Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

1940 Grafmonument Berkel low resDe inspanningen van Heemkundekring De Kleine Meijerij blijven niet onopgemerkt. De afgelopen week was de kring tot drie keer toe het onderwerp in het Brabants Dagblad en het Stadsnieuws in Tilburg en Berkel-Enschot. Het eerste onderwerp betrof de 'woningnood' van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Op de foto werden Anton van Dorp en Theo van Dooren geportretteerd, zittend in de 'huiskamer' van de heemkundekring. Per 1 juli 2021 moet het pand worden verlaten. De heemkundekring is dringend op zoek naar een nieuw onderkomen, waar we kunnen vergaderen, objecten bewaren, activiteiten organiseren en tentoonstellingen laten zien. Blijft de thuishaven in Oisterwijk, of kunnen andere dorpen bestemming bieden aan de Heemkundekring De Kleine Meijerij? Om het artikel te lezen en de foto's van Tom Tacken te bekijken, klik je op de link 'Erfgoed dreigt dakloos te raken.'

Een tweede artikel 'De groeispurt van Berkel-Enschot' ging over de borging van de eerste steen uit Winkelcentrum Eikenbosch. In het weekblad Stadsnieuws dat verschijnt in Tilburg en Berkel-Enschot, schreef Theo van Etten over heemkundekringleden Jack van der Sanden en Mart Koenen. De eerst had de steen gered van de sloop. Deze was in 1971 ingemetseld. Volgens Van der Sanden staat de steen symbool voor de groeispurt die Berkel-Enschot maakte vanaf de jaren 1970 tot en met het heden. Het dorp waar tot en met eind 1960 vooral veel argrariĆ«rs en middenstanders woonden, kreeg door onder andere de komst van de grote bedrijven Interpolis en Fuji in Tilburg veel aanwas. Er werd een kern gebouwd tussen Berkel en Enschot in. Het nieuwe winkelcentrum Eikenbosch en het gemeenschapshuis De Schalm waren moderne faciliteiten voor het steeds maar groeiende dorp. Nog zeer recent is het nieuwe 'hart' van Berkel-Enschot: Ons Koningsoord, een voormalig terrein waarop een klooster stond en de landerijen van de zusters trappistinnen. De eerste steen is gered en ondergebracht in het Museum Onder d'n Hooizolder dat wordt beheerd door Mart Koe1940 NvhZ Gesneuveld Denissennen. 

'Een oorlogsgraf wordt een monument,' zo stond een derde artikel in het Brabants Dagblad. Wederom in Berkel-Enschot, meer specifiek op het kerkhof van Berkel, werd het graf van de militair Jos Denissen als gemeentelijk monument aangewezen. 'De sergeant A.J. Denissen sneuvelde bij het verdedigen van zijn vaderland,' zo lezen we in het Nieuwsblad van het Zuiden in 1940. Naast dat familie Denissen blij is met dit eerbetoon, is ook Anton van Dorp verheugd. Volgens de vice-voorzitter van De Kleine Meijerij maakt zo'n monument het verleden tastbaar. Met de gemeentelijke erkenning van het oorlogsmonument wordt de geschiedenis van Berkel-Enschot weer aangevuld.  

De foto van het graf is van Petra Robben. Het artikel is afkomstig uit Nieuwsblad van het Zuiden, 30 mei 1940.

heeft u ook een verhaal voor de website van heemkundekring De Kleine Meijerij? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoƶrdinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.