Op uitnodiging van Heemkundekring De Kleine Meijerij verzorgt dr. Marjan de Groot op maandag 11 april 2022 een lezing over de in 2020 herijkte Canon van Nederland. De lezing wordt gehouden in De Voorhof, het ontmoetingscentrum van de Protestantse gemeente aan de Kerkstraat 64 te Oisterwijk en begint om 20.30 uur.
In haar lezing besteedt Dr. Marjan de Groot-Reuvekamp aandacht aan de totstandkoming van de canon en het recente proces van de herijking, met aandacht voor de volgende hoofdpunten:
- Vijftig vensters en zeven hoofdlijnen
- Tien nieuwe vensters
- Meer balans op het gebied van meerstemmigheid, gender, diversiteit, internationaal perspectief en regionale spreiding
- Oog voor didactische bruikbaarheid in het primair onderwijs en onderbouw voortgezet onderwijs
- Een vernieuwde wandkaart en herziene vensterteksten op drie leesniveaus, zie canonvannederland.nl
Tot slot besteedt zij aandacht aan het belang van regiocanons.
Het onderwerp sluit ook mooi aan bij het streven van de Stichting Canon Oisterwijk om de eerder mede door onze kring in het leven geroepen Canon van Oisterwijk te voorzien van aanvullende onderwerpen. Daarover kunt u meer vinden op de website https://canonoisterwijk.nl. Ook aan de Canon van Esch zal aandacht besteed worden (www.canonvanesch.com)
Dr. Marjan de Groot-Reuvekamp was lid van de werkgroep ter Herijking van de Canon van Nederland en is bestuurslid van de Canonstichting. Zij verzorgt nascholing voor lerarenopleiders over de Canon en zij is actief binnen een werkgroep voor de ontwikkeling van de Canon van ‘s-Hertogenbosch in samenwerking met Erfgoed ‘s-Hertogenbosch. Voorheen was Marjan werkzaam als docent geschiedenis en didactiek bij Fontys Hogeschool voor Kind en Educatie. Zij is medeauteur van het boek “Geschiedenis & Samenleving, Kennisbasis Inhoud en Didactiek” voor pabostudenten.
Momenteel neemt Marjan via de Universiteit van Amsterdam deel aan een landelijk onderzoek naar leerresultaten voor geschiedenis en aardrijkskunde van leerlingen in groep 8.
Marjan was en is actief als bestuurslid en ambassadeur voor de VGN (Vereniging van Docenten voor Geschiedenis en Staatsinrichting in Nederland) en EUROCLIO (de Europese vereniging voor geschiedenisonderwijs en erfgoededucatie). Ze verzorgt lezingen en presentaties over geschiedenisonderwijs in een nationale en internationale (wetenschappelijke) context. Ze promoveerde op onderzoek naar het bevorderen van historisch tijdsbesef bij leerlingen in het basisonderwijs, zie https://www.historischtijdsbesef.nl/
Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.