Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Inschrijven Nieuwsbrief knop

In Achterkantjes 2021 #03 leest u over:2021 esch verhees

  • Uitnodiging en agenda Algemene Ledenvergadering op maandag 18 oktober in de Voorhof in Oisterwijk en aansluitend voor de aanwezige leden een lezing door Kees van Kempen en Luud de Brouwer over de ontstaansgeschiedenis van Udenhout.
  • Verslag Algemene Ledenvergadering 2019.
  • Lezing over de Moergestelse tak van de familie Vermulst door Kees van Kempen op 10 november in Moergestel.
  • Lezing over Hendrik Verhees door Ruud van Nooijen op 24 november in Esch.
  • Film Oisterwijk in Beeld over kasteel Nemelaer op 29 en 30 oktober.
  • Bijdrage De Kleine Meijerij aan de Oisterwijkse Parelkwis.
  • Actie RABO ClubSupport voor modernisering van onze website.

Lees hier het volledige blad.

* Openstelling Heemcentrum Haaren 
Zoals u weet zijn we verhuisd naar het voormalige gemeentehuis in Haaren aan het Mgr. Bekkersplein. Voor bezoekers is het heemcentrum woensdagochtend weer open van 09.00-12.00 uur en vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. Het Heemcentrum is tijdens openingstijden telefonisch te bereiken onder nummer 06-26 800 815. 

* Annuleren openingsactiviteiten Wegens onvoldoende versoepeling van de coronamaatregelen heeft het bestuur helaas moeten besluiten de voor 17 september geplande officiële opening met aansluitend in het  het weekend de open dag en boekenmarkt NIET door te laten gaan. We wachten hoopvol op een nieuwe datum.

* Care Summer School -Slag bij Boxtel Van 26 juli t/m 6 augustus werd er vanuit het project CARE (Community Archeology in Rural Environments) waarin ook onze heemkundekring participeert een uitgebreide en geslaagde archeologische veldcursus georganiseerd. Allerlei aspecten van het werk van een archeoloog kwamen daarbij aan de orde en deelnemers gingen in het veld op zoek naar sporen van de Slag bij Boxtel die in 1794 nabij deze plaats werd uitgevochten. Oprukkende Franse revolutionaire troepen versloegen de geallieerde krijgsmacht en namen Boxtel in. 
Lees en bekijk het verslag over deze Summer School.

Jozefzorg Berkel klein* Kostschool pensionaat St. Jozefzorg Berkel-enschot In het kader van het Brabantse kloosterjaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd, maar worden ook verhalen verzameld. In het kader daarvan vertelt Riet van der Waals-Schuermans over haar tijd op het pensionaat St. Jozefzorg in het St. Gerarduspension te Berkel-Enschot. De website Het Geheugen van Tilburg legde het vast.

* Expositie gezondheidszorg in Udenhout en Biezenmortel In het Erfgoedcentrum 't Schoor aan de Schoorstraat 2 te Udenhout (ingang achterom) is een leuke expositie ingericht over de geschiedenis van de gezondheidszorg in Udenhout en Biezenmortel. Naast vele voorwerpen uit de praktijk van een plattelandsdokter en apotheek is er ook aandacht voor pandemieën uit vroeger tijden zoals de Pest en de Spaanse Griep.  Voor het publiek is de expositie te bezichtigen op de wekelijkse openstelling op donderdag van 11 tot 15 uur en elke tweede zaterdag van de maand van 14-17 uur.

* Torenbeklimming en rondleiding Nicolaaskerk te Helvoirt In en om de neogotische Nicolaaskerk in Helvoirt (1903) valt veel te genieten! De meer dan 100 jaar oude en prachtig gerestaureerde beschildering van het interieur van de kerk behoort tot de top-3 van Nederlandse kerkinterieurs. U kunt deelnemen aan een rondleiding waarbij een toelichting wordt gegeven op de achtergrond en symboliek van de afbeeldingen, die teruggaan naar de Middeleeuwen. Ook kunt u, met begeleiding en uitleg, de toren bekijken en klimt dan tot op 32 meter hoogte en ziet onderweg o.a. de uur- en raderwerkkast, de bovenkant van de gewelven en de klokkenzolder. Vanaf de basis van de spits heeft u een prachtig uitzicht over Helvoirt en omgeving. De bezichtiging van de toren kost € 5 p.p. Voor de rondleiding wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Rondleidingen (13.30 - 15.00 uur) en torenbeklimmingen (15.00 - 16.30 uur): zondag 12 (open monumentendag) en woensdag 22 september 2021, de kerk is op deze dagen geopend van 13 tot 17 uur.

