Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Over Lindebomen, het Moergestels Kasteel en een cartularium 

Het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2016, nummer 2) begint met een artikel van bomenkenner Mart van den Oever over de lindebomen op de Lind en het Lindeind. Hij vertelt onder andere dat het maar een haar had gescheeld of het trouwlaantje was in 1924 geheel gekapt.

Frans Goris gaat in op de mysterieuze geschiedenis van het Moergestelse kasteel van Audevoorde. Hij neemt de lezer mee op zijn zoektocht in oude archieven naar het ‘chateau avec le fort d’Audevoorde en Gestele’, een intrigerende zinsnede uit een boek van de Belgische genealoog De Veganio (17244-1794). Goris toont aan dat Moergestel dus naast het Hooghuis en Nieuwenhoff nog een derde ‘kasteel’ heeft gekend. Het goed Audevoorde werd al vermeld in 1415. Deel 1 van zijn uitgebreide studie staat in dit nummer. Deel 2 wordt in het volgende nummer gepubliceerd.

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de Friese militairen die in de periode 1914-1918 in Oisterwijk ingekwartierd waren. Militairen die ook werden ingezet voor de gemeentereiniging zoals een van de opgenomen foto’s laat zien.

Een bijzonder onderwerp behandelt boekwetenschapper Stef Uijens in zijn artikel over het Cartularium van de Tafel van de Heilige Geest te Oisterwijk. Hij is boekwetenschapper en laat zien wat er over dit handgeschreven zestiende-eeuwse document als boek te vertellen is. Hij besteedt daarbij aandacht aan met materiaal waarvan het boek gemaakt werd, de opbouw in katernen, het schrift, de band en de binding.

Verder nog een artikel van Henk Haen over de Udenhoutse dorpssmid Johannes Bartels die in 1925 een hoop heibel met de autoriteiten kreeg naar aanleiding van een defecte electriciteitsmeter in zijn smederij. Dat liep zelfs uit op een gevecht met de dorpsveldwachter.
Harry van de Ven verhaalt over zijn vader Bert van de Ven, een bakkerszoon uit Udenhout die geen veearts werd maar provincie-ambtenaar.

De webtip voert ons mee naar de website www.kapelleninbrabant.nl met mooie foto’s en wetenswaardigheden over Brabantse kapellen waaronder ook die van huize Emmaus te Helvoirt.

Ook ontbrekende boekaankondigingen niet waaronder Van Stoom naar Stroom over de electriciteitscentrale van de Lederfabriek Oisterwijk, Unents Sprokkelse 13, Brabant en de Eerste Wereldoorlog en een boek over de Ondernemersfamilie Rats uit Udenhout.

 

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2016-2 juni

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.