Mededelingenblad (Achterkantjes)
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"
Heemkundekring "De Kleine Meijerij"

In dit informatieblad kunt u lezen over:

-          Rabobank HART voor uw Club 2016 voor extra ruimte voor opslag heemkundig erfgoed

-          Plaatsing van opslag container achter ons heemcentrum.

-          Aandacht voor heemkunde op het KVL terrein bij de stoommachine

-          KVL archief naar Heemkunde

-          Lezingen voorjaar 2017

-          Oproep aan de leden: Wie van de leden kan een lezing verzorgen?

-          Schenkingen aan de heemkundekring

-          Cursussen Regionaal Archief Tilburg 2016-2017

-          Onderzoek oude Oisterwijkse Huisnummers

-          Algemene ledenvergadering 27 maart 2017 / Jubileumjaar

Rabobank HART voor uw club 2016

Op ons project voor extra opslagruimte voor heemkundig erfgoed bij het Heemcentrum werden 87stemmen uitgebracht. Dat resulteerde in het mooie bedrag van € 559,41.
Wij danken alle leden die een stem op ons uitgebracht hebben.      

Plaatsing van opslagcontainer achter ons heemcentrum

Op maandagmorgen28 november om 7 uur was het al een drukte op het heemcentrum De rijplaten werden aangevoerd, deze waren nodig om het wegdek en de oprit bij het heemcentrum te beschermen tegen verzakking. Omdat de achterplaats niet bereikbaar is vanaf de openbare weg zal de container over de bijgebouwen gehesen worden. Deze unit gaan we gebruiken voor de opslag van heemkundig erfgoed aangezien ons heemhuis te vol begint te raken en we steeds meer interessant materiaal aangeboden krijgen. Zie hieronder het bericht in het Brabants Dagblad van 29 november.

opslagruimte

Aandacht voor heemkunde bij de stoommachine

Al geruime tijd nemen we deel aan gesprekken om een lang gekoesterde wens waar te maken. Namelijk een expositie-mogelijkheid op het KVL-terrein waar we de historie van de KVL kunnen laten zien en ook ander heemkundig erfgoed kunnen exposeren.

In samenspraak met de Stichting Stoommachine Oisterwijk en de ambachtelijke bierbrouwerij die zich in het Ketelhuis gaat vestigen lijkt dit er nu van te gaan komen.

bierbrouwerij

“KVL-ARCHIEF” NAAR HEEMKUNDE

In het kader van de realisatie van de succesvolle boekuitgave “100 verhalen van de Looierij. 100 jaar KVL” verzamelde Joost van den Berg van OisterwijkinBeeld enorm veel beeldmateriaal, foto’s, documenten, filmpjes. 
Dit materiaal schonk hij aan onze heemkundekring in de wetenschap dat het daar goed bewaard zou worden en tevens ook gebruikt kan gaan worden voor verder historisch onderzoek.

KVLarchief

CURSUSSEN REGIONAAL ARCHIEF TILBURG 2016-2017

Hoe doe je historisch onderzoek naar je eigen familie of woonomgeving? Hoe leer je oud schrift? Regionaal Archief Tilburg biedt daarvoor cursussen aan: stamboomonderzoek, onderzoek je woonomgeving, oud schrift en familiegeschiedenis.
Het lesmateriaal wordt grotendeels via een digitale leeromgeving aangeboden. De cursus Familiegeschiedenis loopt vrijwel volledig via de website. Voor deelname aan de cursussen is het nodig dat je over digitale vaardigheden beschikt.


Meer informatie:
Locatie, tenzij anders vermeld: Kazernehof 75, 5017 EV Tilburg
Ga voor meer informatie en aanmelding naar www.regionaalarchieftilburg.nl/cursussen

Lezingenprogramma ‘voorjaar 2017

Komend voorjaar zullen de volgende lezingen plaatsvinden:

  • Laat middeleeuwse weg van Antwerpen naar ’s-Hertogenbosch tussen 1400 en 1800

Op woensdag 1 februari 2017 zal Jan Sikkers uit Tilburg deze lezing verzorgen.

Jan heeft jarenlang onderzoek gedaan naar dit traject dat door een aantal plaatsen van onze heemkundekring kwam. Deze handelsroute was een van de belangrijkste verbindingen tussen de steden van het hertogdom Brabant.

De lezing zal gehouden worden in Cultureel Centrum De Schalm Eikenbosch 1, 5056 GB in Berkel-Enschot en vangt aan om 20.00 uur.

 

  • Over van den Bogaerde van Terbrugge, heer van Heeswijk, Dinther en Moergestel en eigenaar van de buitenplaats Nemerlaer te Haaren

Op donderdag 13 april 2017 zal Rien de Visser uit Heeswijk deze lezing verzorgen.

Deze lezing is een vervolg op de lezing die Rien begin vorig jaar gaf.  Inmiddels zijn er zoveel nieuwe gegevens bekend geworden dat hij ook nu weer een boeiend verhaal kan vertellen.

De lezing zal gehouden worden in Herberg van Boxtel Oisterwijksedreef 2, 5076 NA in Haaren en vangt aan om 20.00 uur.

OPROEP AAN DE LEDEN: Wie van de leden kan een lezing verzorgen

Wie van de leden heeft een hobby of een interessante verzameling op heemkundig gebied waarover hij voor de leden van onze vereniging een lezing kan en wil houden. Gegadigden kunnen zich melden bij het secretariaat.  

Bezoek op Vrijdagmiddag 2 december op het heemcentrum

Na het bewonderen van ons chalet en de bijna in elkaar gezette vitrine diende zich een Oisterwijker (dhr. Van de Kerkhof) aan die het reglement voor de werknemers van de Leerfabriek (KVL) kwam brengen, een klein boekje waarin onder andere ook een voorbeeld arbeidscontract, ik schat van voor de oorlog. Erg leuk cadeautje.

Daarna verschenen twee Tilburgse dames van een kringloopbedrijf (PortAgora) die een map kwamen brengen met allerlei getypte en gedrukte stukken van rond der bevrijding van Oisterwijk najaar 1944. Uit een begeleidende brief blijkt de map afkomstig van een heer Bolsius en gericht aan een heer Van Broekhoven in Tilburg die blijkbaar hoofd was van zoiets als de Binnenlandse veiligheidsdienst. Hierin een instructie van prins Bernhard, enkele authentieke ondergrondse blaadjes (Trouw, Christofoor) maar ook de lastgeving van de Oisterwijkse Burgemeester na de inval in mei 1940 !

En dat na vorige week een grote verzameling prentbriefkaarten gehad te hebben uit de Eerste Wereldoorlog, afkomstig van de familie Van Iersel van de autobusonderneming op de Tilburgseweg, via mevrouw Coenraad !

Alles bijeen belangwekkende aanvullingen voor onze documentatie! Sinterklaascadeautjes ?

Dus mocht u beschikken over dergelijke documenten of foto’s en wil u hieraan een goede bestemming geven, dan zijn we graag bereid deze in de collectie op te nemen.

Onderzoek oude Oisterwijkse huisnummers

Steeds opnieuw bereiken ons vragen naar de zo nauwkeurig mogelijke opgave van woningen van voorouders. Dit is echter niet zo gemakkelijk in de archieven op te duiken.

Vanaf 1832 wordt wel het kadaster bijgehouden met precies de gegevens van eigenaren van de verschillende woningen, maar niet de bewoners. Wel staat in de volkstellingen (die beschikbaar zijn op de website van het Tilburgse archief) uit de 19-de en 20-ste eeuw bij de bewoners een nummer van hun woning, meestal vooraf gegaan van een letter die de wijk aangaf: A voor het Kerkeind, B, het Lindeind, C, woningen ten noorden van de spoorlijn en D, ten zuiden van de vroegere loop van de Voorste Stroom. Maar die nummers werden bij iedere volkstelling aangepast naar de toenmalige stand van zaken. Die wisselden dus iedere tien jaar.

Wie heeft er de komende wintertijd zin hier wat tijd in te gaan steken? Er zouden lijsten gemaakt moeten worden van gezinshoofden met hun huisnummer. Deze kunnen dan aan de hand van mensen die in hun eigen huis woonden voorzien worden van het kadasternummer, wat door een vorig project voor Oisterwijk beschikbaar is tussen 1832 en 1950 ! Zo komen we zo nauwkeurig mogelijk te weten waar ieder woonde.

De vroegere nummers voor in 1947 Oisterwijk straatnamen met huisnummers invoerde, kunnen dan de lijsten die staan in onze uitgave "Lange dagen, vaste klanten, Oisterwijkse middenstanders zo'n zestig jaar geleden" aanvullen. Dat zijn de laatste wijknummers, die nog op verschillende oudere huizen in een driehoekje naast de voordeur staan.

Wie wil meehelpen voor Oisterwijk deze lijsten te maken.

Meld je aan bij: Wim de Bakker, Scheepersdijk 15, Oisterwijk, telefoon 013-5283457, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ALGEMENE LEDENVERGADERING 27 MAART 2017 / JUBILEUMJAAR

Noteert u alvast in uw agenda dat op 27 maart onze Algemene Ledenvergadering gehouden zal gaan worden.
Omdat onze heemkundevereniging in 2017 70 jaar bestaat zal tijdens deze ledenvergadering de aftrap worden gehouden voor dit jubileumjaar en bijpassende activiteiten.
EXPOSITIE KVL-COLLECTIE BEP VAN DEN BERK
In Tiliander in Oisterwijk, aan de Spoorlaan, zijn door onze kring twee vitrines ingericht met een aantal mooie voorwerpen uit de uitgebreide KVL-collectie van Oisterwijker Bep van den Berk. Bent u er nog niet geweest? Wees er op tijd bij want ze zijn nog maar enkele weken te bezichtigen.
kerst

Bestuur en vrijwilligers van De Kleine Meijerij wensen u
Fijne Kerstdagen en een Voorspoedig 2017

Heemkundekring De Kleine Meijerij

LOGO De Kleine Meijerij Low resHeemkundekring "De Kleine Meijerij" heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout.

De Kring is in 1947 in Helvoirt opgericht en heeft momenteel Haaren als plaats van vestiging.

Bezoekadres Heemcentrum

Monseigneur Bekkersplein 2
5076 AV  Haaren
Tel: 06 - 26 80 08 15

Openingstijden Heemcentrum

 Openingstijden

Woensdag van 9.00 tot 12.00 uur

Vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur

of op afspraak met de bibliotheekcoördinator Philo IJpelaar, telefoon 06-20694624.

U bent er van harte welkom.

Openingstijden Bibliotheek

Woensdagmorgen en vrijdagmorgen 9.00 uur - 12.00 uur of op afspraak 06-20694624.