Actueel
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

"Wij sloegen waar wij raken konden", "Ik wilde die Duitsers weghebben"

Twee citaten van Martien van de Weijer die als 19-jarige jongeman de laatste oorlogsjaren samen met zijn broer Frans onderdook in Udenhout, Haaren en Oisterwijk en daar actief deelnam aan het verzet tegen de Duitse bezetting. In deze jaren 1943-1945 hield hij een dagboek bij en maakte hij foto's. Van de Weijer nam deel aan de overval op de het gemeentehuis te Haaren waarbij de bevolkingsadministratie gestolen werd en met de verzetsgroep Oisterwijk liet hij een Duitse trein ontsproen in september 1944. Tijdens de bevrijding van Heeswijk-Dinther verbleef hij daar en beschreef zijn ervaringen ter plaatse. Een uniek en persoonlijk document over de drijfveren en ervaringen van een verzetsman.
Historicus Ad van den Oord en documentairemaker Joost van den Berg namen het initiatief tot publicatie van deze dagboeken. Ad van den Oord voorzag het dagboek van annotaties en kaderteksten om het inzichtelijker te maken voor de hedendaagse lezers. Dat resulteerde in een mooi boek van 416 pagina's  met de titel "Wij sloegen waar wij raken konden, Dagboek van een verzetsman Brabant 1943-1945" uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk. Joost van den Berg van Oisterwijk in Beeld maakte een documentaire over Martien van de Weijer waarin interviews met de dagboekauteur en historische beelden. Een prachtige film getiteld "Ik wilde die Duitsers weghebben" van circa 45 minuten.

 omslag NIEUW44.44

 

  Op 5 mei 2018 om 14.00 uur start de film en
  boekpresentatie in Tiliander in Oisterwijk.
 
Na afloop van de presentatie is daar ook het
 
boek te koop. 

  Daarna verkrijgbaar bij de boekhandel
  en via
www.kwartiervanoisterwijk.nl
  ISBN 978-90-824154-6-9
  Prijs € 22,50
 

Meer weten?
Over de presentatie op 5 mei:  https://www.tiliander.com/agenda/documentaire-en-boekpresentatie-over-verzetsman-martien-van-de-weijer
Over de documentaire "Ik wilde die Duitsers weghebben!"http://www.oisterwijkinbeeld.nl/5-mei-welkom-in-tiliander/
Over het boek "Wij sloegen waar wij raken konden, dagboek van een verzetsman Brabant 1943-1945"http://kwartiervanoisterwijk.nl/dagboek-van-een-verzetsman/

BOEK EN FILM OVER VERZETSMAN MARTIEN VAN DE WEIJER VERSCHENEN

In aanwezigheid van ruim 300 aanwezigen vond op 5 mei jl. in Tiliander in Oisterwijk de première plaats van de door Oisterwijk in Beeld gemaakte documentaire over verzetsman Martien van de Weijer. Na de vertoning van deze film reikte Ad van de Oord het eerste exemplaar van de in druk verschenen oorlogsdagboeken van Martien van de Weijer aan hem uit. Na afloop van de bijeenkomst kochten velen het boek.
Van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek, want zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hij over het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen.
In de film vertelt Martien van de Weijer zelf over de oorlogstijd.
Het 416 pagina’s dikke boek bevat de bijzondere verhalen uit het dagboek dat Martien tijdens zijn onderduikperiode in onder meer Udenhout, Haaren, Oisterwijk en Heeswijk-Dinther bijhield en waarin hij zijn dagelijkse belevenissen optekende.
Samen vormen film en boek een uniek naslagwerk. De documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben” van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd. De film is te zien op www.oisterwijkinbeeld.nl
Het boek ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ is op een plezierig leesbare wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk.
Het boek is onder meer verkrijgbaar in Haaren bij museum Gedenkplaats ’40-’45 te Haaren en bij Henk van Helvert, Plataanlaan 6 ; in Oisterwijk bij het Heemcentrum van De Kleine Meijerij, Boekhandel Oisterwijk en Bruna; in Berkel-Enschot bij Boekhandel Verrijt en ook te bestellen via www.kwartiervanoisterwijk.nl.
De prijs is slechts € 22,50 en het ISBN is 978-90-824154-6-9.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur