Op de afbeelding van links naar rechts: Jack van der Sanden, Peter Timmermans, Harrie van Esch, Anton van Dorp, Mart Koenen en Petra Robben. Foto: Theo van Etten
Een plaatjesboek met meer dan tweehonderd afbeeldingen, leden van Heemkundekring De Kleine Meijerij Berkel-Enschot zijn er druk mee. Zij werken samen met Stadsmuseum Tilburg die al eerder ervaring opdeed met het plaatjesboek 'Trots op Tilburg'. In Berkel-Enschot brengen ze hun ode aan het dorp uit met de titel: 'Ik hou van Berkel-Enschot'. De makers zijn Mart Koenen, Rinus van der Loo, Harrie van Esch, Jack van der Sanden en fotograaf Peter Timmermans. Anton van Dorp en Petra Robben zijn eveneens deel van de werkgroep en coördineren het project. Want dat is het, een hele klus. Een plaatjesboek maak je niet zomaar.
Al eerder werd er een initiatief genomen in samenspraak met Jumbo Denissen. Door corona in 2020 en de eerste helft van 2021 lag het project stil. Toen na de zomermaanden leek alsof de pandemie was overwonnen, ging de werkgroep 'Plaatjesboek' vol goede moed aan de slag. Met een begin in september leek de deadline van december en begin januari redelijk haalbaar. De eerste klus was het samenbrengen van ruim tweehonderd afbeeldingen die passend waren bij de thema's, zoals agrarisch leven, een groen dorp, onderwijs, verdwenen gebouwen en monumenten en de geschiedenis van het dorp. Naast foto's in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg zijn er gelukkig enkele particulieren met collecties foto's, zoals Harrie van Esch, Mart Koenen, Rinus van der Loo en Peter Timmermans. Deze laatste kon putten uit zijn jarenlange werk voor weekblad De Schakel en gelegenheidsfoto's voor Open Monumentendag, zoals die van Koningsoord. Uiteindelijk leverde Timmermans meer dan honderd afbeeldingen.
De hoofdteksten werden geschreven door Anton van Dorp - en eindredactie Tekstbureau Theo van Etten - nadat leden van de werkgroep informatie aanleverden. Het resultaat is ruim twintig hoofdstukken met enkele titels, zoals 'Veel ouder dan gedacht' over de archeologische vondsten in het dorp. 'Veranderingen in het gemeentebestuur' eindigen uiteraard bij 1997, het jaar waarin Berkel-Enschot ophield een zelfstandige gemeente te zijn. Bij 'Niet altijd pais en vree' belichten we de Eerste en Tweede Wereldoorlog en staan we stil bij nog altijd oorlogsslachtoffers, zoals de jonge Tom Krist tijdens een vredesmissie in Afghanistan in 2007. Het dorp veranderde van een 'boerendorp naar een forensenplaats' en was eertijds 'Rooms vanaf de wieg tot het graf'. Het boek bevat weliswaar verwijzingen naar de historie, maar is ook een weergave van hedendaagse bedrijvigheid en een toegenomen bouwdrift in nieuwe wijken. Voorts genieten de dorpen van een 'rijk geschakeerd kunstpalet' en is er veel gezelligheid voor 'een hapje en een drankje'. Het plaatjesboek besluit met 'Bruisende activiteiten' en 'Leut in Knollevretersgat' waarvan het nieuwe thema is 'Ut jukt wir!'
Dat het in Berkel-Enschot weer jeukt blijkt wel uit het enthousiasme waarmee de werkgroepleden de eerste drukproeven ontvangen. Zo is Jack van der Sanden 'vol lof' en is hij hartstikke trots op de prestatie die 'we met zijn allen hebben geleverd'. De titel 'Ik hou van Berkel-Enschot' - afkomstig van voormalig dorpsbewoner Gerard Korthout - doet zijn naam eer aan. De leden van de werkgroep zijn blij met het resultaat. Nu de inwoners van Berkel-Enschot nog. Vanaf woensdag 2 maart kunnen zij aan de slag met het verzamelen van 206 plaatjes.
De kaft is een ontwerp van Pieter Michielsen/ MNM Michielsen New Media.
Download hier de fotoverantwoording