrum aan de Spoorlaan per 1 mei voor publiek te sluiten. Wij hopen dat u daar begrip voor hebt. Na 1 juli hopen wij u graag eens te ontmoeten in ons nieuwe onderkomen.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Oisterwijk als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur