Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

2021 05 23 facebook 2000In december 2020 had Heemcentrum De Kleine Meijerij meer dan 1.000 vrienden op Facebook. Nog geen half jaar later zijn er ruim duizend bijgekomen. ‘Dat is verwonderlijk’, zo stel ik aan de Facebookmaster Philo IJpelaar die benadrukt dat zij weliswaar degene is die alles uitzoekt,  samenstelt en foto’s erbij verzamelt, maar zeker dankbaar gebruik maakt van stukken verhalen, informatie die zij vaak uit oude vlugschriften van de Heemkundekring haalt, geschreven door de leden van De Kleine Meijerij.

De Facebookaccount Heemcentrum De Kleine Meijerij is dus eigenlijk een groepsaccount van de tien dorpen Haaren, Moergestel, Udenhout, Esch, Oisterwijk, Berkel-Enschot, Heukelom, Boxtel, Biezenmortel, Helvoirt. Het succes van deze Facebookgroep is te danken aan het brede netwerk van de leden en meerdere personen die die Facebookmaster voorzien van erfgoed- en heemkundeweetjes uit de dorpen. ‘Vrijwel iedere dag lukt het om een bericht te plaatsen,’ zo vertelt de Facebookmaster. ‘Ik probeer van ieder dorp steeds iets te vinden in de rijke bron van vlugschriften. Daarbij zijn heemkundige weetjes, natuurweetjes, tradities en rituelen, alle kleine verhalen van harte welkom.’

Enkele tips voor andere organisaties, groepsaccounts en Facebookmasters? De informatie moet kort zijn, hoeft niet heel diepgaand te zijn qua informatie. Daarbij zijn leuke afbeeldingen ‘verplicht’. Anders lezen de mensen het niet, zo is de ervaring. Op Facebook zorg je voor actuele onderwerpen, zoals in de meimaand over Pinksteren, Mariamaand, IJsheiligen en kinderspelletjes met meikevers. En bovenal, je moet het samen doen. Lever content aan, dan hoeft de Facebookmaster het alleen maar te plaatsen.

2.000 vrienden bereikt op 12 mei 2021, een voorbeeld van digitale groepsdynamiek op sociale media. Toen op Facebook het blijde bericht verscheen dat deze mijlpaal bereikt was volgden lovende reacties van de digitale vrienden onderling. ‘Wat een ontzettend mooi resultaat. Duidelijk dat heel wat mensen plezier beleven aan deze Facebookpagina en de heemkundestukjes erg waarderen. Goed werk van De Kleine Meijerij en haar Facebookmaster!! Complimenten. Op naar de 2.500 of wellicht wel de 3.000!!’

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.