Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

 

 

'Goed om hier weer bij elkaar te zijn,' zo begon vice-voorzitter Anton van Dorp de bijeenkomst voor vrijwilligers van Heemkundekring De Kleine Meijerij. Ondanks de stressvolle coronaperiode die spontane contacten onder de vrijwilligers belemmerde, werkten zij achter de schermen door. Tijd om elkaar weer eens te ontmoeten en hen te bedanken. Op zaterdag 7 mei 2022 kregen achttien vrijwilligers een rondleiding door Erfgoedcentrum  't Schoor en een hapje en een drankje bij 't Plein in Udenhout. 

Low res 2022 05 07 Petra R 11Een kort voorstelrondje, want kennen we na de corona alle gezichten nog? Heemkundekring De Kleine Meijerij maakt dankbaar gebruik van vrijwilligers op het gebied van bidprentjes, foto's en dia's, de bibliotheek, beheer heemcentrum, bestuur en de website. Een voorstelrondje vanaf het gastteam van Erfgoedcentrum 't Schoor maakte duidelijk dat deze stichting als lid verbonden is aan onze heemkundekring, Kees van Kempen de voorzitter is, Lia Clement en Frank Scheffers beiden ondere andere actief in het schrijversteam, maar ook aanspreekpunt voor de collectie en publieksactiviteiten. 

Inhoudelijk beschikt Erfgoedcentrum 't Schoor over maar liefst 8.000(!) objecten. Volgens Kees van Kempen mogen dat er wel minder worden. Zo hoeft een erfgoedcentum geen honderd H. Hartbeelden te hebben, noch even zovele profielschaven van de vele klompenmakerijen die Udenhout rijk was. Daarbij mogen de objecten wat minder uit 'grootmoeders tijd' zijn, maar eerder afkomstig uit de jaren zestig en zeventig. Een nieuwe expositie staat op het programma. Gezocht wordt naar jukeboxen, puchs, zündapps en rolvegers, om maar eens wat actuelere objecten te noemen. Niet alleen fysiek, maar ruim gedigitaliseerd is de enorme collectie in de Brabant Cloud, ondersteund door Memorix Maior. Bidprentjes, foto's en objecten zijn erin opgeslagen en alle raadpleegbaar via de computer. Vrijwilligers in Udenhout, maar ook daarbuiten vullen de database zodat bezoekers online altijd antwoord kunnen vinden op hun vragen. 

Terug naar de vrijwilligersbijeenkomst op zaterdag 7 mei. Na deze inspirerende introductie kregen de vrijwilligers een rondleiding door het gebouw van Erfgoedcentrum 't Schoor, een voormalige woning van rector Merckx. Vele kleine kamers zijn gevuld met thema's, zoals religie, Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, onderwijs, nijverheid, handel en gezondheidszorg. De objecten zijn keurig uitgestald, voorzien van bijschriften en getoond in vitrines. 

Na de gloedvolle presentaties van Kees, Lia en Frank, toog het gezelschap van Heemkundekring De Kleine Meijerij naar 't Plein voor een afsluiting met een hapje en drankje. Een bijzonder geslaagde middag met inspiratie en gezelligheid, de nare periode van corona achter ons gelaten.

Voor meer foto's zie de facebookpagina van Heemcentrum De Kleine Meijerij.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.