Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Nieuw kleurrijk nummer "De Kleine Meijerij over zilveren schildjes en de grondsteen van de protestanse kerk

 

Wim de Bakker schetst in dit nieuwe nummer van het Heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij (aflevering 4) het verhaal van de bij verrassing recent teruggekomen oude glazen bokaal, aardewerk drinkbekers en zilveren gildeschilden uit Oisterwijk. Voorwerpen die ruim dertig jaar lang spoorloos verdwenen waren.
Voor Kees Welmers was de restauratie van het protestantse kerkje in Oisterwijk aanleiding om eens wat dieper te duiken in het mysterie van de grondsteen van deze Napoleonskerk. Hij schrijft erover in het gelijknamige artikel.
Historisch onderzoek brengt steeds nieuwe inzichten aan het licht. Dat blijkt wel uit het artikel van Mark Vermeer rond de herziening van een genealogische misvatting over de Udenhoutse familie Vermeer. Hij gaat terug naar het begin van de zeventiende eeuw en toont aan dat Maria Mutsaers niet getrouwd was met Adriaan Wouter Vermeer maar met diens zoon Jan, waardoor de stamlijn een wat andere inkleuring krijgt. Ook beschrijft hij de stamboom van Adriaan Wouter tot in 4 generaties met aandacht ook voor hun bezittingen In Udenhout.
In zijn serie over de gemene gronden in de Meierij van Den Bosch is Hein Vera toe aan zijn laatste bijdrage. Die gaat over de uitgifte van de rechten op de woeste gronden onder andere in Udenhout, Haaren, Helvoirt, Esch , Moergestel en Oisterwijk. Daarbij besteed hij bijzondere aandacht aan de cijnzen die men aan de hertog moest betalen en het voorpootrecht
Cees Verhoeven brengt met ‘Nie klètse, brèyje’ wer een aantal Haarense zegswijzen onder onze aandacht. Bijzondere aandacht krijgen drie nieuwe uitgaven: over het Volksgebouw De Schuur in Oisterwijk (deel 6 in de Oisterwijkse Historische Reeks alweer van auteur Ad van den Oord), besproken door Siebe Thissen, die over Oirschotse Toponiemen als voorbeeld voor Toponiemenonderzoek, besproken door Jan Franken en over de geschiedenis van Boxtel annex Esch, een uitgave verlucht met tekeningen van de Oisterwijker Jan Philippus.
De webtips vestigen de aandacht op www.moergesteltv.nl. Het nummer sluit zoals gebruikelijk met de Jaarinhoud van artikelen en boekaankondigingen.

Download hier de gehele Inhoud uitgave 2013-4 december

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.