Actueel
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

BOMENWANDELING op zaterdag 2 juni door Mart van den Oever in het Molenpark in Boxtel
Aanvang 10 uur.
Start en parkeren: Parkeerplaats bij restaurant Molenwijk, Molenwijk 2 te Boxtel. 

Ooit, toen Molenwijk nog geen Molenwijk heette, was het een woest heidelandschap dat pas werd ontgonnen toen de papiermolen ter hoogte van het Smalwater en de Dommel werd verplaatst naar het Leyssenven. Ter hoogte van het huidige paviljoen verrees in 1819 een papierfabriek die terug te vinden is op de eerste kadastrale kaart van 1832. De naam van het latere park is hiermee verklaard...
In 1821 kwam de papierfabriek met molens in handen van de latere burgemeester van Boxtel, jonkheer A.F. Speelman van Wulverhorst, die in het gebied woonde. Rond 1830 sloot de fabriek de poort en veranderde het gebied in een landgoed. In die periode was de afscheiding tussen Nederland en België actueel en dat had gevolgen voor het gebied. In 1839 werden rond de stad ’s-Hertogenbosch vestingwerken aangelegd. Op de Essche heide werden twee redoutes aangelegd, ook in park Molenwijk verrees een verdedigingswerk dat in de volksmond bekend is als Het Fortje of de Heksenberg.
De authentieke ontwerptekeningen van landschapsarchitect Piet Hasselman, werden na grondig speurwerk gevonden in de bibliotheek van de Universiteit Wageningen. Het was Hasselman, een autoriteit als het gaat om de aanleg van Engelse landschapstuinen in de jaren dertig van de vorige eeuw, die door de gemeente Boxtel in de arm werd genomen om van Molenwijk iets fraais te maken.
Het is vooral de functie als ontmoetingsplek die Molenwijk zo bijzonder maakt..
Zoals gebruikelijk zal Mart de belangstellenden weer allerlei wetenswaardigheden vertellen over de aanwezige bijzonder boomsoorten.

We vragen een bijdrage van € 2,00 per persoon (liefst gepast). Iedereen is welkom.

BOEK EN FILM OVER VERZETSMAN MARTIEN VAN DE WEIJER VERSCHENEN

In aanwezigheid van ruim 300 aanwezigen vond op 5 mei jl. in Tiliander in Oisterwijk de première plaats van de door Oisterwijk in Beeld gemaakte documentaire over verzetsman Martien van de Weijer. Na de vertoning van deze film reikte Ad van de Oord het eerste exemplaar van de in druk verschenen oorlogsdagboeken van Martien van de Weijer aan hem uit. Na afloop van de bijeenkomst kochten velen het boek.
Van de Weijer, inmiddels 94 jaar, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij van zijn bijzondere belevenissen in met name Haaren en Oisterwijk. Bijzonder en uniek, want zijn verhaal bevat een accuraat verslag van tal van verzetsdaden, zoals de overval op het Haarense gemeentekantoor, dat uiteindelijk twee mensen het leven kostte. En zo komt ook een uitgebreide beschrijving van het ontsporen van de trein van Oisterwijk naar Boxtel aan bod. Ook schrijft hij over het dagelijks leven in oorlogstijd in Haaren op zijn onderduikadressen en bij de zusters franciscanessen.
In de film vertelt Martien van de Weijer zelf over de oorlogstijd.
Het 416 pagina’s dikke boek bevat de bijzondere verhalen uit het dagboek dat Martien tijdens zijn onderduikperiode in onder meer Udenhout, Haaren, Oisterwijk en Heeswijk-Dinther bijhield en waarin hij zijn dagelijkse belevenissen optekende.
Samen vormen film en boek een uniek naslagwerk. De documentaire “Ik wilde die Duitsers weghebben” van 45 minuten geeft een bijzondere inkijk in de periode 1943-1945. Het omvat een drietal interviews met Van de Weijer, informatie uit zijn dagboeken, uniek fotomateriaal en nagespeelde scenes. Hierdoor is een mooi portret ontstaan van een gedreven jonge man in oorlogstijd. De film is te zien op www.oisterwijkinbeeld.nl
Het boek ‘Wij sloegen waar wij raken konden’ is op een plezierig leesbare wijze geschreven en voorzien van aantekeningen en kaderteksten. Het boek wordt uitgegeven door Stichting Het Kwartier van Oisterwijk.
Het boek is onder meer verkrijgbaar in Haaren bij museum Gedenkplaats ’40-’45 te Haaren en bij Henk van Helvert, Plataanlaan 6 ; in Oisterwijk bij het Heemcentrum van De Kleine Meijerij, Boekhandel Oisterwijk en Bruna; in Berkel-Enschot bij Boekhandel Verrijt en ook te bestellen via www.kwartiervanoisterwijk.nl.
De prijs is slechts € 22,50 en het ISBN is 978-90-824154-6-9.

Bezoekadres Heemcentrum

Spoorlaan 70
5061 HC Oisterwijk
Tel: 013 528 59 96

Openingstijden Heemcentrum


iedere vrijdagmiddag
13.30 tot 16.00 uur

Openingstijden Bibliotheekwoensdag : 09.00 tot 12.00 uur
vrijdag     : 13.30 tot 16.00 uur