In juni is het 75 jaar geleden dat belangstellenden voor erfgoed en heemkunde een stichting oprichtten om samen het cultureel en historisch erfgoed te bewaren (19.6.1947). Zo ontstond de heemkundekring “De Kleine Meijerij” waarbij de gemeenten Oisterwijk, Haaren, Esch, Helvoirt, Biezenmortel, Heukelom, Udenhout, Moergestel en Berkel Enschot zijn aangesloten.

Op zondag 12 juni wordt dit heuglijke feit gevierd met een open dag in- en bij het nieuwe onderkomen van DKM in Haaren (oude gemeentehuis) aan het Mgr. Bekkersplein. Er is een markt met kramen waarin alle aangesloten gemeenten zich zullen presenteren. Binnen in het gemeentehuis is de expositieruimte van De Kleine Meijerij te bezoeken. In de vitrines is een schat aan heemkundig materiaal aanwezig, dat iets vertelt over de historie van het wonen en werken in ons werkgebied.

Er zijn diverse informatie-stands aanwezig; o.a. van heraldisch tekenaar William Coolen, erfgoedcentrum ’t Schoor en Antoon van Hedel met historische gebruiksvoorwerpen. Wim de Bakker is aanwezig om uw vragen over genealogisch onderzoek en archiefonderzoek te beantwoorden. Jeanne van Baast en Anja van Geel laten iets van de bidprentjescollectie van onze vereniging zien en er is de mogelijkheid uw bidprentjes eventueel te ruilen. In de bibliotheekruimte worden enkele filmpjes van Oisterwijk in beeld vertoond over o.m. de Petruskerk, de Joodse begraafplaats, de KVL, kasteel Nemerlaer, de struikelsteen voor Rudi Wertheimer in Heukelom en dia’s van Esch. Ook is er nog een kleine boekenmarkt. Ook de kinderen worden niet vergeten, dus breng ze gerust mee. Dit alles begint om 11 uur in de ochtend. De happening duurt tot 16.00 uur.

We hopen op mooi weer en uw komst naar ons Heemcentrum op zondag 12 juni as.