Mededelingenblad (Achterkantjes)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

In dit informatieblad kunt u lezen over:

-  Nieuwe Website! Genomineerd voor de ‘geschiedenis online prijs’. 
-  De Koerier, het tijdschrift van Brabants Heem  Nr. 63 / 2014. 
-  Tijdschrift “In Brabant” zoekt nieuwe leden.
-  Cursus regionale geschiedenis bij de leerstoel “Cultuur in Brabant”.
-  Driekoningenlezing op 4 januari 2015.
-  Driekoningen zingen in de dorpen van Midden Brabant.
-  Cursus Ontdek je woonomgeving bij Regionaal Archief Tilburg. 
-  Studiemiddag “Brabantkunde - kunde Brabants” op 20 januari 2015.

Het bestuur van Heemkundekring De Kleine Meijerij wenst alle leden en bekenden 
Goede Kerstdagen en een Voorspoedig 2015!

kerstplaatje 

Nieuwe Website ! genomineerd voor de “Geschiedenis online prijs”

Wat is de Geschiedenis Online Prijs?
De Geschiedenis Online Prijs bekroont de beste historische website en wordt iedere twee jaar uitgereikt. De prijs is in het leven geroepen om verzorgde en goed toegankelijke historische websites te waarderen.

Als een website gebruiksvriendelijk is en een goede ontsluiting van de historische informatie biedt, zullen bezoekers de site vaker vinden, langer blijven en er eerder terugkomen.
Daarnaast willen de organisatoren met de prijs geschiedenis op internet stimuleren.
Deze prijs is in het leven geroepen voor zowel archiefdiensten, musea en verenigingen als ook voor enthousiaste amateurs die zich volledig richten op één historisch thema. Het aanbod is hiermee zeer divers.
Websites en apps kunnen zich aanmelden tot 19 december 2014. Daarna kan er op de betreffende websites gestemd worden door het publiek. Dit kan t/m 5 februari 2015.

De Geschiedenis Online Prijs kent 2 onderdelen, de Juryprijs en de Publieksprijs.
De jury van de Geschiedenis Online Prijs, deze editie voorgezeten door historicus Maarten van Rossem, nomineert 10 geschiedenissites en/of –apps waaruit zij een winnaar kiest
De 3 ‘beste websites’ zullen uiteindelijk een prijs ontvangen. Alle genomineerde websites dingen vervolgens mee naar de publieksprijs. 
Mobiliseer uw bezoekers, vrienden, familieleden en volledige netwerk. Hoe meer stemmen, hoe meer vreugd. Stemmen kan van 20 december 2014 t/m 5 februari 2015 op 
www.geschiedenisonlineprijs.nl.

DE KOERIER, HET TIJDSCHRIFT VAN BRABANTS HEEM OPwww.brabantsheem.nl

Nummer 63 van 2014  is uit en ook te lezen via onze website

De stichting Brabants Heem overkoepelt momenteel 126 Brabantse heemkundekringen met meer dan 30.000 leden. Het bestuur van Brabants Heem en alle aangesloten kringen in Brabant zijn voor 100% vrijwilligersorganisaties. Daarom geeft het bestuur met enthousiasme en overtuiging veel aandacht aan het vrijwilligerswerk.

Het tijdschrift “De Koerier” wordt 4 keer per jaar uitgegeven en is nu ook voor alle leden op de website te raadplegen. Allerlei activiteiten van de heemkundeverenigingen en voor heemkundige interessante onderwerpen komen in dit tijdschrift aan bod.

TIJDSCHRIFT “IN BRABANT”ZOEKT NIEUWE LEDEN.   

In Brabant. Tijdschrift voor Brabants heem en erfgoed is een modern vormgegeven magazine over het erfgoed van de provincie Noord-Brabant. Het tijdschrift wil de Brabanders meer in contact brengen met hun geschiedenis, hun monumenten, hun landschap, hun gewoonten, hun gebruiken, hun taal en hun leefomgeving, oftewel alles wat tot het Brabantse erfgoed behoort. Deze landstreek heeft haar inwoners namelijk veel te bieden. In Brabant presenteert dit erfgoed in nieuwsberichten, achtergronden en inhoudelijke artikelen, maar ook in prikkelende elementen zoals columns en cartoons. In Brabant richt zich hierbij op de wetenschapper én de liefhebber.                                      

Qua inhoud en vormgeving wil In Brabant de prachtige, interessante en opzienbarende kanten van het Brabantse erfgoed tonen op een wijze die beeldenpracht koppelt aan inhoudelijke verdieping, zonder hierbij afbreuk te doen aan de afzonderlijke kwaliteiten van beide. Bij het verschijnen van elke nieuwe editie van In Brabant, zal op Thuis in Brabant een digitale versie van het geannoteerde hoofdartikel geplaats worden.

In Brabant is een gezamenlijke uitgave van de stichting Brabants Heem, de Historische Vereniging Brabant en de stichting Erfgoed Brabant.

Abonnementen en losse nummers:
In Brabant verschijnt vier keer per jaar.
Prijs losse nummers: € 6,– (exclusief administratie- en verzendkosten.) 

