Mededelingenblad (Achterkantjes)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

In dit informatieblad kunt u lezen over:

-          Middagexcursie nar IJzertijdboerderij Dongen op 2 juli

-          Grote Excursie naar Bokrijk op 21 augustus

-          Lezing Ad Rooms over XXL Grote gezinnen op 29 september in Helvoirt, aanvang 20.00 uur.

-          Terugblik activiteiten heemkundekring

-          Jeroen Bosch in ons heemcentrum

-          Nieuw boek over de KVL in voorbereiding 100 verhalen over de Looierij

-          Wie weet welk voorwerp dit is?

-          Boek over 50 jaar Levenskerk op stapel

-          Agenda excursies en lezingen zomer en najaar 2016. 

Kleine Excursie naar IJzertijdboerderij Dongen zaterdag 2 juli 2016

De middagexcursie vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juli.

Het wordt een belevenis die u brengt in het dagelijks leven van onze verre voorouders. De zogenaamde “IJzertijdboerderij” in Dongen verdient veel meer bekendheid dan hij heeft. Op de eerste plaats is het geen boerderij maar een hele nederzetting zoals die hier was in Christus’ tijd. Verder ziet u demonstraties van ijzer smeden, brood bakken, weven en huiden soepel maken van 2000 jaar geleden. Van die samenleving zijn in het werkgebied van De Kleine Meijerij tot de dag van vandaag talrijke sporen in de grond gevonden. Nu kunt u de handigheid, de woonwijze en werkzaamheden van onze voorgangers “in het echt” zien.

IJzertijdboerderijDe kosten zijn € 5 p.p. (entree €3,50 + gids). Ik schiet voor en we rekenen ter plaatse af. We vertrekken om 13.15 uur vanaf  parkeerplaats De Leije in Oisterwijk. Terug ca. 17 uur. Tenzij u een goede Tomtom heeft, is de locatie in Dongen niet snel te vinden, vandaar dat we als het kan samen vertrekken. Natuurlijk gaan we met zo min mogelijk auto’s en vragen we vrijwilligers om te rijden. Ook vanuit Esch, Helvoirt, Haaren enz. moet u proberen met iemand uit uw dorp mee te rijden. Het lijkt ons redelijk dat u de chauffeur een bijdrage van € 2 p.p. geeft als u meerijdt. Koffie of thee in de middag kost slechts € 1. Minimum aantal deelnemers is 10 (anders gaat er iets bijzonders niet door). Het maximum is 20 deelnemers. Wie het eerst komt, maalt mee. Opgeven bij: Jan Franken in Berkel, tel. 0135 33 33 66 of bij voorkeur via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

TERUG IN DE GESCHIEDENIS

Grote excursie naar Bokrijk op zondag 21 augustus 2016

We trekken ons er niets van aan dat België duurder is dan Nederland en dat de zondag moeilijker te reserveren is dan een gewone dag. We gaan dit jaar naar BOKRIJK, het openluchtmuseum in de Limburgse Kempen (B). Dat betekent dat u redelijk goed ter been moet zijn om alles te zien, maar gelukkig is er ook een museum en er zijn allerlei leuke uitspanninkjes om te rusten.

BokrijkHet uitgestrekte openluchtpark laat in vier secties België zien, maar voor ons is het deel De Kempen natuurlijk het belangrijkste. Daar zien we de leefwijze van 200 jaar geleden terug en de huizenbouw zoals die ook bij ons in de Meierij was. Vrijwilligers in kostuum van 1850 laten u zien hoe uw overgrootmoeder karnde en boter maakte, hoe opa van opa met de hondenwagen naar de markt ging. De meid snuit de olielamp, nadat ze u het weven en spinnen heeft laten zien, voordat ze op een strozak gaat slapen. Wat ze niet voordoen maar alleen vertellen is hoe de familie in de bedstee sliep.

We gaan op tijd. Om 08.00 uur. Om 08.01 uur is de touringcar al vertrokken bij De Leije, Baerdijk 43 Oisterwijk (parkeerplaats). We zijn daar om 21 uur weer terug.

De kosten zijn € 68, daarbij is de ochtendkoffie (of thee) ingegrepen, de lunch en het diner ’s avonds en natuurlijk de entree en de buskosten. Zowel lunch (vol-au-vent met kip) als diner (met varkenshaas) zijn voor allen hetzelfde. Speciale wensen zijn bij de lunch onmogelijk of leveren bij het diner zeer hoge kosten op. In geval van allergie kunt u wellicht zelf iets meenemen.

Deelname in volgorde van aanmelding en betaling op bankrekening NL48 RABO 0138 980 209 t.n.v. De Kleine Meijerij onder vermelding van “Bokrijk”. Graag voor 5 augustus.

