Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

* Openstelling Heemcentrum Haaren 
Zoals u weet zijn we verhuisd naar het voormalige gemeentehuis in Haaren aan het Mgr. Bekkersplein. Voor bezoekers is het heemcentrum woensdagochtend weer open van 09.00-12.00 uur en vrijdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur. Het Heemcentrum is tijdens openingstijden telefonisch te bereiken onder nummer 06-26 800 815. 

* Annuleren openingsactiviteiten Wegens onvoldoende versoepeling van de coronamaatregelen heeft het bestuur helaas moeten besluiten de voor 17 september geplande officiële opening met aansluitend in het  het weekend de open dag en boekenmarkt NIET door te laten gaan. We wachten hoopvol op een nieuwe datum.

* Care Summer School -Slag bij Boxtel Van 26 juli t/m 6 augustus werd er vanuit het project CARE (Community Archeology in Rural Environments) waarin ook onze heemkundekring participeert een uitgebreide en geslaagde archeologische veldcursus georganiseerd. Allerlei aspecten van het werk van een archeoloog kwamen daarbij aan de orde en deelnemers gingen in het veld op zoek naar sporen van de Slag bij Boxtel die in 1794 nabij deze plaats werd uitgevochten. Oprukkende Franse revolutionaire troepen versloegen de geallieerde krijgsmacht en namen Boxtel in. 
Lees en bekijk het verslag over deze Summer School.

Jozefzorg Berkel klein* Kostschool pensionaat St. Jozefzorg Berkel-enschot In het kader van het Brabantse kloosterjaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd, maar worden ook verhalen verzameld. In het kader daarvan vertelt Riet van der Waals-Schuermans over haar tijd op het pensionaat St. Jozefzorg in het St. Gerarduspension te Berkel-Enschot. De website Het Geheugen van Tilburg legde het vast.

* Expositie gezondheidszorg in Udenhout en Biezenmortel In het Erfgoedcentrum 't Schoor aan de Schoorstraat 2 te Udenhout (ingang achterom) is een leuke expositie ingericht over de geschiedenis van de gezondheidszorg in Udenhout en Biezenmortel. Naast vele voorwerpen uit de praktijk van een plattelandsdokter en apotheek is er ook aandacht voor pandemieën uit vroeger tijden zoals de Pest en de Spaanse Griep.  Voor het publiek is de expositie te bezichtigen op de wekelijkse openstelling op donderdag van 11 tot 15 uur en elke tweede zaterdag van de maand van 14-17 uur.

* Torenbeklimming en rondleiding Nicolaaskerk te Helvoirt In en om de neogotische Nicolaaskerk in Helvoirt (1903) valt veel te genieten! De meer dan 100 jaar oude en prachtig gerestaureerde beschildering van het interieur van de kerk behoort tot de top-3 van Nederlandse kerkinterieurs. U kunt deelnemen aan een rondleiding waarbij een toelichting wordt gegeven op de achtergrond en symboliek van de afbeeldingen, die teruggaan naar de Middeleeuwen. Ook kunt u, met begeleiding en uitleg, de toren bekijken en klimt dan tot op 32 meter hoogte en ziet onderweg o.a. de uur- en raderwerkkast, de bovenkant van de gewelven en de klokkenzolder. Vanaf de basis van de spits heeft u een prachtig uitzicht over Helvoirt en omgeving. De bezichtiging van de toren kost € 5 p.p. Voor de rondleiding wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Rondleidingen (13.30 - 15.00 uur) en torenbeklimmingen (15.00 - 16.30 uur): zondag 12 (open monumentendag) en woensdag 22 september 2021, de kerk is op deze dagen geopend van 13 tot 17 uur.

* Rondleidingen in Oisterwijk De stadsgidsengroep van onze vereniging verzorgt ook dit seizoen weer rondleidingen door Oisterwijk. De enthousiaste stadsgidsen staan klaar om u rond te leiden langs monumenten en bijzondere plaatsen en u te vertellen over de rijke historie van Oisterwijk, over markante inwoners en gewone stervelingen. U hebt de keuze uit een stadswandeling door het centrum of een rondleiding over de Joodse begraafplaats of een voor u op maat gemaakt cultuur historisch uitje. Zie voor meer informatie hun website.

* Der Übermensch Het beest van de Holocaust Dit is de titel van het boek dat Moergestelnaar Jos Denissen heeft geschreven over de  verschrikkingen van de Holocaust en de vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op compacte en indringende wijze verhaalt hij over het hoe en waarom van deze vreselijke verschrikkingen. Het boek is verkrijgbaar op het Heemcentrum voor de gereduceerde prijs van € 15,00. Meer informatie over het boek is te lezen op de website www.hetbeestvandeholocaust.nl

* Boekaanbieding 'Honderd jaar Vennentheater: Een geschiedenis van Oisterwijks openluchttoneel in vijf bedrijven' Dit door Piet Jacobs geschreven boek belicht de rijke geschiedenis van het openluchttoneel in Oisterwijk, een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Voor meer informatie over dit boek ga naar de website. Tot 1 oktober as. is dit boek verkrijgbaar tegen de speciale prijs van € 6,00 (excl. evt. verzendkosten). U kunt het bestellen via een reply op deze mail of een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.