Home
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ VERSCHENEN
Nummer 4 van het kwartaalblad/vlugschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij, de laatste van dit jaar, brengt wederom een mooie variatie aan rijk geïllustreerde artikelen die met de geschiedenis van Oisterwijk c.a. van doen hebben.

Frans Goris opent met een uitgebreid artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos, die in 1943 in Moergestel ondergedoken zaten als ‘boerenknechten’ bij Van Iersel in het Moergestels Broek. Kees (dokter) Trimbos werd later bekend en beroemd als seksuoloog. Deel 2 komt in het volgende nummer van De Kleine Meijerij.
2 
De onderduikadressen van Kees en Jan Trimbos bij Van Iersel en Van Dusseldorp.

Het levensverhaal van Frater van Tilburg (en Oisterwijker) Theo Cornelissen (1910-1964) is het onderwerp van een bijzonder artikel van Yvonne Welings. Frater Eustachinus zoals zijn fratersnaam was, vertrok na het behalen van zijn hoofdakte onderwijzer in 1933 naar Indonesië.
Afbeelding Cornelissen1 
Rechts frater Theo Cornelissen. (coll. Regionaal Archief Tilburg)

Verder in deze uitgave een aanvulling op een artikel over de auto’s van de Berkelse Dineke Habraken dat verscheen in het vorige nummer.In zijn bijdrage beschrijft Harrie van Iersel hoe Bosschenaar J. Meijring in 1916 vergunning kreeg voor de bouw van een zomerhuis aan de Molenstraat in Helvoirt dat “De Sparren” zou worden gedoopt. Eind jaren vijftig zijn bij de werken aan de Rijksweg diverse huizen gesloopt op het pleintje dat toen ’t Eind werd genoemd. Huis De Sparren kon daarbij net gespaard blijven.
FOTO 1 
Huis 'De Sparren' te Helvoirt. (foto: Wies van Leeuwen)

Mark Vermeer beschrijft in dit nummer een rechtszaak uit omstreeks 1700 die ging over een buitenechtelijk kind van Udenhouter Jan Peters Vermeer en zijn vriendin Clara Doremans. Een verrassend verhaal met bijzondere wendingen.
In 1953 verscheen in het Oisterwijks weekblad Kerkklokje een gedicht met als titel “Ode aan de Ley”. Martin van der Waals neemt dit bijzondere gedicht mee in zijn herinneringen aan de later naar het zuiden verlegde Voorste Stroom die, en daarover gaat het gedicht, ook wel ‘vuile stroom’ genoemd werd.
Een korte bijdrage van Wim de Bakker over de oude Oisterwijkse Linde achter het Raadhuis sluit de artikelenreeks van jaargang 2024 af. In dit nummer ook de jaarinhoud van deze jaargang.
MIN10115F01detail 2 Lindeboom 2 
Detail afbeelding Lindeboom op kadasterkaart Oisterwijk 1832 (coll. Wim de Bakker)

Bij de literatuursignalementen speciale aandacht voor het boek ’Schatten onder het maaiveld Tilburg Heikant-Helvoirt Leikant’ van metaaldetectorspecialist Cees de Werdt met ook bijzondere vondsten uit Helvoirt.
Verdere boekaankondigingen:
- Theo van Etten. Bier van eigen bodem. 4500 jaar Tilburgse brouwerijgeschiedenis.
- Joost van den Berg en Els Oomis. Natuur in Oisterwijk door de ogen van Els Oomis.

De Webtip deze keer is:: www.oorlogsbronnen.nl (webpagina over Wereldoorlog 2 in Nederland)

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, SPAR te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.