Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUWE AFLEVERING DE KLEINE MEIJERIJ

Over de kruidenierswinkel van Lapien aan het Kerkplein in Oisterwijk, de in mei 1940 gesneuvelde dienstplichtig sergeant Adrianus (Jos) Denissen uit Berkel-Enschot en de ‘Zwarte Zusters’ uit Esch

fotoklein   5 Ome Jos Denissen  Afbeelding5

Jaargang 71 van het heemkundetijdschrift van De Kleine Meijerij opent met een kleurrijk artikel van Martin van der Waals en Els Oomis (foto's) over de kruidenierswinkel van Lapien die vanaf de late 19e eeuw aan het Oisterwijkse Kerkplein bestaan heeft, letterlijk onder de toren van de Petruskerk. Wout en Ries Lapien-van Riel namen de winkel in de jaren ’30 over. Nadat de winkel begin jaren ’60 van de vorige eeuw sloot, is het 19e eeuwse interieur tot halverwege de jaren ’80 in het pand blijven staan. Toen het pand daarna werd verkocht, dreigde de ‘winkelopstand’ verloren te gaan. Uiteindelijk is het geheel door Marcel en Angèle van Riel van de sloop gered, en nadien in hun ‘monument van Riel’ in Heukelom in oorspronkelijke staat weer opgebouwd, en hier kan het nog altijd in volle glorie worden bekeken.
Uit de pen van Jan Denissen komt de biografische schets van zijn oom Adrianus (Jos) Denissen, een oom die hij nooit gekend heeft. Jos Denissen werd geboren in 1919 in Berkel-Enschot. Toen eind jaren ’30 de oorlogsdreiging toenam werd hij opgeroepen voor de dienst. Aanvankelijk was hij gelegerd in Den Bosch, maar later werd het Alblasserdam, als lid van het Eerste Regiment Wielrijders. Toende Tweede wereldoorlog uitbrak, werden door zijn regiment bij deze plaats stellingen betrokken. Op 11 mei raakte Jos in het vuur van de strijd dusdanig gewond, dat hij daags daarna aan die verwondingen overleed.
In Esch hebben in de loop van omstreeks een eeuw twee zusters-congregaties verbleven, de Witte’ Zusters van O.L.V. van Afrika en de ‘Zwarte’ Zusters van de Goddelijke Verlosser. Zij werden wit of zwart genoemd naar de kleur van hun kloosterkleding. Een uitgebreid artikel over de Zwarte Zusters van Esch van de hand van zr. A. M. Duivenvoorde vertelt over de lotgevallen van deze zusters in Esch, en die zich in deze plaats van lieverlee op meerdere vormen van zorg en onderwijs zijn gaan toeleggen. De Essche gemeenschap heeft veel aan de zusters te danken. Op 21 maart 2020 zal in Esch een monument voor de zusters onthuld worden.
Literatuursignalement in dit nieuwe nummer is het boek van Veronica Dènis over het leven van haar oud-oom, kunstschilder en bon-vivant Reinier Pijnenburg en zijn echtgenote Gertrude.
De webtip waarmee het nummer wordt afgesloten is deze keer gewijd aan de internetpagina ‘Reliwiki’, een database op het gebied van religieus erfgoed in Nederland: www.reliwiki.nl

Voor de inhoudsopgave zie: Inhoud De Kleine Meijerij aflevering 1

Bent u geen lid en wilt u een aflevering bestellen/kopen?

Losse nummers (Euro 6,00 excl. porto) zijn te bestellen bij het secretariaat: H. van Helvert, Plataanlaan 6, 5076 ED Haaren 0411-622230
Ook verkrijgbaar bij:
* Heemcentrum De Kleine Meijerij (vrijdagmiddag van 13.30-16.00 uur) Spoorlaan 70 te Oisterwijk;
* Boekhandel Oisterwijk, Kerkstraat 2 te Oisterwijk;
* Primera Koningsoord, Winkelcentrum Koningsoord te Berkel-Enschot;
* Spar Kuijpers, Looiershof 40 te Esch;
* Albert Heijn, Monseigneur Bekkersplein 3 te Haaren;
* Mitra Slijterij, Kerkstraat 30 te Helvoirt;
* Novy van Wezel, Rootven 10 te Moergestel;
* FotoGalerie Angelique, Kreitenmolenstraat 34 te Udenhout.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.