Over in Moergestel ingekwartierde militairen, de Oisterwijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog en vreemde puinpaden

 

In de reeks ’Beelden uit de mobilisatiejaren 1914-1948’ besteedt Anton van Dorp aandacht aan een aantal fraaie foto’s van tijdens de Eerste Wereldoorlog in Moergestel ingekwartierde militairen en het overlijden van de Belgische vluchtelinge Catharina Dierckx in Moergestel in 1915. Op een van de foto’s zien we het gezin van schoenmaker Adrianus Wolfs en Maria Jonkers en op een andere de bij weduwe Timmermans ingekwartierde militairen met achter de tafel de twee dochters Maria en Cato Timmermans en enkele Belgische vluchtelingen..
Ad van den oord gaat in het artikel Herdenken in beelden kort in op de herdenking van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogsslachtoffers in Oisterwijk in de afgelopen zeventig jaar. Twee fraaie foto’s van de erebogen in de Dorpstraat tijdens het bevrijdingsfeest in 1945 verluchtigen het artikel.
Mark Vermeer schrijft in het nieuwe nummer van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij over het goed Te Leempoel te Berkel en de familie Van den leempoel in de veertiende en vijftiende eeuw. Het leeuwendeel van het cijnsgoed Ten Leempoel lag in Berkel, maar enkele losse percelen zijn ook te vinden in Helvoirt, Loon op Zand en Udenhout. Ten Leempoel was belastingplichtig aan het goed de Oude Schouw. Hij beschrijft de ontwikkeling van het goed Te Leempoel en de naamsovergang van de familie Van den Leempoel naar Van der Meer/ Vermeer.

Joost van der Loo verhaalt over de relatie van de Haarense Van den Oevers met Udenhout waaronder de echtparen Cornelis en Anna Maria van den Oever-Vermeer en Christiaan en Maria Anna van der Loo-van den Oever. Cees Verhoeven verblijdt ons weer met een aantal Haarense zegswijzen in dialect.
Verder een aantal boekbesprekingen waaronder het boek “Opgediept en opgegraven” over de vroegste geschiedenis van Berkel-Enschot-Heukelom. Jan Franken en Lambert Winkelmolen nemen de lezer aan de hand van de recente archeologische vondsten mee terug in de tijd naar de periode waarin de toenmalige bewoners van Berkel-Enschot stenen, bronzen en ijzeren werktuigen gebruikten. Daarna leefden er Romeinen, Merovingen en Karolingen en ontstonden in de elfde en twaalfde eeuw de kerk van Enschot en de kapel van Berkel. Dit boek, geschreven in het kader van het jubileum Berkel-Enschot 800/850 jaar, is verkrijgbaar bij de heemkundekring en bij Boekhandel Verrijt in Winkelcentrum Eikenbosch. Interessant zijn ook de publicaties van heemcentrum ’t Schoor over de Beukenhof te Biezenmortel en de biografie van Willem van Iersel.
Bijzonder is verder het gedenkboek “Als stenen konden spreken” dat gaat over de oorlogsperiode 1940-1945 en de bijzondere band tussen Oisterwijk en Rotterdam in die tijd aangezien de paden nabij Boshuis Venkraai en het Goorven toen verhard werden met het puin dat achterbleef na het bombardement op Rotterdam in mei 1940.
De webtip gaat over het inzien van scans van oude akten op www.zoekakten.nl .

Het nummer sluit zoals gebruikelijk met enkele boekaankondigingen waaronder het boek van Jan Franken en Lambert Winkelmolen over de vroegste geschiedenis van Berkel-Enschot-Heukelom.

 

Download hier de Inhoud "De Kleine Meijerij" 2014-3 oktober