Actueel
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

GROETEN UIT BERKEL-ENSCHOT
CULTUREEL EVENEMENT 6 september t/m 6 oktober 2019

Stichting Straat, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg organiseren van 6 september t/m 6 oktober 2019 het cultureel evenement “Groeten uit Berkel-Enschot”.
In die maand vinden in Berkel-Enschot allerlei activiteiten plaats, allemaal gebaseerd op bewonersverhalen, de geschiedenis van Berkel-Enschot en bijzondere locaties. Ook is er speciale aandacht voor onder andere: architectuur, erfgoed, dorpsnatuur en details in het straatbeeld.
Activiteiten zijn:
* Expositie in Ons Koningsoord-Berkel-Enschot
* Film
* Maken processietapijt - 7 september
* Architectuurwandeling - 8 en 29 september
* Monumentendag - 14 september
* Rondleiding Monument Van Riel - 14 september
* Fietstocht Monumentaal Groen - 18 en 22 september
* Activitiet De waarde van het bewaren (1) -  21 september
* Activiteit De waarde van het bewaren (2) - 24 september
* Slotweekend - 5 en 6 oktober
Ook verscheen er een boek "Groeten uit Berkel-Enschot". De auteurs stelden vragen aan 22 inwoners van Berkel-Enschot, jong en oud, autochtonen en nieuwkomers. Daaronder bijvoorbeeld oud-burgemeester Jan Meijs, Marcel Panis, Rinus van der Loo, Nico Kwantes, Jan Robben, Jan van Esch en De Giel. Vragen als: Hoe was het om in Berkel-Enschot op te groeien, om er een zaak te beginnen, om er naar school te gaan? Hoe werd je in Berkel-Enschot ontvangen als nieuwkomer? Waar ging je uit in het weekend, waar heb je gewoond, bij welke verenigingen was of ben je actief. Wat weet je nog van het vroegere spanningsveld tussen Berkel en Enschot? Die interviews resulteerden in 22 kleurrijke portretten. Hun verhalen en herinneringen vormen in woord en beeld de hoofdmoot van het boek Groeten uit Berkel-Enschot. De uitgave bevat unieke foto’s uit de privécollecties van de geïnterviewden en andere inwoners. In het boek worden naast de interviews ook in breder verband gebeurtenissen, personen, verenigingen en evenementen belicht uit het verleden en heden van Berkel-Enschot.

Meer informatie op: Groeten uit Berkel-Enschot

 

Oisterwijk toen en nu in een mooi plaatjesboek

Op 29 juli startte bij Jumbo-Oisterwijk een HISTORISCH(e) gave actie: stickers sparen met historische en hedendaagse foto's van het mooie Oisterwijk!
Bij iedere € 10,00 aan boodschappen ontvang je een zakje met 4 stickers om in te plakken in het schitterende boek Groeten uit Oisterwijk Oisterwijk toen en nu.

Jumboboek
(Foto: Peter Smulders)
Roy Verkuijl filiaalmanager van Jumbo-Oisterwijk heeft op 2 augustus het eerste complete Jumbo-plaatjesalbum aangeboden aan heemkundeleden Martin van der Waals en Piet Jacobs. Met name zij hebben er veel tijd en energie in gestoken om foto's voor dit schitterende boek bijeen te brengen en teksten te schrijven. 
Roy Verkuijl complimenteerde hen en alle andere mensen van heemkundekring De Kleine Meijerij voor de zeer zorgvuldige en enthousiaste wijze waarop zij dit boek gemaakt hebben.                          

   

 

Het groot formaat boek telt 48 pagina’s en kent naast een inleiding over Oisterwijk toen en nu en een paragraaf met plattegronden zes hoofdstukken waarin de diverse wijken besproken worden. Toelichtende teksten en vaste illustraties maken dat je samen met de in te plakken plaatjes een mooi, gevarieerd en toegankelijk beeld krijgt van de Oisterwijkse en Heukelomse historie.
De redactie bestaande uit Piet Jacobs, Peter Smulders, Marnix Versteegh en Martin van der Waals mag er trots op zijn. Maar natuurlijk ook de diverse andere personen en instanties die belangeloos en bereidwillig hun medewerking aan dit boek verleenden wat betreft afbeeldingen, historische informatie of tekstcontrole. Hun namen vind je achter in het boek.
De actie duurt nog tot en met 19 oktober, tijd genoeg om de complete verzameling van 216 plaatjes bij elkaar te sparen
.Boek Groeten uit Oisterwijk 2

 

Esch ijvert voor beeld voor Zusters van de Goddelijke Verlosser

Het initiatief van een aantal inwoners van Esch om een herdenkingsbeeld te maken voor de Zusters van de Goddelijke Verlosser is opgepakt door het Platform Esch’ Perspectief (PEP). De dorpelingen willen dit eerbetoon realiseren omdat de deze ‘Zwarte Zusters’ zestig jaar lang onder meer zieken- en ouderenzorg en kleuteronderwijs in Esch hebben opgezet en uitgevoerd. Hun betekenis voor het dorp is daarmee groot. 
PEP heeft een werkgroep ingesteld die geld voor het beeld bijeen moet krijgen; er is minimaal 20.000 euro nodig, vertelt voorzitter Theo van Dooren. Hij hoopt dat het herdenkingsbeeld rond 9 september dit jaar onthuld kan worden, want op die dag vorig jaar werd de stichtster van de congregatie zalig verklaard. De locatie hebben ze al op het oog: de hoek van de Dorpsstraat en Het Nieuwland, vlakbij de plek waar vroeger huize Sint Jozef van de zusters stond. 

Soeurs du Très Saint Sauveur 

   1967 esch zusters goddelijke verlosser20180720 15523514 40    De kloosterorganisatie Zusters van de Goddelijke Verlosser is     gesticht in 1849 in Niederbronn-les-Bains in de Franse Elzas,
  door Elisabeth Eppinger (1814-1867).
  De congregatie breidde zich uit over Duitsland, Frankrijk, met     dochtervestigingen in Wenen en Boedapest.
  Volgens documentatie van het Brabants Historisch Informatie     Centrum (BHIC)  verzocht ‘begin jaren twintig een priester van
  het bisdom Haarlem de provinciaal overste van Beieren om         zusters, van wie de eerste vier zusters in 1923 naar           
 Beverwijk kwamen. 
   

Drie huizen in Esch
In 1936 vestigden de zusters Filii divini Salvatoris of Soeurs du Très Saint Sauveur  zich in Esch, waarna ze ook wel de Zusters van de Allerheiligste Verlosser (Esch) genoemd werden.’
De zusters kwamen op verzoek van de toenmalige pastoor Van Duuren naar Esch, omdat er te weinig zorg voor zieken en ouderen was. Hij plaatste een oproep in de Volkskrant waarin hij bijstand van een congregatie verzocht. Vier zusters van de congregatie boden zich daarop aan. 
In Esch heeft de congregatie drie huizen gehad: huize Sint Jozef, klooster Bethanië en een huis aan de Dorpsstraat.  Behalve een bejaardenhuis, verzorgden ze ook kleuteronderwijs en wijk- en kraamverpleging. In 2008 vertrokken de laatste twee zusters van deze congregatie uit Esch.  
Buiten Noord-Brabant waren er kloosters in Aerdenhout, Anna-Paulowna, Beverwijk, De Cocksdorp, Den Burg, Den Haag, Heemskerk, Uitgeest en ’t Zand. De congregatie is nog actief in Argentinië, Angola, Duitsland, Frankrijk, India, Kameroen en Oostenrijk en telt wereldwijd zo’n 2.000 leden.

Bijdrage
Wie een bijdrage wil leveren aan het beeld, kan contact opnemen met Theo van Dooren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Donaties storten kan op het banknummer van Heemkundekring De Kleine Meijerij IBAN  NL 48 RABO 0138 9802 09 t.b.v. Zwarte Zusters Esch. Op de door Van Dooren gemaakte website ‘De canon van Esch’ is meer informatie te vinden over de Zusters van de Goddelijke Verlosser. 

Lezing over Motteburchten
Wist u dat Oisterwijk een motteburcht heeft gehad?
 

Wilt u er meer over weten?
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft kastelenkenner Bas Aarts uitgenodigd om op donderdag 23 mei in de Voorhof, Kerkstraat 64 te Oisterwijk, om 20.00 uur een lezing over motteburchten te komen geven.
In Oisterwijk herinnert de naam Terburght nog aan de voormalige motteburcht.'Motte' komt van mota, kluit turf of aarde. De motte-burcht (of het mottekasteel) kenmerkt zich als kasteeltype door de hoofdburcht in de vorm van een geheel of gedeeltelijk kunstmatige heuvel (de motte) met een opbouw in hout of steen en de naastliggende voorburcht met woon en/of dienstgebouwen in hout of steen. Het geheel of beide elementen apart zijn in de regel omgracht. De hoogte van de motte kan variëren van enkele meters tot ruim 20 m. De motte-burcht als kasteeltype komt in geheel West-Europa voor, zowel in het laagland als in heuvelachtig terrein. De vroegste mottes dateren uit de 10de eeuw. In de loop van de 13de eeuw worden de meeste mottes verlaten of omgebouwd tot een meer modern kasteeltype. De mottes in Nederland geven een goed beeld van het verschijnsel in al zijn facetten en van de huidige stand van zaken in het Europees onderzoek. De oudste dateren van omstreeks 1000. (Montferland, Mergelpe, Leiden, Westkerke). Verschillende mottes blijken verstopt te zitten in een latere ombouw (Heeswijk, Batenburg, Bergh, Waardenburg). De zogenaamde 'vliedbergen' in Zeeland zijn in de regel verlaten mottes.

Drs Bas Aarts studeerde geschiedenis in Tilburg en Nijmegen en was van 1971 tot 2011 werkzaam als docent geschiedenis in Eindhoven. Daarnaast heeft hij vele publicaties op zijn naam staan op regionaal-historisch en castellologisch gebied. Verder is hij onder meer
Redacteur van Het Brabants Kasteel,voorzitter van de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen en lid van de Nederlandse Kastelenstudiegroep en Aedificium forte.

Toegang voor de leden is gratis. Niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00 per persoon.

 

Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud.
Op ontdekkingsreis in eigen dorp, in Esch!
Altijd al archeoloog willen worden? Wie doet er mee?

  Careimage001      

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft zich aangemeld om met Esch mee te doen.
Lees hieronder wat de bedoeling is. Nadere informatie volgt.

Op vrijdag 1 februari j.l. is het project: Community Archaeology Rural Excavations (CARE) van de Universiteit van Amsterdam van start gegaan.
Samen met de bewoners van enkele dorpen in het Groene Woud o.a. Best (Aarle) Liempde, Woensel, Boxtel gaan we op zoek naar onze geschiedenis.
Natuurlijk is over Esch al veel bekend vanwege de Romeinse vondsten. Toch zijn er nog genoeg vragen voor nader onderzoek.
In een gemeenschappelijk archeologisch onderzoek zullen we een reeks kleine proefputjes graven op verschillende locaties in en om het dorp.
Aan de hand van het vondst materiaal dat wordt verzameld, kunnen we ons een eerste beeld vormen van de plaats en omvang van bewoning op verschillende momenten in de tijd.
De eenvoud van de methodiek maakt het mogelijk dat iedereen mee kan doen, jong en oud, in het dorp of zelfs vanuit de achtertuin. Deskundige archeologen zullen dit proces begeleiden en uiteindelijk samenbrengen tot een nieuw verhaal.
Het onderzoek in Het Groene Woud staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een internationaal programma met partners in Engeland, Tsjechië, Polen en Nederland.. Daarmee zullen we niet alleen nieuwe dinge leren over de geschiedenis van het eigen dorp, maar ook horen over ontdekkingen van gemeenschappen over de grens.
Altijd al een archeoloog willen zijn? Of benieuwd wat er in je achtertuin onder de grond zit? Kun je graven, wassen, tekenen, fotograferen koffie zetten of ons aanmoedigen? En heb je zin om mee te gaan op ontdekkingsreis?

Zie ook de website van CARE  https://gemeenschapsarcheologie.nl/ of  Facebook: www.facebook.com/CARE.netherlands 

Heb je interesse? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-15131107.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur