NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
75 Jaar jong, Kerkhovense bevrijdingsverhalen, wateroverlast, Eligius van den Aker uit Esch en het Boxtelse H. Bloedwonder en de fabriek van Larsen
Het nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging Heemkundekring De Kleine Meijerij opent met een artikel van de redactie waarin zij reflecteert op 75 jaargangen van haar “clubblad” dat in de loop der jaren tot een fraai en kleurrijk periodiek uitgroeide. Dat de ontwikkeling vanaf het begin tot het huidige blad niet zonder slag of stoot is verlopen wordt hierin duidelijk gemaakt.
Dit nieuwe en zoals gebruikelijk rijk geïllustreerde nummer gaat verder met een artikel van de hand van Karel van den Aker en Nettie van de Langenberg-Scheepers. Zij verhalen over de ‘wonderbaarlijke’ Eligius van den Aker, die in de 14e eeuw rector van het H. Geestaltaar in de kerk van het dorp Esch is geweest. Deze bijzondere bijdrage gaat met name over de verbintenis van zijn naam met het wonder van het H. Bloed te Boxtel. Het artikel bevat ook stamboomoverzichten van de familie Van den Aker.
Devotieprentje Eligius van den Aker.
Jan van Leest breng in zijn artikel de schoenfabriek van Larsen onder de aandacht. Dit bedrijf was ooit actief aan de Nicolaas van Eschstraat in Oisterwijk. Een intrigerende bedrijfs- en familiegeschiedenis!
Fabriek van Larsen met woonhuis aan de spoorlijn in Oisterwijk. (coll. RAT)
De Kerkhovense molen is het onderwerp van een kort artikel van Paul Terwindt. Door een scheur in de molenas stond de molen de afgelopen maanden steeds stil. Hoe werd die gerepareerd?
Reparatie van de molenas.
De afgelopen tijd is er vaak sprake geweest van overvloedige regenval, met de daarbij behorende overlast. Dat wateroverlast niet van vandaag of gisteren, maar daarentegen van alle tijden is, wordt aangetoond in een bijdrage van Anton van Dorp. Als illustratie ondermeer de ondergelopen Burgemeester Canterslaan ter hoogte van Lange Weide en de ondergelopen weilanden in de driehoek Hoog Heukelom.
Wateroverlast Hoog Heukelom 1988 (coll. R. van der Loo)
Als slot van deze nieuwe aflevering geeft Koos Vermuë een inkijk in de gebeurtenissen rondom de bevrijding van het deel van Oisterwijk dat de naam Kerkhoven draagt, waarbij verschillende families zoals Wolfs, Hartveld, Pijnenburg en Van den Koedijk, die daar destijds woonden, ten tonele worden gebracht.
Foto van de familie Pijnenburg ca. 1950.
Tot besluit enkele literatuursignalementen zoals het artikel ’Van winkelkrukke, zaag en hamer. Neogotiek in Vught, Cromvoirt en Helvoirt’ van Wies van Leeuwen dat in Schatten van Vught verscheen en de 21ste uitgave van Unentse Sprokkels.
Als webtip is in deze uitgave opgenomen: Het Nationaal Archief, www.nationaalarchief.nl
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, W. van Pinxteren, Markt 2 te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.
BOMENWANDELING MET MART VAN DEN OEVER
op zaterdag 15 juni Stadspark Vught. Gemeentehuis Vught.
Start: 10.00 uur bij het monumentale gemeentehuis van Vught Leeuwensteinplein 5 5261 EV Vught
(Foto: Marco Kuijpers www.dutchcastles.blogspot.com)
Wandeling langs een aantal historische bomen in Vught We starten onze wandeling in het park rond Reinier van Arkel in Vught bij het mooie witte monumentale gemeentehuis. De tocht zal gaan langs een aantal bijzondere (oude) bomen in het park en rond Renier van Arkel in Vught. Gedurende de wandeling zal dhr. Mart van de Oever, oud boomkweker, lid van de Nederlandse Dendrologievereniging en bomenkenner bij uitstek op aangename wijze van alles vertellen over de bomen die we in het park zien en de omgeving. Zaken waar je normaal niet bij stil staat of we gewoonweg niet kennen. Vele van deze prachtige bomen hebben al vele van onze generaties mensen overleeft. Aan het einde van de wandeling praten we mogelijk nog wat na in een lokale horecagelegenheid onder genot van een kop koffie of iets anders. De kosten van de consumpties zijn voor eigen rekening.
Voor leden is de excursie gratis, aan niet-leden vragen we een bijdrage van € 5,00.
NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ VERSCHENEN
Nummer 4 van het kwartaalblad/vlugschrift van heemkundekring De Kleine Meijerij, de laatste van dit jaar, brengt wederom een mooie variatie aan rijk geïllustreerde artikelen die met de geschiedenis van Oisterwijk c.a. van doen hebben.
Frans Goris opent met een uitgebreid artikel over de gebroeders Kees en Jan Trimbos, die in 1943 in Moergestel ondergedoken zaten als ‘boerenknechten’ bij Van Iersel in het Moergestels Broek. Kees (dokter) Trimbos werd later bekend en beroemd als seksuoloog. Deel 2 komt in het volgende nummer van De Kleine Meijerij.
De onderduikadressen van Kees en Jan Trimbos bij Van Iersel en Van Dusseldorp.
Het levensverhaal van Frater van Tilburg (en Oisterwijker) Theo Cornelissen (1910-1964) is het onderwerp van een bijzonder artikel van Yvonne Welings. Frater Eustachinus zoals zijn fratersnaam was, vertrok na het behalen van zijn hoofdakte onderwijzer in 1933 naar Indonesië.
