Vlugschriften (uitgaven)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ OVER ‘TOESTANDEN IN DE WIJNGAARD VAN HET KONINKRIJK VAN GOD’, KAUFMANN EN DE KVL

Het onlangs verschenen nieuwe nummer van het kwartaalblad van erfgoedvereniging heemkundekring De Kleine Meijerij biedt wederom een aantal interessante artikelen.
Toestanden in de wijngaard van het koninkrijk van God” is de veelzeggende titel van het eerste deel van een verhaal van Frans Goris dat handelt over de Moergestelse schoolmeester (tevens koster) Dirck Henninghes en vijf in Moergestel actieve dominees. Het woord ‘toestanden’ duidt erop dat het wat betreft de gereformeerde situatie in Moergestel niet altijd koek en ei is geweest, zelfs niet binnen de eigen gelederen.

KAufmaan
Tegeltableau op de voorgevel van de Looiershof in Delfshaven op de Westzeedijk 521 Rotterdam.
Dan een geheel ander verhaal. De geschiedenis van de voormalige lederfabriek Oisterwijk (de looierij) en de vele kanten daarvan, is al uitgebreid te boek gesteld. In zijn artikel ‘De leerlooierij van Kaufmann’ beschrijft Jan van Leest echter nieuwe omstandigheden en gebeurtenissen rondom de oprichting van dit bedrijf. Zijn verhaal werpt een ander licht op bepaalde zaken die tot nu toe als vaststaand werden beschouwd rondom het ontstaan van wat later de KVL zou worden en de rol daarbij van directeur Carl Kaufmann van de N.V. Kaufmann’s Huidenhandel uit Rotterdam.

Afbeelding Groenendaal1       Afbeelding Van Cooth 2
Huize Groenendaal op een prent van de gemeente Esch gemaakt voor de afbraak van Groenendaal.    Petrus Franciscus van Cooth (1819-1901). (Publiek domein)
Het tijdschrift opende met een artikel van Nettie van de Langenberg-Scheepers over de relatie van P. van Cooth met de vroegere hoeve Groenendaal in Esch. In 1996 bracht zij in het vlugschrift al een artikel over de in Ravenstein geboren Mr. Petrus van Cooth (1819-1901) en zijn relatie met Esch, waarbij vooral aandacht werd gegeven aan zijn ‘bemoeienis’ met het mannengasthuis. 

Cornelis Brenders (1852-1934) is van 1881 tot 1929 burgemeester van Berkel-Enschot geweest. Tevens was hij laatste burgervader van deze plaats die er ook is geboren. Joost van der Loo beschrijft in dit nummer aspecten van diens leven en zijn rol als weldoener voor de Berkelse gemeenschap. Het artikel is voorzien van vele mooie illustraties. Dit laatste geldt overigens ook voor de andere artikelen in het blad.
AfbeeldingBrenders3       Afbeelding woonhuis4 
Staatsiefoto burgemeester Brenders en afbeelding woonhuis van Brenders aan de Molenstraat te Berkel. (Coll. RInus van der Loo)

Rinus van der Loo beschrijft in zijn bijdrage aan dit nummer begrafenisgebruiken uit verleden en heden in zijn woonplaats Berkel-Enschot.
Als literatuursignalementen in dit nummer een boek van Jan-Karel Verhulst over het kerkzilver van Udenhout en Biezenmortel en een nieuwe uitgave van “Unentse sprokkels”, van het schrijversteam van Erfgoedcentrum ’t Schoor in Udenhout. De webtip verwijst naar het project Viabundus over middeleeuwse wegen in Brabant.
Deze aflevering 1 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij het Heemcentrum van De Kleine Meijerij in het voormalig gemeentehuis van Haaren aan het Mgr. Bekkersplein.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.