Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Oisterwijk puzzel 2021 kleinOisterwijkpuzzel

In deze tijd van lockdown en avondklok vormt legpuzzelen voor veel mensen een gezellig tijdverdrijf. Onze sponsor Boekhandel Oisterwijk heeft daarom een speciale Oisterwijkpuzzel uitgebracht. Voor een afbeelding zie de bijlage bij deze mail. Op de afbeelding zie je een café ergens in Oisterwijk, met aan de wanden allerlei afbeeldingen van alles wat Oisterwijk te bieden heeft. Je ziet door het raam van het café de Sint-Petruskerk en het standbeeld van Pater Poirters, er hangen schilderijen van Robèrt, de leerfabriek, de Kerkhovense molen natuurlijk nog veel meer moois. Boven de cafétafel hangt een lamp die in de boekhandel hangt, je vindt het stadswapen en de Oisterwijkse vlag terug en allerlei andere typische Oisterwijkse dingen zoals ook het boek Oisterwijk een geschiedenis van meer dan 800 jaar. De puzzel heeft 1000 stukjes, de afmeting compleet is 66 x 47 cm en hij kost € 18,99. Hij is te bestellen bij Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2, 5061 EJ Oisterwijk, 013 521 71 97 Boekhandel Oisterwijk e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onderzoek Joden in Noord-Brabant 1930-1945

Erfgoed Brabant start een meerjarige studie naar Joden in Brabant in de periode 1930-1945. Het onderzoek zal tussen 2020 en 2024 worden uitgevoerd door promovendus Frank van Doorn. Het bekijkt de impact van sociale integratie op de overlevingskansen van Joden in Noord-Brabant met oog voor regionale verschillen binnen de provincie. De basis van het onderzoek is het verzamelen van biografische gegevens van de circa 4000 Joden die tussen 1930 en 1945 in Brabant woonden. Meer over dit onderzoek op: Onderzoek Joden Noord-Brabant 1930-1945.

Archieven Haaren bij Regionaal Archief Tilburg

Op 11 februari jl is wegens de herindeling van de gemeente Haaren ongeveer 100 meter archiefmateriaal van de gemeente Haaren uit de periode 1996-2015 overgebracht naar het Regionaal Archief Tilburg. Wilt u meer weten: Archief Haaren bij Regionaal Archief Tilburg.

Aanbieding: Boek De Brabantse spot- en scheldnamen

Er zijn talloze Brabantse spot- en scheldnamen. Caspar van de Ven stelde het boek ‘De Brabantse Spot- en scheldnamen’ samen. Daarin verzamelde hij ook treffende persoonskarakteriseringen die niet altijd ‘van huis uit’ een scheld- of spotnaam zijn. De spot- en scheldnamen komen uit het gebied van het historische hertogdom Brabant. Voor de leden van onze kring is dit boek nu verkrijgbaar tegen de sterk gereduceerde prijs van € 10,00 (excl. eventuele verzendkosten). Te bestellen door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De verhuizing van het Heemcentrum

Hoewel er diverse gesprekken met gegadigden gaande zijn, hebben we helaas nog geen nieuw onderkomen gevonden. Toch wordt er door diverse vrijwilligers al hard gewerkt om onze collectie op te schonen, in te pakken en verhuisklaar te maken. Immers de tijd tot 1 juli, de datum waarop we ons Heemcentrum leeg moeten opleveren, is nog maar kort. Mocht u ons nu of te zijner tijd willen helpen met de verhuizing meldt u aan door een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2020 12 19 facebook1.000 volgers op Facebook! Heemcentrum De Kleine Meijerij heeft de magische grens van duizend volgers gepasseerd. Met een kleurrijke profielfoto en vrijwel dagelijks berichten over het materiële en immateriële erfgoed van de betrokken dorpen blijkt het sociale mediakanaal te werken. Het is Philo IJpelaar die dagelijks de berichten plaatst. Wat lezen we zoal? 

Bij kasteel De Strijdhoef in Udenhout is een informatiebord geplaatst door Erfgoedcentrum 't Schoor. Een tweede nieuwsbericht betreft de vondst van meer dan tweehonderd prehistorische graven in Berkel-Enschot, waarmee het dorp ineens op de archeologische kaart van Noord-Brabant staat als het gaat om urnenvelden. Wie dagelijks heemkundige informatie tot zich wil nemen kan dat ook fysiek doen, door het aanschaffen van een zogeheten Gerarduskalender 2021. De kalender belooft voor elke dag spreuken die opbeurend zijn, inspiratie bieden, recepten en weerweetjes. En dankzij Facebook weten we ook dat Haaren een nieuwe reuzin verwelkomde, namelijk Ariaoneke öt Haoren. 

Naast nieuwsberichten informeert Philo de lezers en Facebookvolgers over de lokale geschiedenissen, zoals Adriaen Poirters, een 17e-eeuwse priester en dichter die populaire moralistische boeken schreef. Ook worden Facebookvolgers geattendeerd op objecten, zoals de kar van Frans Stokkermans in Oisterwijk, of bakhuizen die we in heel Brabant nog kunnen zien. Verklaringen van namen, immaterieel erfgoed, gilden en tradities, dat alles komt voorbij wanneer je volger bent van Heemcentrum De Kleine Meijerij op Facebook

Omdat een sociaal mediakanaal zoals Facebook kleinschalig is en 'gemakkelijk' te vullen, kan degene die berichten plaatst actueel zijn. Een tweede verdienste van sociale media is, dat het niet alleen zenden van informatie is, maar dat volgers kunnen reageren en met elkaar in gesprek gaan. Kijken we dan eens naar uiteindelijk de meer dan duizend volgers dan zien we mensen uit het bredere erfgoedveld, mannen en vrouwen uit midden-Brabant, journalisten van Brabants Dagblad, ambtenaren, wetenschappers en inwoners van de dorpen die geschaard zijn onder Heemcentrum De Kleine Meijerij. 

