Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Het nieuwe jaar is weer begonnen en in deze eerste Nieuwsflits van 2022 weer enkele actuele berichtjes.
* Lezing over Hendrik Verhees 16 februari in Esch
Deze lezing zal gehouden worden op woensdagavond 16 februari aanstaande in De Es, Dorpsstraat te Esch, aanvang 20.00 uur. Ruud van Nooijen ons dan meer vertellen over deze markante figuur. Zie ook het bericht in onze Achterkantjes van december jl. Denkt u aan uw coronatoegangsbewijs en het inachtnemen van de andere geldende corona-maatregelen.
* Algemene Ledenvergadering 4 april
In tegenstelling tot wat in de laatste Achterkantjes staat zal onze jaarvergadering gehouden worden op maandag 4 april, zoals gebruikelijk in de Voorhof te Oisterwijk. Aansluitend om ca. 20.30 uur de lezing van Marjan de Groot over de Canon van Nederland.
* Colleges natuur- en landschapshistorie Nederland
Bioloog en oud-docent geografie Kees Boele geeft zes colleges over Nederlandse landschappen samengesteld en geeft. In elk college staat één oer-Nederlands landschap centraal en leert u meer over de planten en dieren (biologie) en de tijd (cultuurhistorie). De lezing van het Nederlandse landschap begint aan de kust, daarna volgen de zeekleigebieden, het veen, de rivieren, hogere zandgronden en tot slot het Limburgse heuvelland. De lesstof komt enorm goed van pas, wanneer u er in eigen land op uit gaat. Opgeven kan op de website van de Vrije Academie.
* Nieuwsbrief AWN afdeling Midden-Brabant
Hebt u interesse in Archeologie dan biedt de Nieuwsbrief van de Nederlandse Archeologie Vereniging Afdeling Midden-Brabant van de AWN weer diverse mooie activiteiten. 
* Cursus Vrijwilligers en de Omgevingswet
kennis van de nieuwe Omgevingswet is van groot belang in het kader van het behartigen van de belangen van erfgoed. Op 18 februari 2022 organiseren Heemschut, AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Stichting de Brabantse Boerderij daarom het eerste deel van de cursus Vrijwilligers en de Omgevingswet. U kunt zich hiervoor opgeven via de website van Erfgoed Brabant.
* Boekuitgave 'Struikelstenen in Oisterwijk'
Op 28 januari verscheen het boek 'Struikelstenen in Oisterwijk. Het verleden herdenken met het oog op de toekomst'. Peter Slingerland belicht het project van de 23 struikelstenen die in Oisterwijk gelegd zijn voor de 23 Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd naar concentratiekampen en aldaar zijn vermoord. Het mooie boek is te bestellen via de website van de Stichting Kwartier van Oisterwijk. De prijs is € 15,00. Leden van onze kring kunnen het bij bestelling via de website of afhalen bij het heemcentrum verkriigen voor de ledenprijs van € 13,50. Er is een speciale aanbieding wanneer u dit boek via deze website koopt samen met het boek Vervolgd en vergeten over Joden in Oisterwijk in de jaren 1933-1945 en/of het boek Pinkas en memorboek van de Joodse gemeente in Oisterwijk.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.