Proefabonnement: € 10,00 voor 3 nummers.
Abonnementen: € 22,50 per jaar (€ 20,– per jaar voor leden van heemkundekringen die zijn aangesloten bij de stichting Brabants Heem).
Abonnement buitenland: € 36,50 per jaar.

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.    Website: www.tijdschriftinbrabant.nl

 

CURSUS REGIONALE GESCHIEDENIS BIJ DE LEERSTOEL ‘CULTUUR IN BRABANT’

Komend voorjaar wordt de cursus ‘Regionale geschiedenis in Brabant: een verkenning’ van de leerstoel ‘Cultuur in Brabant’ opnieuw gegeven op de Universiteit van Tilburg. De cursus wordt aangeboden door de Erfgoed Academie Brabant, het deskundigheidsprogramma van Erfgoed Brabant. Wij nodigen u van harte uit hieraan deel te nemen!

De reeks van twaalf hoorcolleges begint op woensdag 28 januari 2015 en eindigt op donderdag 28 mei. De cursus wordt afgesloten met een excursie. De colleges vinden wekelijks plaats tussen 14.45 en 16.30 uur en worden gegeven door drs. Jan van Oudheusden en prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld. Prof. dr. Jos Swanenberg verzorgt een gastcollege.

Het hoorcollege behelst een inleiding in de bestudering van het verleden van de regio en de regionale volkscultuur. Centraal staat de wisselwerking tussen de beeldvorming over het Brabantse verleden en de vormgeving van de hedendaagse Brabantse identiteit.

Tijdens de cursus gebruiken we als cursusboek: Jan van Oudheusden, Verhalen van Brabant. Geschiedenis en erfgoed in tien tijdvakken (Zwolle: Uitgeverij Waanders). ISBN 9789040077807. Het boek is inmiddels uitverkocht maar we doen ons best het boek op een andere manier beschikbaar te stellen. De prijs zal om en nabij de € 20 bedragen. 

Deelname en kosten

Deze cursus staat open voor studenten van Tilburg University, mensen uit de archief- en museumwereld, studenten van de Open Universiteit en heemkundigen. De deelnamekosten voor niet-UvT-studenten bedragen € 100 exclusief en € 120 inclusief de aanschaf van het boek van Jan van Oudheusden,Verhalen van Brabant. Geschiedenis en erfgoed in tien tijdvakken (Zwolle: Waanders Uitgevers, 2011). Ook niet- UvT -studenten zijn dus van harte welkom, mits zij de hele cursus volgen en actief deelnemen in het lezen en bespreken van de literatuur. Het maximaal aantal plaatsen is 30, dus snelle aanmelding kan u van een plaats verzekeren.

De cursus vindt plaats op de campus van de Universiteit van Tilburg op de volgende woensdagen: 28 januari, 4, 11 en 25 februari, 4 en 11 maart (lokaal DZ 7: Dante Building begane grond lokaal 7); en de volgende donderdagen: 2, 16, 23 en 30 april, en 21 en 28 mei (lokaal WZ201: Warande Prisma Building, tweede verdieping lokaal 201; de laatste keer weer DZ 7), steeds van 14.45 tot 16.30 u.

Inschrijven:

Inschrijving voor de cursus is vanaf heden tot 15 januari as. mogelijk door het sturen van een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. onder vermelding van: 

- naam

- adres, postcode en woonplaats

- telefoonnummers (ook mobiel)

- e-mailadres

- aangeven: met of zonder cursusboek.

 

DRIEKONINGENLEZING OP 4 JANUARI 2014
Werkgroep 3KZ Tilburg/Midden Brabant nodigt u van harte uit voor haar Eerste Driekoningenlezing opzondag 4 januari 2015 om 10.30u in de Hasseltse Kapel aan het Hasseltplein in Tilburg.

De Werkgroep wil u graag als speciale gast verwelkomen om haar waardering te uiten voor het blijk van interesse of samenwerking binnen Heemkundekring De Kleine Meijerij om de Driekoningentraditie mee levend te houden.

Wij zijn verheugd dat Paul Spapens, schrijver over het Cultureel Erfgoed van Brabant en initiatiefnemer van het eerste Internationale Driekoningencongres, de lezing zal verzorgen.

Na de lezing is er gelegenheid voor ontmoeting met een kopje koffie of thee en de mogelijkheid om van een Driekoningenklankbeeld te genieten.

Fijn om u op 4 januari te mogen ontmoeten!

