Recentelijk ontving Heemkundekring De Kleine Meijerij een beeldje uit handen van Brabants Heem. Het was een cadeautje aan zeven Brabantse heemkundekringen die alle in 1947 waren opgericht. Niet alleen de Stichting Brabants Heem vierde haar 75- jarig bestaan, ook Heemkundekring De Kleine Meijerij viert dit jaar een jubileum. Beide stichtingen vonden hun oorsprong in 1947. Was voor de oprichting van Brabants Heem de Alphense pastoor Willem Binck verantwoordelijk met als doel om het zelfbewustzijn en de kennis van het eigen Brabantse ‘heem’ te bevorderen, voor Heemkundekring De Kleine Meijerij was dat Anton van Oirschot uit Helvoirt.

2022 02 75 jaar 3In 1947 was er in Helvoirt al een bloeiende afdeling Brabantse Beweging was met maar liefst 90 leden. De geschiedkundige Anton van Oirschot nam het initiatief om een heemkundige studiekring op te richten. Hij nam zelf het secretariaat voor zijn rekening evenals het redacteurschap van het Vlugschrift van de Heemkundige Studie-Kring voor Helvoirt en Omgeving. Daartoe behoorden in eerste instantie de plaatsen Cromvoirt, Haaren, Helvoirt, Udenhout en Vught.  Meer dan twintig jaar later, in 1969, volgde een 'heroprichtingsvergadering' die plaatsvond in Oisterwijk. Het gebied kreeg dezelfde grootte als het niet lang daarvoor gevormde Streekarchivariaat in het Kwartier van Oisterwijk: Berkel-Enschot, Esch, Haaren, Helvoirt, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

Als activiteiten stelde men zich voor: het verzamelen van gebruiksvoorwerpen, het inventariseren van devotionalia, het fotografisch vastleggen van gebouwen en bestuderen van het dialect, de flora en de fauna. Het streekarchivariaat is inmiddels opgeheven maar onze kring en ons vlugschrift bestaan nog altijd. Daarbij is ons takenpakket is verder uitgebreid. Ook onze collectie groeide en na diverse huisvestingen, zoals in het gebouw ‘In de Drye Swaentjes’ in Oisterwijk, een kantoor in Udenhout, een schoollokaal in Berkel-Enschot en een voormalige slagerij- en kantoorruimte in Oisterwijk is ons verenigingscentrum nu te vinden in het voormalig gemeentehuis van Haaren.

Op de verjaardag van Brabants Heem ontving vice-voorzitter Anton van Dorp als cadeau een beeldje dat Willem Binck representeert. Heemkundekring De Kleine Meijerij is er trots op dat de vereniging al 75 jaar lang bestaat. Nu de coronapandemie zo goed als voorbij is, kan de heemkundekring weer plannen maken voor het 75-jubileum. Op 19 juni 1947 werd Heemkundekring De Kleine Meijerij opgericht. Op naar onze 75e verjaardag!