* Rondleidingen in Oisterwijk De stadsgidsengroep van onze vereniging verzorgt ook dit seizoen weer rondleidingen door Oisterwijk. De enthousiaste stadsgidsen staan klaar om u rond te leiden langs monumenten en bijzondere plaatsen en u te vertellen over de rijke historie van Oisterwijk, over markante inwoners en gewone stervelingen. U hebt de keuze uit een stadswandeling door het centrum of een rondleiding over de Joodse begraafplaats of een voor u op maat gemaakt cultuur historisch uitje. Zie voor meer informatie hun website.

* Der Übermensch Het beest van de Holocaust Dit is de titel van het boek dat Moergestelnaar Jos Denissen heeft geschreven over de  verschrikkingen van de Holocaust en de vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op compacte en indringende wijze verhaalt hij over het hoe en waarom van deze vreselijke verschrikkingen. Het boek is verkrijgbaar op het Heemcentrum voor de gereduceerde prijs van € 15,00. Meer informatie over het boek is te lezen op de website www.hetbeestvandeholocaust.nl

* Boekaanbieding 'Honderd jaar Vennentheater: Een geschiedenis van Oisterwijks openluchttoneel in vijf bedrijven' Dit door Piet Jacobs geschreven boek belicht de rijke geschiedenis van het openluchttoneel in Oisterwijk, een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Voor meer informatie over dit boek ga naar de website. Tot 1 oktober as. is dit boek verkrijgbaar tegen de speciale prijs van € 6,00 (excl. evt. verzendkosten). U kunt het bestellen via een reply op deze mail of een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In Achterka2021 06 FvCPntjes 2021 #02 kunt u lezen over:
- Herhuisvesting Heemcentrum
- DKM Nieuwsflits
- Bijeenkomsten heemkundekring
- Vacatures bestuur
- Herinnering betalen contributie 2021
- Nieuwe sponsoren
- Straatnaamgeving Oisterwijk / Berkel-Enschot
- Verjaardag, een leuk weetje tussendoor
- Actueel erfgoed: Brabants boerenleven
- Vraag en aanbod
- CARE-metaaldetectie onderzoek
- Speciale boekaanbiedingen

Lees hier de volledige uitgave.

 

Filmfragment waarin wnd. voorzitter Anton van Dorp vertelt over de verhuizing.

De verhuizing naar de nieuwe huisvesting in het voormalige gemeentehuis te Haaren is bijna afgerond. Een twintigtal leden-vrijwilligers hebben er de afgelopen maanden stevig de schouders onder gezet. Opschonen, inpakken, nummeren, plannen, inrichten, uitruimen, koffie zetten, schoonmaken en dergelijke was zo’n beetje dagelijks / wekelijks werk. Het bestuur is erg blij met hun inzet. Naast diverse ritjes met auto met aanhanger door onze vrijwilligers heeft het Oisterwijkse verhuisbedrijf De Bresser op 3 en 18 juni in vijf ritten de rest van onze inventaris en collectie verhuisd van Oisterwijk naar Haaren. Dat was een hele klus, maar het is prima verlopen.

2021 04 gemeentehuis HaarenOok de grote containerunit die achter ons heemcentrum stond en het aangebouwde schuurtje vonden een nieuwe eigenaar. Op 30 juni vindt de oplevering aan de verhuurder plaats en dan is het heemcentrum aan de Oisterwijkse Spoorlaan volledig geschiedenis geworden. We gaan ons dan richten op het werken in en vanuit de nieuwe stek aan het Monseigneur Bekkersplein in Haaren. Daar moeten de puntjes natuurlijk nog op de i worden gezet, de laatste dozen nog uitgeruimd worden en dergelijke, maar onder voorbehoud van de vigerende corona-maatregelen verwachten we vanaf 2 juli weer toegankelijk te kunnen zijn voor bezoekers. Houd daarvoor onze website in de gaten. De officiële opening van het Heemcentrum in Haaren en een daarop aansluitend open weekend was voorzien in de tweede helft van september, maar is vanwege coronamaatregelen uitgesteld.

De Lokale Omroep voor Oisterwijk (LOVO) heeft een filmpje gemaakt over onze verhuizing. Dat komt zondag 27 juni op TV maar is nu al via Youtube te bekijken.

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Oisterwijk als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.