Namens de Werkgroep 3KZ Tilburg/Midden Brabant, Els Snels, voorzitter

Wilt u a.u.b. in verband met de organisatie uw komst melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Alle informatie over het Driekoningen Totaalprogramma in Tilburg en Midden Brabant van 20 december 2014 tot en met 7 januari 2015 vindt u op www.heemkundekringtilburg.nl

Driekoningenzingen in de dorpen van Midden Brabant

De samenwerkende Heemkundekringen van Midden Brabant zijn:
Heemkundekring Tilborch, Tilburg
De Vijer Heertganghen, Goirle
Amalia van Solms, Baarle Nassau
Carel de Roy, Alphen en Riel
De Kleine Meierij, Oisterwijk e.o.
Ioannes G. Becanus: Hilvarenbeek-Diessen
Loon op 't Sandt, Loon op Zand

Samenwerkpartners plaatsen Midden Brabant:

Werkgroep 3KZ Tilburg/Midden Brabant
Oudheidkundig Streekmuseum Alphen: 
www.heemkundecarelderoy.nl
Mentorhulp Oisterwijk: 
www.mentorhulpoisterwijk.nl
Van Bommel Schoenen uit Moergestel werkt samen met organisatie Hilvarenbeek


Goirle: Zondag 4 januari 2015 vanaf 15.30u in de kapel van Jan van Besouw Thomas van Diessenstraat 1, 5051 RJ Goirle 
Oisterwijk: Zondag 4 januari 2015 vanaf 15.30u in de kerk van de Joannes Parochie  De Lind 52, 5061 HX Oisterwijk

Alphen en Riel: Zondag 4 januari 2015 van 14.00u-17.00u in het Oudheidkundig Streekmuseum Baarleseweg 1, 5131 BA Alphen NB  
Moergestel: Dinsdag 6 januari 2015 van 17.30u tot 18.30u in Wooncentrum Park Stanislaus Kloosterdreef 3, 5066 AA Moergestel
Loon op Zand: Dinsdag 6 januari 2015 van 16.30 tot 18.00u in Wijkcentrum de Wetering Weteringplein 1, 5175 BZ Loon op Zand
Hilvarenbeek: Dinsdag 6 januari 2015 tussen 16.00u-18.00u in Zorgcentrum De Clossenborch

OISTERWIJK
Zaterdag 3 januari 2015 zijn de kinderen van 10.00u tot 15.00u welkom in de Bibliotheek in de Tiliander. Zij gaan daar alles te weten komen over de Drie Koningen en Driekoningenzingen.
Op zondag 4 januari 2015 luisteren de Driekoningenzangertjes naar het verhaal van de Drie Koningen in de Joanneskerk waarna ze vanaf 15.30u hun liedjes ten gehore brengen.
Daarna trekken zij door de wijk om te zingen. Ze weten waar ze welkom zijn door de Driekoningenplaat voor de ramen van de huizen.
In het wijkcentrum van Waterhoef is om 16.00u de Nieuwjaarsreceptie en voor de kinderen de traditionele eierkoek met misschien wel een boon.

MOERGESTEL
Op 6 januari 2015 tussen 15.00u en 15.30u worden de zangertjes door de Drie Koningen in de openlucht kerststal ontvangen. Na het zingen in de straten voor het goede doel zijn ze om 18.00u terug voor warme chocomel en de traditionele eierkoek.
Op 6 januari 2015 tussen 17.30u en 18.30u is het Driekoningenzingen in Park Stanislaus.

De gratis materialen zijn op te vragen en/of te downloaden via het onderwerp "Gratis Downloads en Materialen" op de website: www.driekoningenzingen.yurls.net  

 

CURSUS REGIONAAL ARCHIEF TILBURG
Het Regionaal Archief Tilburg organiseert in het eerste kwartaal avan 2015 weer cursus voor hen die meer van hun eigen woonomgeving willen weten
De cursus Onderzoek je woonomgeving kent 4 bijeenkomsten: februari – maart 2015; op donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur ; kosten: € 84,-

Meer informatie en aanmelden: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/educatie/cursussen

 

STUDIEMIDDAG "BRABANTKUNDE - KUNDE BRABANTS?"

Deze studiemiddag is bedoeld voor geïnteresseerden in streektaal, die actief met streektaal aan de slag zijn, of daar plannen voor hebben.
De cursus gaat over dialectbeoefening in Noord-Brabant.
Opzet
Na een korte inleiding over verschillende vormen van dialectbeoefening, zoals het samenstellen van een dialectwoordenboek, het schrijven van verhalen of gedichten in het dialect, zingen in het dialect of het organiseren van activiteiten zoals een dialectdictee, gaan we samen aan de slag met de Brabantse streektaal. U heeft als deelnemer zelf invloed op de inhoud van deze studiemiddag: als u bij aanmelding in een paar regels wilt aangeven waar uw belangstelling ligt (u maakt bijvoorbeeld deel uit van een werkgroep die dialectwoorden verzamelt), dan gaan we dieper in op uw specifieke vragen en opmerkingen. Er wordt dus zo gericht mogelijk ingezet op directe ondersteuning van uw project of uw plan. 
Docent: Jos Swanenberg, hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant (Universiteit van Tilburg) en adviseur (Erfgoed Brabant)
Datum: dinsdag 20 januari 2015
Tijd: 13.00 - 17.00 uur
Locatie: Erfgoed Brabant, Waterstraat 16, 's-Hertogenbosch
Prijs: € 40,- 
Aanmelding: via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., o.v.v. Studiemiddag streektaal
Inschrijving vóór: 12 januari 2015
Deelnemers: minimaal 5, maximaal 15.

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.