Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW KLEURRIJK NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ
Over de Rendierhoeve, René van Linden en Luuske Liebregts-Beerendonk

Aflevering twee van het  heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij opent met het artikel “Efkes noar Renéje” van Martin van der Waals met herinneringen aan de Oisterwijkse rijwielhersteller René van Linden. De vader van René was afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen en had zich in 1918 in Oisterwijk gevestigd. René had al vroeg een voorliefde voor het rijwielvak en werkte na schooltijd vaak in de fietsenwerkplaats van van Amelsvoort. In 1936 begon hij een eigen zaak in de Hoogstraat naast gebouw ‘De Schuur’. In 1943 verplaatste hij zijn zaak naar de Lind en enkele jaren later naar de Dorpsstraat. De winkel met fietsen en brommers werd een begrip in Oisterwijk. René overleed in 1973. De zaak werd voortgezet door zijn dochter en haar man en thans zwaait kleinzoon René van Bilsen er de scepter. Niet onvermeld mag blijven dat René ook een fervent brandweerman was.
Verder in dit nummer deel II en slot van het artikel Wetenswaardigheden rond de Rendierhoeve uit de nalatenschap van de in december 2017 overleden Noud Smits. Dit keer over de periode na de Eerste Wereldoorlog waarbij er gewoond werd in het poortgebouw en de Padvinders er een goed onderkomen kregen. Geruchten over de mogelijke vestiging van een (naturisten)-camping deden de ronde, maar het is bij geruchten gebleven. Thans staat het complex weer te koop. Ook aandacht voor de familie Van den Bergh (AaBe-textielfabrieken) en de naam Rendierhoeve.
Wim de Bakker verhaalt over Aleit Wangen die in 1540 voor de Oisterwijkse schepenen verscheen. Zij was toen 104 jaar oud en schonk haar bezit aan de Tafel van de Heilige Geest, de middeleeuwse charitas om zich zo te verzekeren van een verzorgde oude dag.
Joost van der Loo blikt terug op het leven van Luuske Liebregts-Beerendonk die op 12 februari 2018 haar honderdste verjaardag vierde en daarmee voor zover bekend de tiende persoon in Udenhout is die honderd jaar werd.
In de serie Beelden uit de Mobilisatiejaren 1914-1918 presenteert Anton van Dorp een aantal mooie foto’s van ingekwartierde militairen bij families in Berkel-Enschot, onder meer bij ‘Keeke de Kommies’, de families Weijters-Sweens, Van Roestel en Brekelmans-Mutsaards. Ook een kaartje van Antonius van de Pas die vanuit Berkel-Enschot opgeroepen was en zich in 1915 in Naarden bevond.
In januari 1875 werd een landbouwster in Udenhout beticht van kindermoord. Een sensationeel en dramatisch bericht waar Henk Haen verder over uitwijdt in zijn bijdrage aan deze aflevering.
De webtip wijst op de website www.bossche-encyclopedie.nl over de historie van Den Bosch.

Piet Jacobs bespreekt de boekuitgave Wij sloegen waar wij raken konden, het verzetsdagboek van de in onder meer Udenhout, Haaren en Oisterwijk ondergedoken Martien van de Weijer. Dit boek werd op mei 5 mei samen met een documentaire van Oisterwijk in Beeld over Van de Weijer in een volle zaal in Tiliander gepresenteerd. In dit nummer is ook de voordracht opgenomen die professor Arnoud-Jan Bijsterveld toen over dit boek hield.
De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken: van Oisterwijker Kees Verhoeven (Kees kijkt en Vertel eens over vruuger Kees), het jaarboek van vv Helvoirt 2016-2017, de Unentse Sprokkels nummer 15, het tijdschrift De Levende Natuur dat geheel gewijd is aan de Middenbrabantse vennen, Zin in Brabant en de publicatie die verscheen bij gelegenheid van het leggen van struikelstenen in Moergestel

Voor de inhoudsopgave zie: Inhoud De Kleine Meijerij nummer 2

Bent u geen lid en wilt u een aflevering bestellen/kopen?

Losse nummers (Euro 5,00 excl. porto) zijn te bestellen bij het secretariaat: H. van Helvert, Plataanlaan 6, 5076 ED Haaren 0411-622230
Ook verkrijgbaar bij:
* Heemcentrum De Kleine Meijerij (vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur) Spoorlaan 70 te Oisterwijk;
* Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2 te Oisterwijk;
* Boekhandel Verrijt, Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot;
* Spar Kuijpers, Looiershof 40 te Esch;
* Albert Heijn, Monseigneur Bekkersplein 3 te Haaren;
* Mitra Slijterij, Kerkstraat 30 te Helvoirt;
* Novy van wezel, Rootven 10 te Moergestel;
* Boekhandel Nogmaals kantoor- en kadoartikelen, Kreitenmolenstraat 39 te Udenhout.

Download hier de inhoudsopgave Inhoudsopgave De Kleine Meijerij 2018-2

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.