De duizend gepasseerd! Chapeau voor de volgers van Facebook, maar vooral voor Philo IJpelaar die deze erfgoedcommunity op Facebook actueel houdt en daarmee een steeds groter wordend publiek bereikt. 

2020 Ad vd Oord 01Ad van den Oord heeft het eerste exemplaar van zijn boek  De Gastjes uitgereikt aan zijn zoon Dorus. Volgens Van den Oord, die twintig jaar aan het boek werkte, is er een ‘last’ van zijn schouders gevallen nu hij de intrigerende en ontrafelde geschiedenis van zijn oma Janske Rokven in De Gastjes heeft doorgegeven aan de volgende generatie. Vanwege corona kon de geplande boekpresentatie helaas geen doorgang vinden. Dat gemis wordt echter goedgemaakt door de fraaie promotiefilm die Oisterwijk in Beeld maakte over De Gastjes, met glansrollen voor Gemma Copal (als Janske Rokven) en Peter Deen (als Janus Rokven). Deze korte film is online voor iedereen te zien op de website van Oisterwijk in Beeld Het boek De Gastjes is vanaf nu voor 19 euro te koop bij de uitgever Het Kwartier van Oisterwijk en in de Oisterwijkse boekhandels, bij Novy Moergestel en Livius te Tilburg.2020 Ad vd Oord

1940 Grafmonument Berkel low resDe inspanningen van Heemkundekring De Kleine Meijerij blijven niet onopgemerkt. De afgelopen week was de kring tot drie keer toe het onderwerp in het Brabants Dagblad en het Stadsnieuws in Tilburg en Berkel-Enschot. Het eerste onderwerp betrof de 'woningnood' van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Op de foto werden Anton van Dorp en Theo van Dooren geportretteerd, zittend in de 'huiskamer' van de heemkundekring. Per 1 juli 2021 moet het pand worden verlaten. De heemkundekring is dringend op zoek naar een nieuw onderkomen, waar we kunnen vergaderen, objecten bewaren, activiteiten organiseren en tentoonstellingen laten zien. Blijft de thuishaven in Oisterwijk, of kunnen andere dorpen bestemming bieden aan de Heemkundekring De Kleine Meijerij? Om het artikel te lezen en de foto's van Tom Tacken te bekijken, klik je op de link 'Erfgoed dreigt dakloos te raken.'

Een tweede artikel 'De groeispurt van Berkel-Enschot' ging over de borging van de eerste steen uit Winkelcentrum Eikenbosch. In het weekblad Stadsnieuws dat verschijnt in Tilburg en Berkel-Enschot, schreef Theo van Etten over heemkundekringleden Jack van der Sanden en Mart Koenen. De eerst had de steen gered van de sloop. Deze was in 1971 ingemetseld. Volgens Van der Sanden staat de steen symbool voor de groeispurt die Berkel-Enschot maakte vanaf de jaren 1970 tot en met het heden. Het dorp waar tot en met eind 1960 vooral veel argrariërs en middenstanders woonden, kreeg door onder andere de komst van de grote bedrijven Interpolis en Fuji in Tilburg veel aanwas. Er werd een kern gebouwd tussen Berkel en Enschot in. Het nieuwe winkelcentrum Eikenbosch en het gemeenschapshuis De Schalm waren moderne faciliteiten voor het steeds maar groeiende dorp. Nog zeer recent is het nieuwe 'hart' van Berkel-Enschot: Ons Koningsoord, een voormalig terrein waarop een klooster stond en de landerijen van de zusters trappistinnen. De eerste steen is gered en ondergebracht in het Museum Onder d'n Hooizolder dat wordt beheerd door Mart Koe1940 NvhZ Gesneuveld Denissennen. 

'Een oorlogsgraf wordt een monument,' zo stond een derde artikel in het Brabants Dagblad. Wederom in Berkel-Enschot, meer specifiek op het kerkhof van Berkel, werd het graf van de militair Jos Denissen als gemeentelijk monument aangewezen. 'De sergeant A.J. Denissen sneuvelde bij het verdedigen van zijn vaderland,' zo lezen we in het Nieuwsblad van het Zuiden in 1940. Naast dat familie Denissen blij is met dit eerbetoon, is ook Anton van Dorp verheugd. Volgens de vice-voorzitter van De Kleine Meijerij maakt zo'n monument het verleden tastbaar. Met de gemeentelijke erkenning van het oorlogsmonument wordt de geschiedenis van Berkel-Enschot weer aangevuld.  

De foto van het graf is van Petra Robben. Het artikel is afkomstig uit Nieuwsblad van het Zuiden, 30 mei 1940.

heeft u ook een verhaal voor de website van heemkundekring De Kleine Meijerij? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Oisterwijk als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur