LEZING CEES SLEGERS OVER DE BEVRIJDING VAN HELVOIRT EN LOUIS PARIDON
Op woensdag 26 oktober verzorgt Cees Slegers in het HelvoirThuis, Kloosterstraat 30 te Helvoirt een lezing over de bevrijding van Helvoirt in 1944. Aanvang 20.00 uur.
Parkeren bij de achteringang (te bereiken via de Bloeymanstraat) en in de omgeving van het HelvoirThuis.
Het waren angstige maanden in die september-oktoberdagen van 1944. Aan de bevrijding van Helvoirt op 26 oktober 1944 gingen twee maanden vol spanning en strijd vooraf. Enkele jaren gelden dook een dagboek op waarin deze periode van dag tot dag werd vastgelegd. Het was geschreven door Louis van Paridon, een Amsterdammer die op de Gijzel werkte als landarbeider om de Arbeitseinsatz te ontlopen.
Dit dagboek vormt de rode draad aan de hand waarvan Cees Slegers over de bevrijding van Helvoirt zal vertellen.
Louis van Paridon (1922-2016) was een zoon van beeldenmaker Pieter van Paridon en Maris Louisa van Dijk.
Louis was het negende kind uit het katholieke gezin van elf. Hij volgde op zestienjarige leeftijd de beroepsopleiding schilderen op de Nijverheidsschool Don Bosco in Amsterdam. Om aan de tewerkstelling door de Duitse bezetter te ontkomen, vertrok Louis als landarbeider naar een Noord-Brabantse boerderij in Helvoirt. |
Het boerenleven maakte grote indruk op zijn latere leven. Na de oorlog bekwaamde hij zich in 1947 als laborant en leerling-fotograaf bij het R.K. Fotopersbureau Het Zuiden in 's-Hertogenbosch. Van Paridon legde het Rijke Roomse leven vast en bouwde een groot netwerk op met katholieke organisaties, zoals de Katholieke Arbeidersbeweging en Pax Chisti. Hij maakte reportages onder meer van de pelgrimage naar Lourdes en reizen naar Spanje en Italië.
Cees Slegers is vooral bekend van zijn boeken en talrijke verhalen over de cultuurhistorie van Brabant. Hij put uit zijn eigen, rijke ervaring maar ook uit zijn studies naar de cultuurhistorie van Brabant, Den Bosch, Cromvoirt en Vught. Cees was lange directeur van de Raad voor Welzijn, Onderwijs en Cultuur Noord-Brabant. Hij promoveerde op een biografie over de Brabantse schrijver Antoon Coolen en publiceert over Brabantse cultuurhistorische onderwerpen. Cees kan boeiend vertellen. Mis deze lezing dus niet!
Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.