Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

2020 12 19 facebook1.000 volgers op Facebook! Heemcentrum De Kleine Meijerij heeft de magische grens van duizend volgers gepasseerd. Met een kleurrijke profielfoto en vrijwel dagelijks berichten over het materiële en immateriële erfgoed van de betrokken dorpen blijkt het sociale mediakanaal te werken. Het is Philo IJpelaar die dagelijks de berichten plaatst. Wat lezen we zoal? 

Bij kasteel De Strijdhoef in Udenhout is een informatiebord geplaatst door Erfgoedcentrum 't Schoor. Een tweede nieuwsbericht betreft de vondst van meer dan tweehonderd prehistorische graven in Berkel-Enschot, waarmee het dorp ineens op de archeologische kaart van Noord-Brabant staat als het gaat om urnenvelden. Wie dagelijks heemkundige informatie tot zich wil nemen kan dat ook fysiek doen, door het aanschaffen van een zogeheten Gerarduskalender 2021. De kalender belooft voor elke dag spreuken die opbeurend zijn, inspiratie bieden, recepten en weerweetjes. En dankzij Facebook weten we ook dat Haaren een nieuwe reuzin verwelkomde, namelijk Ariaoneke öt Haoren. 

Naast nieuwsberichten informeert Philo de lezers en Facebookvolgers over de lokale geschiedenissen, zoals Adriaen Poirters, een 17e-eeuwse priester en dichter die populaire moralistische boeken schreef. Ook worden Facebookvolgers geattendeerd op objecten, zoals de kar van Frans Stokkermans in Oisterwijk, of bakhuizen die we in heel Brabant nog kunnen zien. Verklaringen van namen, immaterieel erfgoed, gilden en tradities, dat alles komt voorbij wanneer je volger bent van Heemcentrum De Kleine Meijerij op Facebook

Omdat een sociaal mediakanaal zoals Facebook kleinschalig is en 'gemakkelijk' te vullen, kan degene die berichten plaatst actueel zijn. Een tweede verdienste van sociale media is, dat het niet alleen zenden van informatie is, maar dat volgers kunnen reageren en met elkaar in gesprek gaan. Kijken we dan eens naar uiteindelijk de meer dan duizend volgers dan zien we mensen uit het bredere erfgoedveld, mannen en vrouwen uit midden-Brabant, journalisten van Brabants Dagblad, ambtenaren, wetenschappers en inwoners van de dorpen die geschaard zijn onder Heemcentrum De Kleine Meijerij. 

De duizend gepasseerd! Chapeau voor de volgers van Facebook, maar vooral voor Philo IJpelaar die deze erfgoedcommunity op Facebook actueel houdt en daarmee een steeds groter wordend publiek bereikt. 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.