Verkrijgbare boeken
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

Auteur: Noud Smits

Jaar van uitgave: 2007

Uitgever: De Kleine Meijerij

Omvang: 152 pagina's met illustraties

(ISBN13) 9789081055826 en (ISBN-10) 9081055828

 

Schrijver van "Den Boogaard is dood, leve Den Boogaard" is Noud Smits, voorzitter van heemkundekring "De Kleine Meijerij". Hij heeft hiermee gehoor gegeven aan het verzoek van het gemeentebestuur van Oisterwijk aan de heemkundeking om een historische publicatie over Den Boogaard te maken. Dit in het kader van de ingebruikname van een geheel nieuwe sociaal-culturele accommodatie aan het St.Jansplein in Moergestel. Bij de opening op 28 september jl. is dit met ruim 180 foto's en afbeeldingen verluchtigde boek officieel gepresenteerd. De nieuwe accommodatie draagt opnieuw de naam van pastoor H. van den Boogaard, die veel heeft betekend voor het culturele leven van het dorp Moergestel. Hij was de initiatiefnemer tot de bouw van een nieuw verenigingsgebouw, waarvoor een besluit van de gemeenteraad van Moergestel in 1958 de grondslag vormde.

Sindsdien is "Den Boogaard" een begrip geweest voor Moergestel én de regio. Talloze ouders kwamen van heinde en verre om hun "jonge grut" met de auto naar het St.Jansplein te brengen en om 's avonds weer op te halen. Dan was er in "Den Boogaard" onschuldig disco-vertier met de diskjockey "Ome Gijs" en de ouders wisten, dat hun kroost "goed bewaard" was. De gehuwdenbals, de concerten van de plaatselijke harmonie en zangkoren, de diverse toneelvoorstellingen, de Sinterklaasmiddagen en Carnaval en niet te vergeten de talloze landelijk bekende coryfeeën, die er optraden, zoals Thijs van Leer, Robert Long, the Cats, Golden Earring, Sandra en Andrès, Mieke Telkamp, Corry Konings én "Die Alpenjäger" van Moergestelse bodem, hebben toen Moergestel "op de kaart gezet". Noud Smits heeft aan de hand van verhalen van oud-medewerkers, oud-bestuursleden en via bestuursverslagen en ander bronnenmateriaal een mooi lees- en kijkboek samengesteld, waarin de bloei en ondergang van "Den Boogaard" is weergegeven, maar ook het moment, dat aan het St.-Jansplein de nieuwe accommodatie "uit zijn as herrezen" is. De keur van foto's doet zeker ook de herinneringen opnieuw beleven. Het nieuwe pand, dat een verrijking betekent voor het dorp, nodigt uit om binnen te komen en om getuige te zijn e%f deel te nemen aan de vele activiteiten die er plaatsvinden. Het openingsweekeinde kende een gevarieerd feestprogramma, waarbij onder meer het nieuwe gebouw te bezichtigen was en herinneringen konden worden opgehaald. Het boek is te bestellen bij het secretariaat van de Heemkundeking.

 

Bestellen

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.