Excursies
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

excursie aken

De grote excursie van De Kleine Meijerij

 

Dit jaar is het precies 1200 jaar geleden dat Karel de Grote in Aken overleed en daar begraven werd. De stad viert dit met drie grote tentoonstellingen in drie grote panden naast elkaar. We bezoeken de meest interessante tentoonstelling, die over de MACHT van Karel gaat. Voor één keer zijn uit de hele wereld de belangrijkste voorwerpen rond Karel bij elkaar gebracht en te zien.

De SCHATKAMER in de Dom is altijd te bezoeken en dus niet speciaal. De tentoonstelling over KUNST rond 800 (vooral handschriften) is in het nieuwe Charlemagne Centrum.

De stad waar de Karolingische en Duitse keizers gekroond werden, begon als Kurort voor de Romeinen aan het begin van de jaartelling. De rusteloze Karel trok met zijn hofhouding voortdu-rend zijn hele rijk door. Plaatsen als Nijmegen (Valkhof), Paderborn en Ingelheim, alle aan de Rijn gelegen, waren zijn meest geliefde residenties. Maar het meest verbleef hij in Aken, waar hij de Paltzkerk liet bouwen, het oudste gedeelte van de huidige Dom van Aken. In 1165 werd Karel heilig verklaard (maar dat is later ingetrokken). Aken is nu een bedevaartsoord (hoogtepunt eind juni) vanwege de vele relieken die Karel en zijn opvolgers hier bijeenbrachten.

aken koning aken dom

 

Vertrek om 8.30 uur in Oisterwijk bij Zwembad de Leije (Baerdijk, Oisterwijk). We vertrekken dus NIET vanaf De Lind ! Bij het zwembad is er voldoende parkeergelegenheid.

Bij aankomst of onderweg drinken we eerst koffie of thee met iets erbij. Vanaf de Elisenbrunnen. krijgen we een speciale stadswandeling met Nederlandse gidsen en goed weer.

De stad heeft warmwaterbronnen en zwavelbronnen. Niet alleen Karel maar talrijke vorsten tot in onze tijd hebben deze geneeskrachtige ‘Thermen’ bezocht. En dan gaat het verder naar geheime plekjes, kerken, middeleeuwse torens en stadspoorten in een klein, maar levendig stadje.

Om 13 uur gebruiken we een warme lunch in een intieme Kneipe, die speciaal voor ons open gaat. Na de middag is de tentoonstelling in het Raadhuis aan de beurt. We klimmen naar de derde verdieping. Daar in de befaamde Aula Regia (Grote Raadskamer) waar jaarlijks de Europese Karel de Groteprijs wordt uitgereikt, is het te doen. Voor één keer zijn uit de hele wereld (ook uit Nederland) de rijkste machtssymbolen van Karel de Grote bijeengebracht. In de kroningsstad en Vrije Rijksstad ontbreekt ook de Karolingische keizerskroon niet. Je schrikt van de rijkdom in die vroege middeleeuwen. De bewaking is dan ook stevig en foto’s maken is helaas verboden. De dia-presentaties op de fresco’s kunt u zittend volgen.

Een uur later bent u vrij om eventueel een terrasje te pikken of nog een tentoonstelling te bekijken. Om half vijf precies begint de bus aan de terugweg. Onderweg nemen we een diner tot ons (dat kan eraf omdat we op zondag niet kunnen winkelen). Rond half negen (uiterlijk 21 uur) zijn we weer in Oisterwijk.

 

Opgave vóór 1 augustus 2014 schriftelijk of per e-mail bij Jan Franken (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Torenakker 97, 5056 LM Berkel-Enschot).

Wilt u, als u een e-mail adres heeft, dat a.u.b. vermelden?

Deelname in volgorde van opgave. Wilt u tegelijk met het opgeven de kosten overmaken op het banknummer van de penningmeester van De Kleine Meijerij: NL48 RABO 0138 9802 09

Het menu vermeldt vis of vlees. Geef ook op wanneer u vegetariër bent. De totale kosten zijn € 68

Inclusief twee maaltijden.

Degenen die zich tijdig hebben aangemeld, ontvangen begin augustus schriftelijk of per e-mail bericht.

Download hier het opgaveformulier voor de excursie naar Aken

 

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.