Rechts frater Theo Cornelissen. (coll. Regionaal Archief Tilburg)
Verder in deze uitgave een aanvulling op een artikel over de auto’s van de Berkelse Dineke Habraken dat verscheen in het vorige nummer.In zijn bijdrage beschrijft Harrie van Iersel hoe Bosschenaar J. Meijring in 1916 vergunning kreeg voor de bouw van een zomerhuis aan de Molenstraat in Helvoirt dat “De Sparren” zou worden gedoopt. Eind jaren vijftig zijn bij de werken aan de Rijksweg diverse huizen gesloopt op het pleintje dat toen ’t Eind werd genoemd. Huis De Sparren kon daarbij net gespaard blijven.
Huis 'De Sparren' te Helvoirt. (foto: Wies van Leeuwen)
Mark Vermeer beschrijft in dit nummer een rechtszaak uit omstreeks 1700 die ging over een buitenechtelijk kind van Udenhouter Jan Peters Vermeer en zijn vriendin Clara Doremans. Een verrassend verhaal met bijzondere wendingen.
In 1953 verscheen in het Oisterwijks weekblad Kerkklokje een gedicht met als titel “Ode aan de Ley”. Martin van der Waals neemt dit bijzondere gedicht mee in zijn herinneringen aan de later naar het zuiden verlegde Voorste Stroom die, en daarover gaat het gedicht, ook wel ‘vuile stroom’ genoemd werd.
Een korte bijdrage van Wim de Bakker over de oude Oisterwijkse Linde achter het Raadhuis sluit de artikelenreeks van jaargang 2024 af. In dit nummer ook de jaarinhoud van deze jaargang.
Detail afbeelding Lindeboom op kadasterkaart Oisterwijk 1832 (coll. Wim de Bakker)
Bij de literatuursignalementen speciale aandacht voor het boek ’Schatten onder het maaiveld Tilburg Heikant-Helvoirt Leikant’ van metaaldetectorspecialist Cees de Werdt met ook bijzondere vondsten uit Helvoirt.
Verdere boekaankondigingen:
- Theo van Etten. Bier van eigen bodem. 4500 jaar Tilburgse brouwerijgeschiedenis.
- Joost van den Berg en Els Oomis. Natuur in Oisterwijk door de ogen van Els Oomis.
De Webtip deze keer is:: www.oorlogsbronnen.nl (webpagina over Wereldoorlog 2 in Nederland)
Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk te Oisterwijk, bij Johan heeft het te Moergestel, Primera Koningsoord te Berkel-Enschot, SPAR te Esch, Slijterij Mitra te Helvoirt, de Read-shop/DA te Udenhout en het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.
BIDPRENTJESCOLLECTIE DE KLEINE MEIJERIJ ONLINE
Bidprentje van pastoor Lambertus van den Boome uit Udenhout (overleden 20 april 1824)
Bidprentjes zijn prentjes die binnen de katholieke gemeenschap uitgedeeld worden ter herinnering aan een bepaalde belangrijke gebeurtenissen. Dat kon zijn bij een doop, een eerste communie of een huwelijk, maar met name een begrafenis. De bidprentjes voor overledenen (ook wel doodsprentjes genoemd) hadden tot doel om de nagedachtenis aan de overledene levend te houden en mensen te vragen te bidden voor zijn of haar ziel. De oudste prentjes dateren uit het einde van de zeventiende eeuw en zijn gemaakt voor geestelijken of andere personen van aanzien. In de loop van de negentiende eeuw werd het gebruik van bidprentjes meer gemeengoed en ook nu nog worden ze uitgegeven.
Wat zien we op een bidprentje?
De voorkant bestaat veelal uit een religieuze voorstelling zoals een afbeelding van Maria, Jezus of een heilige. Later werd ook wel voor een portret(foto) gekozen van de persoon voor wie het prentje werd uitgegeven of een sfeervolle afbeelding. Op de achterkant of binnenzijde bij de zogenaamde dubbele prentjes staan gegevens over de persoon in kwestie. Het prentje bevat vaak ook een oproep tot gebed of een bijbelse tekst.
Aanvankelijk vermeldden de bidprentjes alleen namen en informatie over geboorte en overlijden van de persoon voor wie ze waren opgemaakt. Later verschenen er uitgebreidere biografische beschrijvingen. Hierin kun je bijvoorbeeld informatie vinden over eventuele (kerkelijke) onderscheidingen, functies, missiewerk en kerkelijke jubilea.
Het is zover!
Met ingang van 1 november is deze collectie online te raadplegen via een aparte website: Bidprentjescollectie De Kleine Meijerij
De collectie bidprentjes van De Kleine Meijerij bevat bidprentjes betreffende overleden personen uit de negen plaatsen van ons werkgebied.
Het betreft bijna 24.000 exemplaren. Door de leden van onze werkgroep bidprentjes zijn die gescand en inhoudelijk ontsloten. Een heel monnikenwerk.
De bidprentjeswebsite wordt regelmatig aangevuld.
De site is zeker interessant voor mensen die bezig zijn met stamboomonderzoek.
Bidprentje van Cornelis van der Meer uit Haaren (overleden 29 mei 1910)
Mocht u nog originele bidprentjes hebben die u niet op deze website tegenkomt dan houden wij ons gaarne aanbevolen voor uitbreiding van onze collectie.
De collectie is iedere vrijdag tijdens openingstijden (09.00-16.00 uur) te raadplegen in ons Heemcentrum in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein 2 te Haaren.
Heemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.
De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.
Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15
Openingstijden
Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur
Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur
of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.
U bent er van harte welkom.
Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.
Webmaster: Nu mijn eigen website