Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW KLEURRIJK NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ

Over Mariken van Oisterwijk alias Maria van Hout, een Oisterwijkse boomput en militairen bij vrouw Smits van ’t Puijke in Moergestel

In het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (2017, nummer 3) schrijven Jan Franken en Wim de Bakker schrijven over een vrome jonge vrouw, Maria van Oisterwijk, alias Maria van Hout waarbij ze aan de hand van gegevens uit de Oisterwijkse archieven een einde maken aan het misverstand dat Oisterwijk ooit een begijnhof had. Dat was nooit het geval, wel had Oisterwijk in haar midden na 1500 wel een groep samenwonende vrouwen, armer dan begijntjes, die een godvruchtig leven leidden. Die woonden samen in een burgerwoning: het maagdenhuis. Maria van Hout (ca 1475-1547)was een van hen.

Bomenkenner Mart van den Oever schrijft een artikeltje over de Carpinus Betulus ‘Frans Fontaine’ een haagbeuk die we ook in Moergestel aantreffen. In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1918’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan de inkwartiering van militairen in Moergestel onder meer bij Adriana Smits van café ’t Puijke en bij schoenmaker Lambertus Klomp.

Archeologen zullen zeker belangstelling hebben voor het artikel van Wim de Bakker over een in 1953 in de Oisterwijkse Kerkstraat gevonden middeleeuwse eikenhouten put.

Verder in dit nummer een artikel van Ruud van Nooijen over zijn opa Jan (Janus) van Haren die gedurende ruim een kwart eeuw (1909-1935) veldwachter te Esch was. Deze Janus, rijksveldwachter van de 3e klasse, was blijkbaar voor de duvel niet bang en stond zijn mannetje. Gedurende zijn werkzame leven werd hij meermalen beschoten en dreigde zelfs eens aan een mestvork gespietst te worden. Hij zorgde voor de ordehandhaving in Esch en omgeving, waaronder ook Helvoirt waar hij tijdens de mobilisatie van ’14-’18 af en toe heel wat te stellen had met ingekwartierde militairen. Janus rookte pijp en was kennelijk ook een dierenvriend want tijdens een jachtpartij redde hij een jonge vos van een gewisse dood. Nadien was Reintje, zoals het vosje werd gedoopt, jarenlang huisdier in het gezin van de veldwachter.
De webtip wijst op de website http://pdokviewer.pdok.nl waarmee je toegang krijgt tot allerlei kaartmateriaal van de overheid.

De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken: een biografie over Frater Andreas, de Udenhoutse Sprokkels nummer 14, een l publicatie over Jentje van de Wiel, zijn familie en schoenfabriek in Oisterwijk en een boek over historische moordkruisen in Nederland waaronder die in Oisterwijk en Heukelom.

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2017-3 september

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.