Aanmelden bij Jan Franken  0135 – 33 33 66 of nog liever per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u het via e-mail doet, krijgt u 10 dagen tevoren een bevestiging of het doorgaat (als er voldoende deelnemers zijn).

Bij afmelding na 9 augustus kan niet meer terugbetaald worden.

LEZING over XXL Grote gezinnen op donderdag 29 september

in het Helvoirthuis, Kloosterstraat 30,  5268 AC  in Helvoirt, aanvang 20.00 uur

LezinggrotegezinnenDeze lezing van journalist en auteur Ad Rooms geeft duidelijkheid over de geschiedenis van hele grote gezinnen. Waarom zijn ze ontstaan, wat zijn daarvoor de verklaringen, hoe groot was de invloed van de kerk daarop en welke andere oorzaken speelden een rol?

Aan de orde komt verder hoe grote gezinnen leefden. Wat speelde zich af, hoe beleefden moeder, vader en de kinderen zelf hun eigen  jeugd? Hoe ging dat aan tafel, welke afspraken waren er? Hoe reageerde de buitenwacht? Welke afspraken golden en hoe en waar sliepen ze allemaal? Wat kwam er op tafel. Hoe werd de zaak financieel gerund en wat ge beurde er met verjaardagen en op andere feestdagen?

Hoe verliep der dagelijkse gang van zaken en was er voldoende kleding? Droegen de gezinsleden elkaars schoenen? Hoe ging dat met baden en wassen? Hoe vermaakten ze zich en gingen ze wel eens op vakantie?

De lezing geeft op al deze vragen wel een antwoord, al was het wel zo dat er op grote gezinnen geen sjabloon is te leggen. Overal werd er wel anders met bijvoorbeeld veel mensen aan tafel om gegaan, maar duidelijk is wel dat er heel creatief met problemen werd om gesprongen.

De spreker geeft ten slotte een beeld van grote gezinnen nu? Bestaan ze nog dan? En het antwoord is: ja!

En uiteraard komen ook het boek Gezin XXL en de geslaagde en drukbezochte tentoonstelling over het onderwerp in het Noord-Brabants Museum in Den Bosch aan de orde.

Ad Rooms houdt zich al sinds 1955 bezig met het roomse leven en is onder meer bekend als schrijver van de boekenserie Herinneringen aan het Rijke Roomse Leven.

 

Terugblik activiteiten heemkundekring
Naast  de activiteiten van onze vrijwilligers in en om het heemcentrum waren we ook buiten de Spoorlaan actief. Zo waren we present op:

  • De gemeentelijke inspraakavond te Oisterwijk op 13 april om mede te pleiten voor het groen houden van de Kop van de Lind in Oisterwijk en behoud van de waterpomp;
  • De informatiemarkt Welzijn Ouderen/KBO in Berkel-Enschot op 14 mei.
  • Het Helvoirts Weekend op 5 mei.
  • De Dodenherdenking in Esch op 4 mei.
  • Het Bierpompfeest te Esch op 5 mei.
  • De open dag van de KVL en de Stichting Stoommachine op 22 mei.

Daarnaast werd onze lezing van Rien de Visser in Haaren over boerderijen behorend bij Nemelaer en kasteel Heeswijk goed bezocht en maakte Mart van den Over op 28 mei met zo’n 40 belangstellenden een geslaagde bomenwandeling op landgoed Zonnewende te Moergestel.
Het boek van Rien de Visser over 77 kasteelhoeven is verkrijgbaar op ons heemcentrum (€ 19,95).

Jeroen Bosch in ons heemcentrum

Op grootse wijze wordt dit jaar Jeroen Bosch (1516-2016) herdacht.
Van 13 februari t/m 8 mei 2016 is er in het Noord Brabants Museum te ’s Hertogenbosch een bijzondere  tentoonstelling over de beroemde schilder. Op een bescheiden wijze wil ik ook heemkundekring De Kleine Meijerij aandacht besteden aan deze grote kunstenaar uit onze regio.

 

Nieuw boek over de KVL vordert: “100 verhalen van de Looierij”
Het boek is een initiatief van Oisterwijk in Beeld en wordt geheel door vrijwilligers gemaakt. Het schrijverscollectief, o.a. Joris van der Pijll (Nieuwsklok, OisterwijkNieuws.nl), Piet Jacobs (Brabants Dagblad), Ad van den Oord (historicus en publicist), Joost Wagemakers (voormalig wethouder en schrijver van boeken), Bas Hopstaken, Kim Damen (Erfgoedfabriek), Hennie en Joost van den Berg (programmamakers Oisterwijk in Beeld) is nu intensief bezig met de afwerking van de talrijke ontvangen en opgetekende verhalen. Samen met de uitgever, de Stichting Het Kwartier van Oisterwijk, staan zij borg voor een prachtig en historisch verantwoord boek.

In ruim 200 pagina’s word je meegenomen naar tijden waarin de looierij een heel belangrijke rol vervulde in de Oisterwijkse gemeenschap. Oud-medewerkers vertellen hoe het er aan toe ging, maar ook anekdotes komen aan bod net zoals de geschiedkundige kant, historische informatie, feiten en prachtige foto’s. Het gaat over de ontwikkelingen vanaf 1916 tot aan de sluiting in 2000. Ook is er aandacht voor de ontwikkelingen van nu en in de toekomst. De KVL is tenslotte een prachtig industrieel erfgoedcomplex dat het behouden waard is en waar straks een nieuwe
woonwijk verschijnt. Intekenprijs is circa € 20,00.
Meer informatie vindt u op de websites www.kwartiervanoisterwijk.nl en www.Oisterwijkinbeeld.nl

 

Wat is dit? Wie weet waar dit voorwerp voor gebruikt werd en hoe het heet?

watisdit

Dit voorwerp op de foto hebben we in ons heemcentrum maar we weten niet wat het is en waarvoor het gebruikt werd.

Ook kunnen we niet meer achterhalen wie het geschonken heeft.

De lengte is ongeveer 50 cm en  20 cm hoog.

Materiaal: metaal.

Wie kan ons helpen.

Voor nadere toelichting oplossing neem contact op met Mevr. Pijnenburg,
telefoon  0411-641366

of per e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Boek over 50 jaar Levenskerk op stapel

 Boek

Dit boek, onder redactie van Ria Schoenmakers van Osch en Wim Weren (tekstredactie) en Paul Arts (beeldredactie) verschijnt bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Levenskerk, een parochie in Oisterwijk, die in vele opzichten een spirituele proeftuin heeft willen zijn. Bijzonder is dat dit jubileumboek niet door een paar deskundigen is geschreven maar door ruim vijftig mensen die de Levenskerk van binnenuit hebben meegemaakt en opgebouwd.

Het boek opent met een overzicht door Piet Jacobs van gedenkwaardige, opmerkelijke en soms ook wel vermakelijke gebeurtenissen en feiten uit de afgelopen halve eeuw. Daarop volgen overzichten van bestuurlijke ontwikkelingen en van liturgische praktijken binnen de Levenskerk.

In de geschiedenis van deze parochie zijn vijf periodes te onderscheiden. Aan elk van deze periodes, lopend van de pioniersfase en jaren van bloei tot de nadagen van de parochie. wordt een afzonderlijk hoofdstuk gewijd. De hoofdstukken openen telkens met een korte introductie, waarop openhartige interviews volgen met Levenskerkers uit het heden of verleden, afgewisseld door korte essays of columns over speciale onderwer-pen en bijdragen over de vele parochiële werkgroepen.

De teksten worden ondersteund en geïllustreerd met ongeveer tweehonderd foto’s, bijna allemaal in kleur. Een afzonderlijk hoofdstuk bevat de tekst van preken of overwegingen uit de periode 2010-2016, gehouden door lekenvoorgangers tijdens liturgische vieringen. Dit hoofdstuk laat zien hoe de Levenskerk een spirituele proeftuin wilde zijn. Dat komt ook tot uiting in het spirituele strooigoed in andere hoofdstukken, herkenbaar door een eigen lay-out. Daarmee zijn teksten bedoeld van gebeden, liederen of beleidsstukken die zicht geven op de eigen spiritualiteit en geloofsvisie van Levenskerkers.

Het boek loopt uit op drie essays, waarin een socioloog, een theoloog en een pastor – ieder vanuit hun eigen vakmatige invalshoek – een schets geven van ontwikkelingen in Nederland in de afgelopen halve eeuw. Bijzondere aandacht krijgen de verschuivingen die in onze geseculariseerde samenleving zijn opgetreden in het mens- en maatschappijbeeld, in het kerkbeeld en in het godsbeeld.

Het boek verschijnt op 21 september als deel 7 in de Oisterwijkse Historische Reeks, formaat 24 x 30 cm, ca. 256 pagina’s full colour met een harde kaft. Intekenen kan tot 1 augustus via de website www.kwartiervanoisterwijk.nl tegen de speciale intekenprijs van € 15,00 (daarna is de prijs € 20,00) ISBN  978-90-824154-1-4

  

Agenda excursies en lezingen zomer en najaar 2016

2 juli             :                Kleine excursie naar IJzertijdboerderij in Dongen

21 augustus:               Grote excursie naar Bokrijk in België op zondag 21 augustus

29 september:             Lezing over “XXL Grote gezinnen” door Ad Rooms in Helvoirt.

26 oktober:                  Lezing over “Romeinen in het Groene Woud” door S.v.d.Greef en D. Paagman in Esch, (Hierover in op de volgende        Achterkantjes) 

Nog te bepalen:              Kleine excursie naar de expositie over legale en illegale nieuwsvoorziening tijdens de Tweede Wereldoorlog

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.